kategoria: Sprzęt
[#1] Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?
Witam
Czy znacie jakiś sposób na wydobycie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?
Piny nie wystają, są ledwo widoczne, oto zdjęcie (które i tak nie pokazuje wszystkich urwanych pinów dlatego zaznaczyłem te miejsca na czerwono):

Czy taśma nadaje się do wyrzucenia, czy może znacie jakiś sposób na wydobycie urwanych pinów?
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2013 21:30:27 przez cj grass
[#2] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #1

Bardzo silny magnes?
[#3] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #1

Pęseta z cienkimi końcami, gruba igła i jakieś wydajne źródło ognia.
Nagrzewasz igłę i poszerzasz nią z dwu stron otwór tak aby weszły końcówki pęsety, łapiesz siedzący tam element i wyciągasz.
Przedtem sprawdź czy aby sporo prościej nie będzie kupić nowej taśmy.

Pozdrawiam
[#4] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@_arti, post #2

Również myślałem o magnesie aczkolwiek obawiam się, że taki domowy tego nie ruszy.
Na urwanych pinach widziałem zielony nalot i piny mogły się zasklepić w gniazdach.
Niestety dojścia do magnesów z NASA nie mam...
[#5] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #4

Jakikolwiek magnes odpada, piny są mosiężne a tego metalu żaden magnes nie ogarnie.
Można rozebrać gniazdo 44pinowe, tzn. zdjąć z taśmy, wyjąć całe piny z tymi ułamanymi, włożyć z powrotem, skrócić taśmę i zacisnąć na nowo. Prościej jest zaopatrzyć się w inną taśmę.
[#6] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@superbonio, post #5

Nie piszcie pierdół. Tu trzeba zrobić to w jedyny możliwy sposób.
Należy zdjąć plastik dociskający taśmę - tu uwaga! trzeba to zrobić delikutasnie. Potem wyjąć taśmę z zacisków i wyjąc ten nieszczęsny styk, po czy wypchnąć ułamany pin.
Złożyć w odwrotnej kolejności.
[#7] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #1

A może po prostu wydać kilkanaście złotych i kupić nową taśmę. Jak coś źle zrobisz, to zaraz coś możesz sfajczyć. Czy ta gra jest warta świeczki?
W każdym razie powodzenia.
[#8] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #1

Rozłożyć wtykę i wypchnąć z drugiej strony igłą jeśli konstrukcja pozwoli.
[#9] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@Kitech, post #7

Zawsze można kupić nową taśmę ale temat jest o czym innym.
Swoją drogą ludzi nic by nie naprawiali, serwisy by padły, bo można kupić nowe...
[#10] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@11111olo, post #9

dzięki za odzew, jednak nie mam zdolności w zabawie z tak drobnymi częściami :)
jeden plastikowy zaczep z belki dociskającej kabel już był pęknięty, drugi rozleciał mi się w palcach (po 22 latach pewnie plastik nie wytrzymał i popuścił) dlatego poświęciłem tasiemkę dla celów naukowych :)
Powiem szczerze że nie mam pojęcia jak ktoś może po demontażu taśmy wcelować ponownie w te dziurki! jest to a wykonalne! przynajmniej dla mnie a osobie dla której to nie problem wielki szacun i chętnie bym to zobaczył na własne oczy ;)
[#11] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #10

Ponownie trzeba zacisnąć taśmę więc z celowaniem nie trzeba się siłować ;)
[#12] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@11111olo, post #11

niestety takowej zaciskarki nie posiadam, i oto znowu bez odpowiedniego sprzętu się nie obejdzie. Taśma już kupiona teraz czas oczekiwania. Dzięki za cenne informacje, pozdrawiam
[#13] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #12

Ja też ;)
Kiedyś taśmę do dysku zaciskałem nogą od krzesła. Wiem że amatorka ale nie ma różnicy czy tak zaciśnięte czy oryginalną (drogą) zaciskarką.
[#14] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #12

niestety takowej zaciskarki nie posiadam

Ja używam małego imadła...
[#15] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@cj grass, post #10

No proszę ciebie, jeśli nie masz palców wielkości kciuka przeciętnej osoby, to powinno Ci się to udać poprzez nakładanie i dociskanie od jednej strony do drugiej. Użyj jakiegoś imadełka do zaciśnięcia taśmy jeśli chcesz to zrobić na nowo.
[#16] Re: Czy istnieje sposób na wyjęcie urwanych pinów z taśmy 44pinowej?

@rafgc, post #15

Dokładnie, trochę. zdolności manualnych i imadełko.
Taśma 44 pin jest do ogarnięcia, trudniej z 80 pin :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem