kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] Mediator PCI - kilka pytań n00ba
Po tygodniu używania (zakupiony w RetroAmi - szybka dostawa w 18 godzin! ) nasuwa mi się kilka pytań, na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi:

1. Dlaczego żadne demko na PPC + Warp3D nie chce się odpalić?
2. Dlaczego Wiepout2097 nie chce się odpalić na pełnym ekranie (zwis) a np. Quake 2 chodzi bez problemów;
3. Hippoplayer wiesza się, gdy próbuje odegrać modka przez AHI (Sound Blaster 128) :(
4. Dlaczego Vlayer jest... taki szybki? Mogę bez problemu odpalić Froggera w FullHD a taka Permedia2 w najlepszym przypadku wywalała się po 5 minutach na byle filmiku albo zjada 60% CPU?
5. W głośnikach słychać szumy i jakieś zakłócenia, kiedy nic nie gra ale tylko powyżej pewnej głośności. Da się na to coś poradzić?
6. Czy można zastosować rozdzielacz PCI i wyprowadzić jedną kartę na tasiemce? Brakuje mi jednego slotu...
7. Czy ktoś uruchomił sieciówkę USB przez usbasixeth.device pod Spiderem? Na Subway'u działa a Mediator jej nie widzi.
8. Co daje kontroler SATA w Mediatorze? Warto go mieć? Można z niego bootować? Jest szybszy niż FastATA?
9. Dlaczego sieciówka (FastEthernet) nie chodzi w DMA? Trzeba coś przestawić?

Uf, rozpisałem się Konfiguracja Amigi, jak w stopce.
[#2] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

Sam jestem dość świeżym userem medka, więc za wiele nie pomogę, ale coś Ci mogę jednak powiedzieć:

Ad 1) Słyszałem, że na niektórych (początkowe numery seryjne) CSPPC - warp3d przez medka nie działa. Kolega miał dwa CSPPC - w takiej samej konfiguracji, na jednym wszystko szło, na drugim - za CHRL. Ten na którym się nie uruchamiało miał SN w okolicach 30, ten drugi ponad 200.
Ad 8) zabootować się na pewno nie da, dopóki nie będziesz miał softu do medka w ROMie (a i to zdaje mi się, nie gwarantuje tego). Czy szybszy niż FastŁATA? Teoretycznie - tak, w praktyce, nie wiem czy ktokolwiek to zmierzył.
Ad 9) nie wiem czy to nie zależy od chipa który siedzi w sieciówce.
[#3] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

Jakiej uzywasz karty graficznej .
Jak konfigurowales srodowisko dla Mediatora ?
[#4] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Norbert, post #3

VooDoo. O co dokładnie pytasz, jeśli chodzi o konfigurację?
[#5] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

Jeśli chodzi o SATA,to działa tylko pod OS 4.1 a transfer to jakieś 3.5 MB/s wg drive speeda nie da sie zabootować z niego Ami.Może sprawdż konfig WarpOS i Warp 3D.Chodzi o sieciówkę Edimax,jak sądzę.Jego stery modyfikują Subway.device,więc pewnie spider.device tego nie ruszy.Frogger na VooDoo jest dość szybki wspomina o tym sam autor w instrukcji,czemu sieciówka nie działa w DMA?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 20:11:29 przez Grisza
[#6] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

2. Nigdy nie udało mi się odpalić Wipeouta na pełnym ekranie (może te typy tak mają)?
7. Przed chwilą sprawdziłem: Spider (najnowszy sterownik i najnowszy Poseidon) nie wykrył Dlink DUB=E100.
[wyróżniony] [#7] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #4

[#8] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Kitech, post #6

Potwierdzam.Wipeout nie chodzi pod Voodoo na Full Screenie.Czesc Dem oraz gier tez odmawia takiej wspolpracy.WarpUp i Warp 3D chodzi.
Robilem wiele testow roznych konfiguracji.Najlepiej chodzi (Cgx) CyberVisionPpc w 2d (90% calego softu na Amige).Voodoo szybszy w 3d (nie az tak widoczne)lecz mniej kompatybilny(Picasso96,brak trybow 15 bit czesto stosowanych)

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 20:30:08 przez jarecki130

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 20:33:44 przez jarecki130

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 20:35:26 przez jarecki130
[#9] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Norbert, post #7

Jak Quake chodzi, to można domniemywać, że Warp3D jest prawidłowo skonfigurowany - chyba, że faktycznie działa w 2D ;). U Pekdara instrukcja dotyczy A1200, na A4000 wygląda to zupełnie inaczej.
[#10] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

Jak masz CSPPC, to proponuję jednak dyski SCSI. Nic szybszego do Amigi klasycznej nikt nie wymyślił niestety. Wszystko inne jest tylko wolniejsze.
[#11] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Kitech, post #9

.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2013 21:11:51 przez Norbert
[#12] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #1

1,2 z tego co pamiętam chodzą tylko w 16 bitach - WipeOut działa na FS
3 niestety hipoplayera porzuciłem dawno temu z tego powodu i innych zwisów
5 nie dawaj tak głośno :>
9 musisz oczytać dokładnie co pisze nt. temat elbox
[#13] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@11MASTEr, post #12

3. A co proponujecie zamiast HippoPlayera? Deli Player?
[#14] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@BULI, post #13

Właśnie zauważyłem, że Hippek tak samo wiesza się na mojej Delfinie. Czy to znaczy, że ten player działa przez AHI tylko na Pauli?

Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz - po ściszeniu mixera na 0 (zero) muzyka dalej gra

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2013 23:14:34 przez _arti
[#15] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #14

No właśnie tak to podobno jest z medkami . U mnie muza w ogóle nie gra. Mam SB 128. Kolega Grisza ma ten sam problem co ty tylko z Terratec 512. Tylko chyba Elbox wie jak to wszystko skonfigurować by banglało bez zarzutu .
U mnie też zawiecha na hippo playerze i innych podobnych odtwarzaczkach, mam medka TX .
[#16] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #14

Ale po co słuchać modków na SB, skoro są one stworzone do odtwarzania na Pauli
[#17] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@altcomputing, post #16

Nie mam czasu spiac Pauli z karta dzwiekowa Zadziala to wogole? SB128 ma jakies Audio IN, ktore przepuszcza?
[#18] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #17

Tak, ale musi być włączony mikser, żeby działało. W a4000 jest o tyle wygodniej, ze można w odwrotna stronę zrobić, niestety w a1200 nie ma takiej możliwości.
[#19] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@altcomputing, post #18

W a4000 jest o tyle wygodniej, ze można w odwrotna stronę zrobić

Slucham :)
[#20] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #19

Na płycie a4000, w okolicy gniazd chinch są trzy piny, środkowy to masa, a skrajne to lewy i prawy kanał audio. To jest wewnętrzny line-in, do którego można podpiąć lineout z soundblastera :)

EDIT: w a3000 tez jest taka możliwość :d

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2013 14:19:37 przez altcomputing
[#21] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@altcomputing, post #20

@alt
Thx!

Apropo całego wątku - po ustawieniu zmiennych dla Mediatora tak, jak w poście @Norberta, Wipeout zaczał działać na pełnym ekranie. Hura! ...i uwaga uwaga! Demka na PPC + Warp3D TEŻ!
[#22] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@_arti, post #14

Hippoplayer z Delfiną współpracuje poprawnie (w moim przypadku trzeba było zainstalować najowszą wersję a aminetu i poszło bez problemu).

Ale z Medkiem i SB, HippoPlayera nie uruchomiłem :(
[#23] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@BULI, post #22

Opowiem cos o moich doswiadczeniach z trackerami odtwazajacymi pod AHI pod SB128.
Hippoplayer faktycznie nie dziala pod Medkiem ale mysle ze to nie jest wina samego Mediatora i SB128 tylko samego AHI. Przedtem (zanim mialem Medka) uzywalem AHI w wersji 4.xxx i wszystko dzialalo idealnie. Hepek ciagnal na 040 modki o 16 kanalach pod Paula bez zamulania. Pozniej jak zakupilem Mediatora i zainstalowaniu wersji AHI bodajrze 5+ wszystko wzielo w leb. Hipek wywalal sie pod SB128 a pod Paula zamulal niemilosiernie.
Z innych playerow z jakich kozystam to DeliTracker (polecam). W tym playerze zauwazylem ze kozystanie z geniesa ktory sie nazywa 14Bit-NotePlayer ustawinie trybu AHI dla SB powoduje to ze player nie trzyma rytmu przy odtwazaniu co brzmi nadwyraz dziwnie. Dlatego trzeba sie przelaczyc na na Paule z wewnatrzna dla tego noteplayera algorytmem 14 bitowym.
Ale taki efekty sa tylko dla trackerow. Otwazanie MP2/3 jest bezproblemowe. Tak samo Play16 pod AHI dziala idealnie.
[#24] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Phibrizzo, post #23

o nie jest wina samego Mediatora i SB128 tylko samego AHI

też to podejrzewam, zauważyłem, że Hipek wywala mi się (przy AHI 6) nawet jak wybiorę paulę, czyli to nie wina SB/MEdka tylko versji AHI (na starym AHI bez problemu słuchałem modów przez Paulę).

Z innych playerow z jakich kozystam to DeliTracker (polecam). W tym playerze zauwazylem ze kozystanie z geniesa ktory sie nazywa 14Bit-NotePlayer ustawinie trybu AHI dla SB powoduje to ze player nie trzyma rytmu przy odtwazaniu co brzmi nadwyraz dziwnie. Dlatego trzeba sie przelaczyc na na Paule z wewnatrzna dla tego noteplayera algorytmem 14 bitowym.

Da się puścić przez 14Bit-NotePlaye dzwięk na AHI?
Ja pod DeliTrackerem używam AHI-notePlayer'a (z aminetu), odtwarza poprawnie, mody, ale przy większej ilości kanałów (czasami już w okolicach 10) zatyka się SB (Medek1200 i 040@33), pomaga zmniejszenie częstotliwości z 44 na 29kHz.

Ktoś poleci coś innego pod AHI do odtwarzania modułów 4 i więcej kanałowych?
[#25] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@BULI, post #24

Da się puścić przez 14Bit-NotePlaye dzwięk na AHI?

Da sie. 14Bit-NotePlayer posiada cztery tryby pracy:
a) 14Bit-Palula
b) 16Bit-AHI
c) 16Bit-Melody
d) 16Bit-Toccata

W trybie AHI mozna sobie wybrac jakie ma byc wyjscie dzwieku.
W ostatnim wymagana jest chyba jakas biblioteka.
[#26] Re: Mediator PCI - kilka pytań n00ba

@Phibrizzo, post #25

Co się namęczyłem.

Ten 14Bit-NotePlaye o którym pisałeś to jest dodatkowy moduł zastępujący ten który znajduje się bezpośrednio w archiwum z DeliTrackerem. Na dodatek na aminecie jest archiwum Deli14BitGenie.lha w którym znajduje się tylko plik "read me.txt". Poprawne archiwum znajduje się tu

Zainstalowałem i długo mi zeszło zanim zorientowałem się, że opcja wyboru AHI jest w menu na belce workbencha

A gdy już w końcu zagrało przez AHI to okazało się, że niepotrzebnie walczyłem bo:

-AHI tylko wypluwa dźwięk, miksuje procedura noteplayera (polecm AHI-NotePlayer miksuje "sprzętowo" przez AHI)
-Jest problem z tempem odtwarzania (tak jak pisałeś)- tu też polecam AHI-NotePlayer'a (jeśli czasami lekko się rozjeżdża to wystarczy wybrać mniejszą częstotliwość, z reguły 32kHz wystarczają do wszystkiego (przy AHI 6.0/6.7)

Podsumowując dla mnie nieużywalny.

Znalazłem jeszcze programik Aplayer, który obsługuje AHI, ale nie radzi sobie z wersją 6 (AHI), jak zainstaluje 4 i sprawdzę to dam znać :D

Żeby było śmieszniej Deli14BitGenie.lha jest w katalogu 'bonus' archiwum DeliTracker- ech..

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2013 12:50:53 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem