kategoria: A500
[#1] ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5
Witam,

Ponieważ jestem świeżakiem na tym forum to na wstępie witam wszystkich przyjaciół leciwej Przyjaciółki (A500) :)

Wróciłem do swojej A500 po jakiś 15 latach przerwy. Skubana przeleżała w szafie tyle czasu i o dziwo wszstko śmiga aż miło.
Ponowną przygodę z A500 rozpocząłem od rozkręcenia, gruntownego czyszczenia środka i obudowy, dołożenia przełącznika 0,5 -> 1 MB. Nastepnie dokupiłem Monitor i HxC.

A teraz wpadł mi w ręce ROM z 500+ (2.04 - 37.175). Po włożeniu go w plytę (rev 5) i włączeniu komputera ekran robi się czerwony i miga dioda Power. Po włożeniu oryginalnego romu (1.2) wszystko działa poprawnie.

Przekopałem pół tego forum i chyba cały dostępny internet i niewiele znalazłem w tym temacie. Podobno należy wygiąć jakiś pin z romu i zlutować z pierwszym pinem, ale operacje te uzależnione są od wersji płyty głównej.

Czy ktoś może miał podobny problem i wie co należy zrobić aby całość zadziałała?

Z góry dzieki za pomoc.
[#2] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #1

Prawdopodobnie ten ROM jest uszkodzony lub go nie docisnąłeś do końca.
[#3] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #1

Ja miałem podobny problem. U mnie z rev5 działa maksymalnie ROM 1.3. Po włożeniu 2.04 komputer nie uruchamia się - nie pamiętam tylko czy ekran jest czarny czy czerwony?
[#4] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #1

[#5] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #1

Rom 2.0 nie ruszy na płycie rev. 5 bez modyfikacji.
[#6] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@altcomputing, post #5

Zgadza się!! niestety rev.5 to max 1.3.. miałem to samo..

masz piękną wersję Ami 500 z rom1.2 rev.5 po co ją szpecić wyższym rom'em??..

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2013 15:55:08 przez AdamZeku
[#7] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@AdamZeku, post #6

Młody elektronik się we mnie obudził :) także z powodów czysto testowych, a romu 1,2 wcale nie zamierzam się pozbywać.
[#8] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #7

Podobno w niektórych A500 nie działają kickstarty na CMOSowych kościach i trzeba przylutowywać drabinkę podciągającą do starszej części magistrali adresowej.
[#9] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@Kilos, post #4

Kilos: dzieki za linka, znalazłem tu kilka interesujących i przydatnych informacji. Jak znajdę chwilę w tygodniu to spróbuję przlutować rom tak jak napisano w linku.

ps. czy jeśli piny w romie zostaną zlutowane niewłaściwie to istnieje ryzyko uszkodzenia płyty lub romu ?
[#10] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #9

Tak. ale niewielkie o ile nie przywalisz +5v tam gdzie nie trzeba ;)

P.S. nie lepiej drapnąć za bezcen płyty rev.6? Szkoda dłubać w zabytku tylko po to żeby osiągnąć to co jest możliwe na wyższej rewizji. Mogę się w tej kwestii zaoferować. A sam chętnie stałbym się posiadaczem ROMu 1.2 ale rozumiem że nie zamierzasz się go pozbywać.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2013 00:41:05 przez altcomputing
[#11] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #1

O ile pamiętam wystarczy do romu jeden drucik dolutować. Wrzucę zdjęcie bo mam taką sama płytę z tym romem.
[#12] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@altcomputing, post #10

Dzieki za sugestie, chyba faktycznie lepiej kupić jakiś "złom" tylko do dłubania a rev 5. zostawić w spokoju, bo znając szczęście początkującego (czyli moje) to zaraz coś spier**** :)
[#13] Re: ROM 2.04 w Amidze 500 Rev 5

@ja-hu, post #12

zamiast lutować układ wyciągnij sobie jeden zatrzask z jakiejś wolnej podstawki i przylutuj do niego kabelek, na odgiętą nogę wystarczy potem to nałożyć
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem