kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Mega RAM HD i system v.1.3
Witam,

Mam dwa pytanka, a ze wzgledu na ograniczenia zwiazane z praca nie bardzo mam mozliwosc poszukac odpowiedzi na wlasna reke.

1 - czy na Amidze 500 z 1.3 da sie bootowac system z HDD za pomoca MegaRAMu HD?

(zalezy mi na zrobieniu 500-tki v1.3 z bootujacym lub w ogole widzialnym HDD, dlatego takie pytanie, wiem ze mozna to zrobic na KS 2.x i wyzej)

2 - czy to urzadzenie wyposazone w 8MB Fast RAM-u bedzie wspolpracowac z rozszerzeniem Elboxu do 2.5MB? (701.zip bodaj)

Bardzo prosze Was o garsc informacji na ten temat. Z gory dzieki!
[wyróżniony] [#2] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #1

2 razy tak. :)

Jedno i drugie ćwiczyłem w mojej A500.
[#3] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@Daclaw, post #2

Wielkie dzieki :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Udalo Ci sie moze zmusic w/w urzadzonko do wspolpracy z karta CF w przejsciowce na IDE (3.5")?
[#4] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #3

Witam,

Panowie, potrzebna mi dyskietka instalacyjna od MegaRAM-u HD. Poratuje ktos?

mccnex(malpa)gmail(kropka)com
[#5] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #4

[#6] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@_arti, post #5

Dzięki :)

Zanim się "wypali". Czy ta dyskietka zabootuje pod 1.3?
[#7] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #6

Nie pamiętam... ;)
[#8] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #6

to jest dyskietka niebootujaca wiec Amige trzeba uruchomic z innej
[#9] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@Norbert, post #8

Wrzucam WB1.3 do df0 a MegaRAM do df1. Przy próbie odpalenia HDPrep zwiecha - Finished Software activity (requester) i wiadomość Can't find elsat.device ... ATBus Info - tylko komunikat, ze nie znalazl device...
[#10] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #9

przegraj elsat.device do DEVS: lub zrob przypisania:
assign devs: df1:devs

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2013 20:09:35 przez Norbert
[#11] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@Norbert, post #10

To już zrobiłem ... Skopiowane do DEVS: na dyskietce z WB. Parametr ADD nie działa w 1.3, przynajmniej w takim formacie (wywala Bad Args). Jest katalog Expansion, w którym elsat.device jest pod ikonką z poleceniem Binddrivers, które teoretycznie powinno uruchamiać device w systemie ... Co tu robić?
[#12] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #11

Wrzuć elsat.device do WB1.3:Expansion/, zrestartuj Amigę. Powinno zaskoczyć.
[#13] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@_arti, post #12

Skopiowałem i wrzuciłem. I wiecie co? Zworka!!!!!!!!!!! Była w niewłaściwej pozycji...

Dysk został zauważony! Teraz próbuję kartę CF wykryć. Kingston 4GB z kwiatkiem - wykrywa, ale nie daje się formatować. Mam kilka fizycznych dysków, z których wybiorę najcichszy i powinno być OK.

No cóż. Misja zakończona sukcesem. Dzięki za pomoc, panowie! :)
[#14] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@mccnex, post #13

Marcin z 4GB mogą być problemy spróbuj z pojemnością do 2GB elsat.device w MegaRam jest zdaje sie to samo co w Promodule CD32 dopiero spatchowanie tego device umozliwia prawidłowe działania dysków także 4GB. Parę miechów temu czytałem o tym ale gdzie drwać tego patcha nie wiem.
[#15] Re: Mega RAM HD i system v.1.3

@miro_78, post #14

Spox OK

Dzięki za tipsa. Spróbuję jak tylko wpadnie mi CF-ka o odpowiedniej pojemności!

Na razie postawiłem system na 640MB-wym dysku Seagate'a. Chodzi całkiem spoko. W/g Sysinfo 2.73 Amiga ma 1.32 mocy standardowej A500. Czego więcej można chcieć? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem