kategoria: A500
[#1] Chip Amiga 500 Paula po zalaniu HELP
Witam!

Dzisiaj po podłączeniu Amigi 500 którą dostałem jakiś czas od znajomego nie chciała się uruchomić. Zielona dioda się pali ale ekran TV pokazuje tylko biały ekran. Po jej rozkręceniu okazało się że prawdopodobnie kiedyś się na nią coś wylało i ucierpiał na tym chip Paula i sąsiadujące kondensatory. Delikatnie wyjąłem chip Paula (jego zaśniedziałe nóżki da się oczyścić) ale blaszki na podstawce w większości się rozpadły. W związku z tym mam pytanie czy można dostać gdzieś taką podstawkę i czy ktoś miał podobny problem lub ew. wymieniał ten element i czy to pomoże w przywróceniu Amigi do życia ?

Poniżej fotki jak to wygląda :

Fotka 1
Fotka 2
Fotka 3
Fotka 4
Fotka 5
Fotka 6
[#2] Re: Chip Amiga 500 Paula po zalaniu HELP

@xkonrado, post #1

czy można dostać gdzieś taką podstawkę

Tak, w sklepie elektronicznym. Kup standardową podstawkę DIL o takiej samej ilości pinów.

czy to pomoże w przywróceniu Amigi do życia ?

Biorąc pod uwagę, że:
blaszki na podstawce w większości się rozpadły

Wnioskuje, że jest szansa, że wymiana pomoże. Pytanie, czy nic więcej nie jest uszkodzone.
[#3] Re: Chip Amiga 500 Paula po zalaniu HELP

@strim, post #2

BIG THX @strim. Prosił bym jeszcze o zidentyfikowanie tych kondensatorów zaznaczonych na tym zdjęciu bo mają nóżki trochę zaśniedziałe i może przyda się je też przy okazji wymienić.

Fotka
[#4] Re: Chip Amiga 500 Paula po zalaniu HELP

@xkonrado, post #3

Tym kondensatorom nic nie jest i nie ma potrzeby je wymieniać.
Po zalaniu zrobił się nalot który najprawdopodobniej zrobił izolację w podstawce.
Wymiana podstawki jest koniczna nawet jeśli paula jest uszkodzona.

Jeśli nie potrafisz tego zrobić to daj komuś co potrafi, bo nauka lutowania w tym momencie to nie najlepsza pora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem