[#1] problem z hdd
Jakis czas temu kupilem sobie 80GB Seagate'a do mojej A1200. Tak jak na poprzednim dysku zaintalowalem PFS2. Instalowalem system od poczatku bo na poprzedni dysk mialem czescioeo uszkodzony.
Dysk byl widziany przez HDToolBoxa jako ok. 80GB, ale suma objetosci wszystkich partycji miala ok. 40 GB (zworka ograniczajaca pojemnosc na pewno jest wyjeta). W kazdym razie dysk mi dzialal i zostawilem taka prowizorke. Zrobilem kilka partycji i zostawilem jeszcze troche wolnego miejsca na koncu dysku (ok. 6GB).
Problemy zaczely sie kiedy formatowalem jedna partycje pod Shapeshifterem. Partycja MacOSem jest trzecia, i po tym formacie namieszalo mi troche na drugiej partycji.
Ostatnio zaczelo brakowac mi miejsca na dysku wiec utworzylem w calej wojnej przestrzeni partycje, sformatowalem ja po opusem1.16 i po resecie niespodzianka. Requester: No disk present in drive DH0:.
Uruchamiam WB3.0 z dyskietki i wszystkie partycje sa widoczne jako niedosowe.
Co robic? Mam do dyspozycji dyskietke ze starym HDToolBoxem i AmiBackTools, no i WinUAE na pececie brata. Mialem kiedys dyskitke awaryjna ze sterownikiem cd romu i PC0: ale widocznie nagralem na niej cos wazniejszego:)

[#2] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #1

No dobra, ulatwie Wam:)
Nie jest tragicznie, podpialem dysk do pieca i pod UAE widac dwie partycje (trzecia i czwarta) w tym partycja z danymi na ktorej mam m.in. kopie partcji systemowej i z programami, ale juz troche nieaktualne:(
Dwie pierwsze partycje sa widoczne jako niedosowe. Uruchamiam PFSSalva i wyswietla mi ten sam komunikat co na Amidze, ze nie ma dysku w napedze dysku dh0:, probowalem z RDBrecoverem, ale nie wiem jaki pod UAE ustawic mu device, ze scsi.device nie dziala, z zadnym unitem.
Jak to naprawic?
A da sie moze na UAE uruchomic jakos HDToolBoxa?

[#3] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #2

Plikopartycje to uaehf.device, cdrom to uaescsi.device a dysk to będzie uae.device. Co do ostatniego to nie jestem na 100% pewien bo nie mam teraz podpiętego dysku z Amigi do peceta.
[#4] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #2

No dobra, ulatwie Wam:)

Ale po co ulatwiac? Jezeli to HD 80 GB, to jakim cudem zadowoliles sie 40 GB? Przeciez to jest dziwne i nieprawidlowe. No i taki jest efekt.

PS. Co innego poswiecic koncowe 300 MB na dysku 4,3 GB ;)
[#5] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #1

Mialem kiedys dyskitke awaryjna ze sterownikiem cd romu i PC0: ale widocznie nagralem na niej cos wazniejszego:)

[#6] Re: problem z hdd

@Andrzej Drozd, post #5

Bo to nie piec gdzie gry zajmuja po kilka giga, a na filmy moja Ami jest za wolna. Bo 80GB kosztuje prawie tyle samo co 40GB. A poza tym mialem zamiar to kiedys naprawic.
A dyskietke ze sterownikami juz prawie zrekonstruowalem :P

[#7] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #2

No to sobie polapales standardowy sterownik z a1200 + scsi.device z os 3.5/3.9 widzialy moj hdd 40gb jako 32gb i wlasnie te 32gb to max sterownika. zle miales chbya zczytane wartosci z hdd pod hdtoolboxem,ja na mosie mialem tez malutki problemik z hdd 80gb seagate ale wskoczylem na strone,wpisalem parametry do HDTB i wsio ok juz bylo :) .

[#8] Re: problem z hdd

@AmiChris, post #7

Tzn ze strony seagate'a? Stary hdtoolbox to w ogole mi jakies glupoty odczytuje, -128MB!
Probuje wlasnie odpalic samego hdtoolboxa z systemu 3.9, wtedy mi sie nie udalo.

[#9] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #8

Tak ze strony seagate,znalazlem swoj model wklepalem dane (juz na mosie) do scsiconfig(odpowiednik HDTB) i ruszylo.

[#10] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #1

Cześć
obawiam się, że dane z drugiej partycji poszły w kosmos.
W jakim położeniu miałeś partycję do shapeshiftera ?
[#11] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #8

HDTB ale z BB2 bo wczesniejsze tez glupoty wypisywaly

[#12] Re: problem z hdd

@vi-bee, post #1

Co do SS to partycje do niego i jak rowniez do pctaska powinny byc na pierwszych 4GB. Inaczej dzieja sie cuda - co zreszta wiesz sam

[#13] Re: problem z hdd

@Radek L., post #10

Partycja maca byla trzecia, jakies 10GB od poczatku. Format pod makiem namieszal mi na drugiej partycji, na szczescie mialem wtedy swierza kopie bezpieczenstwa.
[#14] Re: problem z hdd

@11MASTEr, post #11

HDTB z BB2 na mojej Ami tez nie rozpoznal prawidlowo tego dysku, ale za to udalo mu sie to pod UAE. Tam zrobilem kilka partycji i dalej na Ami juz bylo ok.
Pojawil sie inny problem. Tak jak wczesniej zainstalowalem PFS2, z mniejszymi partycjami nie bylo problemow, a wiekszych (nie wiem dokladnie, ale powyzej 12-15GB) nie dalo sie w zaden sposob sformatowac. Wyskakiwal requester, ze dysk nie jest w formacie dosu.
Z brakiem dlugich nazw juz zdazylem sie pogodzic, choc ostatnio zauwazylem, ze formatujac partycje PFS2 pod Opusem 4.16, pojawia sie opcja wyboru dlugosci nazwy, ale potem i tak nie dziala. W dokumentacji PFSa na temat dlugich nazw sa sprzeczne informacje.
W koncu na najwiekszej partycji, na ktorej trzymam m.in. empetrojki, zainstalowalem SFSa. Sformatowala sie bez problemu i sa dlugie nazwy, ale nie czuje sie z tym filesystemem zbyt pewnie, choc to moze tylko wynik niewiedzy:)
[#15] Re: problem z hdd

@vibee, post #14

ale nie czuje sie z tym filesystemem zbyt pewnie

Uzywales kiedys pc? Jezeli tak, to mozesz byc pewny ze poziom bezpieczenstwa jest taki sam :)
[#16] Re: problem z hdd

@vibee, post #14

Instalowałeś PFS2 dla dużych dysków? Masz prawidłowy NDSPatch.cfg dla AmigaOS3.9? Ten PFS2 to już zabytek :)
[#17] Re: problem z hdd

@vibee, post #13

To jest normalne. Emulator maca nie obsługuje dużych dysków i operacje na partycjach powyżej 4GB (takie jak format czy przepełnienie) powoduje naruszenie innych danych na dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem