[#1] Rożnica płyt A4k
Na jednej płycie jest przylutowana dioda (zdjęcie)
http://www.wstaw.org/w/1UXj/
A mam inną płytę i takiej diody nie ma.
Czy to ingerencja osób 3 czy może jakiś fix fabryczny??
[#2] Re: Rożnica płyt A4k

@Shredder, post #1

Wydaje się, że to jest fix fabryczny. To połączenie daje napięcie zasilania do układu, które normalnie powinno iść przez PCB. Patrz np. tu.
[#3] Re: Rożnica płyt A4k

@Shredder, post #1

Fabryczny fix, niweluje spadki napięć na niektórych płytach A4k powodujące utratę zasilania do zegara w trakcie włączania/wyłączania komputera. Zwykła dioda 1N4148.
[#4] Re: Rożnica płyt A4k

@altcomputing, post #3

Jakie spadki zasilania? Przecież ten scalak to zegarek i jemu spadek zasilania nie grozi bo jest zasilany albo z zasilania sieciowego albo baterii.
Diodę dodali bo...
Pokaż więcej płyty i jaka jest tam bateria.
[#5] Re: Rożnica płyt A4k

@11111olo, post #4

Chodzi o sytuację kiedy w trakcie włączania i wyłączania komputera dochodzi do zmiany źródła zasilania układu RTC.
[#6] Re: Rożnica płyt A4k

@altcomputing, post #5

Spadki są co jest oczywiste, ale dla Ciebie chyba nie jest oczywiste jak to wpływa na "zegarek".
[#7] Re: Rożnica płyt A4k

@altcomputing, post #3

czyli jak go nie ma na 2 płycie to nic się nie stanie?
[#8] Re: Rożnica płyt A4k

@Shredder, post #7

Nie powinno się nic dziać.
[#9] Re: Rożnica płyt A4k

@altcomputing, post #8

Może komuś zegarek nie działał to wlutował diodę 1A do ładowania aku.
Jak tobie działa to nic nie ulepszaj bo nie ma potrzeby.
[#10] Re: Rożnica płyt A4k

@11111olo, post #9

Miałem to samo i zawsze mnie to zastanawiało, jedna płyta z diodą a druga bez, ta bez była nowsza więc ją zostawiłem.
[#11] Re: Rożnica płyt A4k

@11111olo, post #9

Nie ma takiej opcji. Te diody były dodawane przez C=. Nieraz się już z nimi spotkałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem