[#1] A4000 - system nie wykrywa AGA?
Hej,

Zwracam się do Was z dosyć dziwnym problemem. Mam A4000, w której wszystko jest OK, prócz tego, że system nie wykrywa kości AGA, mam dostępne w ScreenMode tylko max. 16 kolorów dla Hires oraz 32 kolory dla Lores. Niezależnie czy zabootuje z dysku, czy z dyskietki. Gry AGA jak Slam Tilt, Pinball Illusions działają bez zarzutu, więc kości AGA są sprawne. Gdzie może leżeć źródło problemu? Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Oczekuję odpowiedzi.

Pozdrawiam
[#2] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #1

Jakiś SetPatch popsuty? Albo żeś go sobie zakomentował ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2013 23:40:24 przez _arti
[#3] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@_arti, post #2

No właśnie nie, testowałem z SetPatchem z WB3.1, WB3.5 (nawet WB3.0) - i nic...
[wyróżniony] [#4] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #3

A co mówi WhichAmiga jeśli chodzi o SetPatch Version? Dwa - w BootMenu masz wszystkie trzy tryby do wyboru (Original, Enhanced, AGA)?
[#5] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@_arti, post #4

Nie sprawdzałem z WhichAmiga. Ale co ciekawe w BootMenu w Display Options nie mam trybu do wyboru (tylko opcje wyboru PAL/NTSC)! Może tutaj leży przyczyna. Ale jak to naprawić?
[#6] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #5

- kickstart z kości czy z pliku?
- wcześniej było OK?
[#7] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@_arti, post #6

Kickstart z kości (wchodzę do BootMenu tuż po uruchomieniu komputera).
Amiga jest świeżym nabytkiem, od początku tak się dzieje. Naprawdę, ta Amiga jest w 100% sprawna oprócz tej jednej "usterki". Pisałem już wcześniej do właściciela, ale nie udało mi się razem z nim rozwiązać problemu. Podejrzewam, że rozwiązanie jest proste, ale muszę trafić do kogoś kto to miał.

Chociaż co do kickstartu to nie wiem, czy nie jest mapowany do pamięci FAST w tej Amidze 4000, po uruchomieniu systemu jest zawsze bardzo dużo pamięci CHIP, jako wieloletni posiadacz Amigi 1200 to zauważyłem.

Potrzebuję rozwiązać ten problem, bo programy w rodzaju Deluxe Paint IV AGA, czy inne systemowe programy i gry wymagające AGA nie mogą otworzyć "agowych" ekranów.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 00:16:35 przez Hextreme-Attic
[#8] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #7

Czy ROM jest oryginalny czy flashowany przez kogos? I wklej tez poczatek startup-sequence.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 00:18:11 przez _arti
[#9] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@_arti, post #8

Czy ROM jest oryginalny czy flashowany przez kogos?

Nie mam pojęcia.

I wklej tez poczatek startup-sequence.

Jest to standardowy startup-sequence dla konfiguracji HD dla AmigaOS3.5. Na początku jest oczywiście C:SetPatch QUIET.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 00:26:00 przez Hextreme-Attic
[#10] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #9

Może ma ROM z A3000? W sumie nie wiem czy w ogóle by wystartował, ale jest taka szansa...
[#11] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@altcomputing, post #10

Ciekawa rzecz: W BootMenu tuż po pierwszym uruchomieniu komputera system wykrywa cztery partycje DH0-DH1-DH2-DH3 mimo, że łączna pojemność tych partycji to 8 GB. Standardowy kontroler (bez tego z AmigaOS3.5) powinien wykrywać co najwyżej 4 GB.

Inna rzecz: po wyłączeniu cache pojawiają się po załadowaniu WB jakieś artefakty graficzne, a w ScreenMode stają się dostępne tryby ECS (Super-Hires w 4 kolorach).

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 01:29:20 przez Hextreme-Attic
[#12] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #11

Żeby nie było, że z tą A4000 tylko ten problem: zakupiłem z nią wspaniały scandoubler na slot Video, który jest niebywale lepszy od scandoublera, który mam w A1200. Żadnych pasków, kolory soczyste. Właśnie strzeliłem sobie partyjkę na tej A4000 w Pinball Fantasies AGA, sama przyjemność! :) Ale nadal czekam na rozwiązanie sprawy z trybami AGA w systemie, jeszcze będę rozmawiał z poprzednim właścicielem tej Amigi, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły proszę pisać.
[#13] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #12

Co do braku kolorów to ja mam tak samo na A4000. Wcześniej było dobrze (na CS MK II) a teraz jak rozszerzyłem o PPC i mediatora pod os 3.9 mogę zapomnieć o kolorach z AGAty. W Boot Menu mam dostępne wszystkie opcje (kick 40.70), a po zremapowaniu kicka przy ładowaniu OS 3.9 dodatkowo jeszcze tryby double, więc raczej w porządku.
Na jednym systemie (3.9) jeżdżę na każdej A4000 co miałem (+ A3000) i nigdy nie było problemów...
[#14] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Tom Rain, post #13

Troszkę źle mnie zrozumiałeś. ;) Napisałem, że scandoubler w A4000 na slot video jest lepszy niż scandoubler nakładany na chip w A1200, tylko tyle.

Co do problemu: wpadłem na rozwiązanie - jeśli rozmowa z poprzednim właścicielem nie przyniesie rozwiązania, a tutaj nie uzyskam jakiejś w miarę fachowej pomocy, zwrócę się do fachowca z firmy Amiga S.C. w Warszawie, który naprawia Amigi. Przedstawię mu sytuację telefonicznie, może spotkał się z czymś takim. Nie zamierzam sam nic grzebać w środku, bo nie mam pojęcia skąd przyczyna takiego zachowania, a przecież prócz tej anomalii z Amigą jest wszystko w porządku.
[#15] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #14

Sprawdź jaki masz w tej amidze obsadzony Kickstart, jak wspomniał Alt... możesz mieć kick od A3000.
Wiem na 100% że kickstart z A1200 zadziała z A4000 lecz nie działa kontroler IDE, czy coś jeszcze to nie sprawdzałem.
[#16] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #14

Ja też bym obstawiał, że kickstart jest tu od innej Amigi. Proponuję, rozejrzyj się za kickiem dedykowanym do tej A4000.
[#17] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@gilban, post #16

Ja próbowałem uruchomić kickstart 3.0 z Amigi 1200 na A3000 i poza kontrolerem dysku(nie wykrywal dysku) komputer działał normalnie. Tyle że w A3000 jest ECS.
[#18] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@glichtanski, post #17

OK, OK. ;) Rozmawiałem telefonicznie z poprzednim właścicielem Amigi i wspólnie ustaliliśmy, że ROM będzie podmieniony. Ten, co jest w Amidze jest flashowany, tu może być przyczyna (poprzedni właściciel korzystał z karty graficznej, więc nie wiedział o problemie). Także ja czekam na ROMy, a wątek w zasadzie do zamknięcia.

Dziękuję wszystkim za porady i opinie.
[#19] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@altcomputing, post #10

I tak właśnie myślałem - że ktoś zflashował 40.62 tylko zastanawiałem się czy to możliwe, że to zadziała...
[#20] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #18

A co ja mam zrobić gdy mam w Early Startup wszystkie tryby a w OS 3.9 jak twórca wątku, czyli 16 kolorów w Hires i 32 w Lores? kick 40.70... :/
[#21] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #18

Znalazł się ktoś na Amiga.org, kto ma ten sam problem (nie może wybrać trybów AGA w Workbenchu) Okazuje się, że przyczyną jest wylana bateria, przez którą płyta główna mogła ulec uszkodzeniu.

W moim przypadku jest chyba tak samo. Po lewej stronie koło baterii jest taki półprzeźroczysty biały płyn. Nie za bardzo się na tym znam, ale to chyba właśnie wylana bateria.
[#22] Dziwny problem z pamięcią Chip w A4000
Wskrzeszam właśnie płytę Amigi 4000, w której troszkę spustoszenia narobiła wylana bateria. Wszystko już działa rewelacyjnie, oprócz jednego problemu: nie można uzyskać więcej niż np. 16 kolorów w trybie PAL. Usterka programowa wykluczona, na drugiej A4000 system uruchomiony z tego samego dysku działa idealnie.

Podpowiedź przyniósł mi program Scout: Amiga uruchamia Chipram w trybie 16 bit, bandwidth x1, zamiast 32 bit i x4 (tak robi druga A4000 i A1200 też). Stąd z braku przepustowości, system ogranicza dostępną paletę. Faktycznie, AGA bardzo wyraźnie się ślimaczy na 030/33 w porównaniu do A1200/030/42.

Nie mogę dociec, co może powodować taki problem. Na pewno jest to usterka sprzętowa, ale gdzie? Co odpowiada za to, w jakim trybie dostępu do ChipRAMu uruchamia się chipset?
[#23] Re: Dziwny problem z pamięcią Chip w A4000

@alt_, post #22

Tak to wygląda:

Normalnie powinno być 32 bit, double CAS, 4x bandwidth, a jest:

Ilość planów ograniczona do tego co potrafi ECS:
[#24] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hextreme-Attic, post #21

Linka masz może?
[#25] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Tom Rain, post #24

Przeniosłem posty, które napisałem. Pamiętałem że był tu ten wątek ale nie udało mi sie go odnaleźć.

U mnie kickstart oryginalny 3.0 z C=. W Boot Menu wszystko widoczne jak należy.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 22:43:04 przez alt_
[#26] Re: Dziwny problem z pamięcią Chip w A4000

@alt_, post #22

Pewnie masz dobrego simma w CHIP skoro masz drugą A4000. Bo inaczej to pierwsze podejrzenie na simma, który ma niepoprawną konfigurację, której Amiga nie obsługuje.
Czy wyświetla Ci się 2MB CHIP? Bo jak tak, to nadal obstawiałbym błąd programowy, może coś nie tak w Romie.
Żeby sprawdzić czy na pewno nie jest to programowy problem tylko hardware, polecam odpalić coś co leci po rejestrach i przełącza AGAtę w szybszy tryb (jakieś demko na AGA, idealnie żeby miało obrazek w Hi-Res 256 kol).

Upsss, po przeniesieniu zmienia to postać rzeczy, to trzeba jednak prześledzić schematy, posprawdzać połączenia w metalizowanych dziurach pomiędzy ścieżkami:-/

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 22:55:16 przez flops
[#27] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Tom Rain, post #24

Witam, moja Amiga 4000 obecnie jest w firmie Amiga S.C. w Warszawie. Pan, który się nią zajmował twierdzi, że udało mu się usterkę z brakiem trybów AGA naprawić, jednakże nie mogę go od pewnego czasu złapać telefonicznie i nie odebrałem jeszcze mojej Amigi!
[#28] Re: Dziwny problem z pamięcią Chip w A4000

@flops, post #26

Tak tak, mam nawet dwie sztuki oryginalnych simmów 2MB z tamtych czasów. Dwustronne, po 8 kości w konfiguarcji 256kx4 (czyli tak jak w starej poczciwej A500!). Obie kostki śmigaja idealnie w drugiej A4000.
[#29] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Hexmage960, post #27

Byłoby świetnie, gdyby jednak udało Ci sie z nim skontaktować i ustalić co powoduje ten problem :)
[#30] Re: A4000 - system nie wykrywa AGA?

@Tom Rain, post #24

Problem został rozwiązany. Należało wymienić bramkę logiczną 74HCT166 oznaczoną jako U976 na NOWĄ, a nie tylko wyczyścić i wlutować starą ;)

Czyli WYMIEŃ SWOJĄ STARĄ

O, żeby nie było że kłamię:

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 23:40:39 przez alt_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem