kategoria: A600
[#1] A600 pięknie działała i padła
Witam,

Sześćseta dziąła wiernie, podczyściłem ją, wybieliłem obudowę zamontowałem przełącznik 3.1/1.3 i takie tam. Ostatnio jednak zaliczyła zgon. Objawy są takie, że jest czarny ekran i oprócz diody power ciągle się świeci CapsLock. Na 66% stało się to jak podłączałem wewnętrzną stację dysków. Prawdopodobnie wsadziłem taśmę fdd odwrotnie. Mimo wszystko z tego co pamiętam taki błąd skutkuje tym, ze flop ciągle kręci napędem i to wszystko. Nic nie powinno się spalić. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co może być nie tak. Jest sprzęt lutowniczy, schemat i miernik tylko nie wiem od czego zacząć. Zasilacz i monitor sprawny, zweryfikowany na A500.

Jest jeszcze taka opcja, że stało się to wcześniej, bo generalnie po resecie długo wstawała więc może to kondziory. Jeden smd był napuchnięty więc go wymieniłem ale tylko ten jeden na razie. Mimo wszystko wydaje mi się, że poszedł jakiś układ przy podłączaniu fdd (oczywiście na wyłączonym kompie).

Pozdr
[#2] Re: A600 pięknie działała i padła

@maliburoad, post #1

Zapewne podłączasz A600 na tym samym zasilaczu co A500?
Daje właściwe napięcia?

Odwrotne podłączenie nie powinno uszkodzić amigi.

Problemu raczej bym szukał w KS który masz inny - sprawdzałeś na oryginalnym?

Czy po włączeniu jakiś chip się mocno grzeje?
[#3] Re: A600 pięknie działała i padła

@11111olo, post #2

Tak ten sam zasilacz. Czarny, chyba 3A na 5V. Wymienione wszystkie elektrolity w nim. A500 śmiga pomimo iż wymaga 4.5A na 5V.

Nie mam oryginalnego już. Wsadziłem 1.3 na chwilę z A500 ale również nie ruszyła.

Średnio się grzeje kilka, raczej w normie.

Może to kondziory skoro wcześniej już wstawała z oporami, chociaż napuchnięty był tylko jeden który wymieniłem.
[#4] Re: A600 pięknie działała i padła

@maliburoad, post #3

Zmień wszystkie kondensatory pewnie to to. Obejrzał bym też podstawkę pod kickstart ja u siebie miałem taka a600 która tam mocno pośniedziała -> wymiana na precyzyjna nie zaszkodzi.

PS: PCMCIA-SD 1GB pochwał się co to jest z twojego opisu ?
[#5] Re: A600 pięknie działała i padła

@jezyk, post #4

Podstawkę sprawdzę ale raczej będzie ok bo plyta wygląda jak nowa. W takim razie wymienie kondziory. Już bym dawno to zrobił ale nie chciało mi się szukać smd na sztuki. Może uda się gdzieś zamówić w małej ilości przez internet.

PCMCIA-SD to nić innego jak czytnik kart pamieci. Do transferu z PC nie używam CF tylko własnie karty SD. Jest ciut prościej bo mam czytnik SD również w laptopie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem