kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] Padła FastATA? :(
Od wczoraj dziwnie działa mi FastATA 4000. Zaczęło się od tego, że padły wszystkie partycje PFS na jednym dysku. Odzyskałem cześć danych ale kontroler chodzi co raz gorzej - tzn. dyski po resecie nie są widziane (albo oba albo jeden); jeśli już się uda i Amiga widzi oba to zdarza się tak, że nie ma jakiejś partycji. Po kolejnym resecie dyski są i wszystko gra. Próbowałem z różnymi taśmami, próbowałem też przełożyć kontroler do innego slotu - i tu dziwna sprawa - w niektórych slotach Zorro, zarówno pod A3000 jak i A4k kontroler wogóle nie jest widoczny

Czy to oznaka uszkodzenia? Jako że to dość droga rzecz (choć cały czas dostępna np. retroami) nie chciałbym wydawać kolejnych 600PLN na kontroler, który notabene jest mi bardzo potrzebny, szczególnie A3k. Czy jest szansa go naprawić? Czy Elbox prowadzi jakiś serwis jeszcze? Ktoś miał takie objawy?

EDIT: Kontroler jest widoczny tylko w jednym slocie - drugim od dołu - zarówno w A3k jak i A4k.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2013 13:37:46 przez _arti
[#2] Re: Padła FastATA? :(

@_arti, post #1

A co na to ata3prefs?
Za każdym razem widzi dyski i poprawne wartosci PIO, pojemność itd.?
Na a1200 miałem taka przygodę z FA, że ata3.driver nie montował dysków.
Za to eide.device (hack na scsi.device) uaktywnial drugi port IDE w FA.
Prędkość standardowego kontrolera.
Potem samo się naprawilo :)
[#3] Re: Padła FastATA? :(

@Norbert, post #2

Jeśli nie widzi dysków to ATAPrefs również ich nie widzi. Podłączyłem teraz na starej taśmie (40-żyłowej) i za każdym razem dyski są widoczne. Czyżbym wszystkie taśmy-80-ątki miał popsute??
[#4] Re: Padła FastATA? :(

@_arti, post #1

Miałem kiedyś podobne krzaki na FA w 1200,pomogło czyszczenie MACH-ów.
[#5] Re: Padła FastATA? :(

@Grisza, post #4

Jak raz działa a raz nie to sprawa jest w zasadzie prosta - coś nie styka.
Możliwe że wszystkie taśmy masz uszkodzone bo też mają ograniczoną ilość cykli podłączania/odłączania.

Wszystkie scalaki które masz w podstawkach wyjmij i włóż ponownie.

Co do nie działania we wszystkich slotach sprawdź te sloty, czy przypadkiem nie są mechanicznie uszkodzone lub któryś ze styków nie jest zbyt odgięty.
[#6] Re: Padła FastATA? :(

@11111olo, post #5

Sprawdzę machy i przeczyszczę styki. Co do slotów - to raczej są sprawne. Inne karty Zorro nie strajkują. Poza tym, w Mediatorze to zupełnie nowe sloty.
[#7] Re: Padła FastATA? :(

@_arti, post #6

Za każdym razem tylko w tym jednym slocie Ci działa?
A może to po prostu był przypadek?
[#8] Re: Padła FastATA? :(

@_arti, post #1

Tak, Elbox prowadzi serwis. Bez problemu można do nich sprzęt wysłać do naprawy.

...ale tak jak koledzy radzą sprawdź najpierw machy i taśmy.
[#9] Re: Padła FastATA? :(

@jarob, post #8

Podejrzewam, że to jeden z dysków robi bałagan. Dziś będe dalej badał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem