[#1] Co polecacie PPC?
Jak w tytule. Przepraszam za tak szeroki temat, ale chcialem sie dowiedziec jakie oprogramowanie pod PPC (WUP PUP)polececie zeby uprzyjemnic/przyspieszyc sobie prace z systemem?
[#2] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #1

Zapraszam na Aminet :)
[#3] Re: Co polecacie PPC?

@kmilota, post #2

A dziękuję, dziękuję, byłem:). Ale sporo tego jest a jestem świerzym userem Pami i chciałem sobie troszkę ułatwic, dowiedzieć się co tak naprawdę warto wrzucić coby lepiej było.
[#4] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #3

Wszystko co Ci potrzebne szukaj w wersji dla PPC. Słuchasz MP3? To szukaj odpowiednich playerów i bibliotek. Renderujesz coś tam sobie, oglądasz dużo zdjęć? Tak samo.
[#5] Re: Co polecacie PPC?

@mailman, post #4

Tak właśnie staram się robić. Ale na stowke ludzie którzy maja systemy wspomagane PPC mają hmmm większe rozeznanie niż ja w tej materii. Mają jakieś ulubione zamienniki (wup pup) kawalków systemu (np datatypes albo coś), jakies fullwypasne programiki bez ktorych zyc sie nie da. O to mniej więcej mnie biega :)
[#6] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #5

To z tego co pamiętam to mam:
WarpDatatypes, FroggerNG, ffmpeg, AmigaAMP, MooVId, jakieś loadery w ImageFX, APDF, WildFire, Ultraconv, Ghostscript, 3CaDo, jakieś kompresory plików, włączone wspomaganie w TurboPrincie. To tak na szybko.
[#7] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #5

okej polecam datatypy klainerta te tzw. akdt albo lepsza ale drozsza alternatywa warpdt.
mp3 to amigaamp,
filmy to frogger,
dla ppainta jest wirtualny blitter dla ppc (biblioteka- nie pamietam jak to sie zwie).

warpsnes,snes9x (dobre emulatory snesa).

Jak cos tam dlubiesz w c to VBCC jest tez w wersji PPC...

jak sobie przypomne to napisze co tam jeszcze ;)

btw. jak sprawuje sie palerka?? :D

[#8] Re: Co polecacie PPC?

@kmilota, post #6

A ja będe orginalny i polece Ci MorphOS 1.45 Classic lub AmigaOS 4.0 Classic :D
[#9] Re: Co polecacie PPC?

@AmiChris, post #7

palerka smiga i wywija podoba mnie się to :D Dzięks
[#10] Re: Co polecacie PPC?

@waldiamiga, post #8

Heh odpada niestety. Medka jeszcze nie ma w spisie obslugiwanych urzadzen dla obu w/w systemow:(
[#11] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #10

I nie będzie... Przynajmniej w przypadku MOSa.

[#12] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #9

szepne jeszcze dwa slowa pegasos lub a1 much more fun ;)

[#13] Re: Co polecacie PPC?

@AmiChris, post #12

Szybszy sprzęt, szybsze zwieszki ;)

[#14] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #1

tak z glowy...
asyncio.library w wersji WOS
WarpDT w wersji WOS (do v4 sa darmowe)
mpega.library w wersji WOS
dekodery archiwow LHA, LZX (ja jednak uzywam 68k)

...cos pewnie jeszcze pominalem, ale ogolnie systemowych rzeczy jest malo. Trzeba zaczekac na AOS4 lub juz mozna uzywac MOSa Classic.
[#15] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #14

Widze ze przewinely sie tez rzeczy niesytemowe, to dodam:

AmigaAMP - mp3
(mozna tez uzyc innych przegladarek ktore wykorzystaja mpega.library pod PPC, np. Amplifiera, DiamondGUI, Prayera, SongPlayera itd.)

PicShow - bardzo dobra przegladarka obrazkow (wlasciwie jest to cos wiecej niz przegladarka i dlatego przydaje sie wersja PPC), ogolnie korzysta z datatypow, wiec zainstaluj DT pod PPC).

Sid2Amiga - odtwarzarka sidow, ale podobno lepszy jest SidBooster dla 68k

Cathedral - program do obrobki sampli, dodaje poglosy itp.

CDCat - program do katalogowania plyt, wyszukiwarka i przegladarka (w wersji ppc wyszukuje blyskawicznie). Jest wersji pod PUP, ale bez problemu dziala na emulacji pod WOSem

VorbisTools - pakiet do konwersji i tworzenia muzyki w formacie OGG

Lame - -//- w formacie MP3 (jako GUI do Lame i VorbisToolsa uzyj programu TheMpegEncGui)

ffmpeg - konwersja plikow video

CandyFactory - grafika

FroggerNG, AMP, Moovid - przegladarki video

Frodo - emulator C64

MAME, WarpNES itd. - emulatory konsol i maszyn do grania.

APDF - przegladarka dokumentacji PDF, jest w wersji PUP, dziala na emulacji.

SWFPlayer - przegladarka Flash

SGrab - graber ekranow

...pewnie czesc rzeczy pominalem. Przestaw sobie Ibrowse na datatypy pod PPC (wystarczy jpg i bmp, poniewaz gify ida dobrze na 68k). Zainteresuj sie Quake i posciagaj darmowe dodatki z pecetowej strony Quake. Jakby nie patrzec to okolo kilkadziesiat dodatkowych gier ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.01.06 19:15
[#16] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #15

CDCat - program do katalogowania plyt, wyszukiwarka i przegladarka (w wersji ppc wyszukuje blyskawicznie). Jest wersji pod PUP, ale bez problemu dziala na emulacji pod WOSem

A działa Ci? Po pierwsze, klucz z wersji 68k nie działa z nim (przynajmniej nie mój - a może to cały plik jest nie-demo? Nie pamiętam.), a po drugie przy próbie zrobienia czegokolwiek jest piękny zwis...

SGrab - graber ekranow

Wersja PowerPC? I co ona niby ma przyspieszać?
[#17] Re: Co polecacie PPC?

@MinisterQ, post #13

a lyzka na to niemozliwe ;)

[#18] Re: Co polecacie PPC?

@mailman, post #16

Tak, dziala. Ale trzeba odrazu dodac ze program nie nalezy do stabilnych. No i...nie wiem nic o kluczu... ;)
Pochodzenie softu to prawdopodobnie HD, ktory jako niesformatowany zakupilem na gieldzie ;)

Ma tez jeden dosc razacy blad. Nie mozna zmienic nazwy nowo katalogowanej plyty i trzeba to zrobic recznie, zmieniajac nazwe plikow w katalogu scancatalogs.

Jezeli chodzi o SGraba, to duza roznice w predkosci widac gdy grabuje sie ekran 16/32 bit do pliku jpg.
[#19] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #15

Pewnie gdy cos mi sie przypomni, to jeszcze nieraz tu wpisze:

RTG w wersji WOS.

Nie pamietam juz dokladnie, ale ktoras gra 3D pod 68k, smignela dosc znacznie w prownaniu z RTG pod 68k. Glowy nie dam, ale cos mi sie przypomina ze przyspieszyl patch umozliwiajacy odpalenie Alien Breeda - TKG na kartach GFX (no ale nie mam teraz mozliwosci sprawdzic czy chodzilo o TKG).

Ostatnia modyfikacja: 24.01.06 07:26
[#20] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #19

ja mialem tkg patch i AGA,wzrosla szybkosc w grze dosyc radykalnie nie pamietam aby byla wersja pod karty gfx..

[#21] Re: Co polecacie PPC?

@AmiChris, post #20

Jest pliczek na aminecie:)
[#22] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #14

Qrcze a gdzie znaleźć te WarpDT v4? Szukam szukam i znaleźć niemogę
[#23] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #22

V5 sa na Aminecie, natomiast V4 juz chyba sa niedostepne, jak chcesz to podesle.
[#24] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #1

Jak najbardziej demka na PPC też te w wersji na AGA i ť->
http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=311

[#25] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #23

Poproszę bardzo:)
[#26] Re: Co polecacie PPC?

@Andrzej Drozd, post #15

> MAME, WarpNES itd. - emulatory konsol i maszyn do grania.

WarpSNES, Andrzeju, WarpSNES...

Pozatym do emulacji SNES polecam jednak SNES9x, bo pomimo braku obsługi dźwięku jest znacznie szybszy i stabilniejszy.

A co do emulatorów, to polecam także DarcNES (multiemulator pod PPC, emuluje NES, Sega Master Syestem + Game Gear, MSX, PCEngine i Apple II) i AmiGenerator (Emulator Sega Genesis/Megadrive).

[#27] Re: Co polecacie PPC?

@Fazior, post #25

Znaczy gdybyś był tak łaskaw i przesłał mi WarpDt v4 na kfazw@op.pl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem