kategorie: A1200, A600
[#1] Format twardego na a1200 a boot na a600
Dlaczego jak sformatuję HD na a1200 i zainstaluje system 2.5 z a600, to w Amidze 600 przy próbe zabootowania z twardego wyskoczy komunikat invalid dos DH0.
A jeżeli sformatuję na a600 to komp normalnie startuje z twardziela.
[#2] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@Shredder, post #1

A1200 ma w ROMie nowszy filesystem niż A600 i nie jest on przez A600 rozpoznawany.
I jeszcze pytanie jaką dałeś wielkość partycji.

Pozdrawiam
[#3] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@RadoslawF, post #2

A czy to nie jest tak, że sformatowałeś dh0: w FFS-DC (directory cache), którego nie obsługuje Kickstart 2.x? (tak mi się przynajmniej wydaje, że ten format wszedł dopiero z Kickstartem 3.0)
[#4] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@gorzyga, post #3

FFS-Directory Cache nie jest obsługiwany w 2.05.
[#5] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@RadoslawF, post #2

Wielkość partycji nie może być większa jak 1 GB bo nie sformatuje jej
[#6] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@Shredder, post #5

Czyżby? Moja partycja systemowa ma 2GB i sformatował ją bez problemu.
[#7] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@QkiZ, post #6

Pojedyncza partycja może mieć przydzielone nawet 4gb (granica Amigowego FFS) - sprawdzone dla zaspokojenia ciekawości, jednak z praktycznego punktu widzenia i dla stabilności systemu zaleca się tworzenie partycji 200-300mb na początku dysku.
[#8] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@dominiqr, post #7

Formalnie = mozna utworzyc partycje 4GB, praktycznie - na partycjach powyzej 2GB zaczyna sie kaszanic m.in. obliczanie Free Space z poziomu WB, File Mastera itd. Z tego powodu, absolutnie odradzam tworzenie wiekszych segmentow w FFS.
[#9] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@F7sus4, post #8

formalnie to mozesz miec i partycje 120 GB, to nie przeszkadza.
Jeżeli używasz starego scsi.device to po 4GB zacznie nadpisywać początek dysku. nie zaleznie od pratycji.

a zasadniczo jak tworzysz partycje to nie zaponij dodac uzywanego systemu plikow do RDB i zapisac go tam. wlasnie na wypadek jakby inny kick go nie znal.
[#10] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@dominiqr, post #7

Widzę że każdy ma swoją wersję. Partycje możesz tworzyć dowolną. Chociaż HDToolbox będzie pokazywał głupoty jeśli chodzi o wielkość w MB. Ale jeśli za punkt odniesienia weźmiemy procenty to stworzy nam dowolną wielkość. Potem będzie problem aby sformatować taką partycję. Na starym scsi.device nie udało mi bezproblemowo sformatować więcej niż 2GB w FFS. I taką mam partycje systemową i działa stabilnie podczas startu setpatch ładuje nowe scsi.device i drugą partycje co ma 4GB sformatowałem bez problemu na AmiFS.
[#11] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@QkiZ, post #10

zamiast hdtoolboxa mozesz uzyc hdinsttools, bedzie pokazywac normalnie. 4GB partycja FFS jest mozliwa na kazdym kicku obslugujacym scsi.device, w 1k2 i 600. Testowane i uzywane przeze mnie wielokrotnie. Choc najlepiej i tak miec mala systemowa partycje kilkuset megowa albo 1-2 G i patchowac scsi.device na starcie (imo najwygodniej przez blizkicka czy remapollo) oraz uzywac najnowszego FFS.
[#12] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@QkiZ, post #10

No tak, powinnismy uwzglednic tez srodowisko. Dlatego sprostuje i uzupelnie - w poscie #8 odwoluje sie do standardowego WB3.0/WB3.1 bez modyfikowania sterownikow i Fast File System. HDToolBox ma wowczas 4GB cap (testowane na dysku 4,3GB), a pojedyncze partycje powyzej 2GB blednie wskazuja Free Space. Oprocz tego, wszystko dziala normalnie.
[#13] Re: Format twardego na a1200 a boot na a600

@Valwit, post #11

No mi się nie udało normalnie sformatować partycji FFS więcej niż 2GB. I mówie tu o FFS z wersji WB3.1. Mam kick 37.350.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem