kategoria: A1200
[#1] 4x IDE - czy są chętni?
Wiem że rok czy dwa temu ktoś robił płytki do 4x IDE. Też chciałem pójść tą drogą ale zanim nie miałem wieży. Teraz wiem że to rozwiązanie, przynajmniej dla mnie, jest nie do zaakceptowania.
Płytka wpinana bezpośrednio w płytę lub nawet połączona kawałkiem drogiej tasiemki 44pin, którą trzeba "jakoś" zamontować aby nie zrobiła zwarcia.

Postanowiłem to zrobić na samej taśmie. Standardowa od dysków PC ma z 40-50 cm i to trochę mało. Taśma jest mocno naprężona i nie pozwala na ładne ułożenie w obudowie.

Po pomiarach wyszło mi że 80cm taśmy pozwoliło by w wygodny sposób podłączyć 4 napędy i taśma będzie łagodnie ułożona.

Wyglądało by to tak:

WTYK DO PŁYTY====DYSK=DYSK==CD=CD

Jeden = to 10 cm.

Oczywiście to tylko propozycja bo można zacisnąć wtyczki w dowolnym miejscu.
[#2] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #1

Rozumiem, że chcesz nabyć jakiś interfejs z dwoma portami IDE i chcesz podłączyć 2xHDD i 2xODD. Z tego co przedstawiasz na swoim schemacie wynika, że chcesz podłączyć 4 urządzenia na jednaj taśmie. Tak to nie będzie działać. Można tylko 2. Kolejne 2 urządzenia podłączysz drugą taśmą do drugiego portu IDE. Dysk z systemem podłączasz to PRIMARY (może też być oznaczenie 0 lub 1). Razem z nim może być drugi HDD lub jakiś ODD. Tylko należy pamiętać o zworkach. Druga taśma z dwoma urządzeniami do portu SECONDARY.

Taki interfes umożliwia podłączenie 4 urządzeń IDE.

Jeżeli masz na myśli coś innego to proszę rozwiń temat.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2013 20:23:00 przez TUPCOM
[#3] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #2

Taki interface opisywany był w Magazynie Amiga.
Pozwalał na podłączenie 4 IDE do standardowego kontrolera.
Można to zrobić na jednej taśmie.
Mam coś takiego . Taśmy sa połączone w kształcie litery Y
[#4] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@Norbert, post #3

Taiaaaa, było coś takiego. Chyba z diodą (bodaj) zenera. Ale wydaje mi się, że autor tematu chyba coś innego ma na myśli.

Takie coś pierwszy raz widzę.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2013 20:45:47 przez TUPCOM
[#5] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #4

Bez obrazy ale to forum już tak ma. Nie pytałem jak to zrobić tylko czy są chętni.

Wiem jak to zrobić i żadna taśma Y nie jest potrzebna - wystarczy zwykła taśma.
[#6] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #5

Nie obrażam się, ale czy mógłbyś coś więcej o tym napisać? Nie jestem omnibusem, ale wiem, że bodaj do 7 urządzeń na jednej taśmie ciągnie SCSI (zamknięta terminatorem). IDE/ATAPI ciągnie 2 urządzenia.
[#7] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #6

SCSI nawet 7 a IDE góra 2. W amidze nawet 4 ale po załadowaniu odpowiednich sterowników. Bez nich działają pierwsze dwa.
[#8] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #7

Coś innego niż to co do tej pory znane Ide Fix, Allegro CDFS, ... I bez modyfikacji taśmy?

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2013 21:56:10 przez TUPCOM
[#9] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #8

Nie próbuję wyważyć otwartych drzwi czy od nowa wynaleźć koło!

W pierwszym poście i do tego w pierwszym zdaniu napisałem o co chodzi.

Teraz zrobił się niezły OT.
[#10] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #1

Mam tylko jedno pytanie.
Taśma do IDE40pin ( dyski 3,5" ) ma raster 1,27mm, taśma do IDE44pin ( dyski 2,5" ) ma raster 1mm.
Jakiej chcesz użyć? Czy będziesz zwężał taśmę 40 na wtyczce 44pin do płyty, czy rozszerzał taśmę 44 na wtyki 40pin do dysków?
Pozdrawiam
Bogumił
[#11] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@bogumil, post #10

Za pomocą adaptera 2,5"-3,5" kosztującego parę zł.

Nie ma złotego środka dlatego chcę zastosować taki który będzie najtańszy i jednocześnie praktyczny ;)
[#12] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #1

Ja tylko tak formalnie bo byłbym chętnym na takie cudo ale...

jak korzystałem z idefixa to był duży problem z pracą urządzeń na taśmach dłuższych niż 30-40cm na drugim porcie więc nie wiem jak będzie przy 80cm!
[#13] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@BaXik, post #12

Zmontuję pierwszy, potestuję i dam znać o efektach.
[#14] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #13

Bez obrazy,, standard IDE to nie 4x IDE (tak sie pisze tylko potocznie). IDE ma 2x po 2 IDE.
I nic nie wymyślisz, po prostu zrób to taak jak ja mam u siebie.
Z płyty głównej idzie tasiemka do małego rozdzielacza 2'5 na 3'5 pózniej idzie krótka tasiemka do adaptera (potocznie nazwanego 4x EIDE, i z tego adaptera idą dwie taśmy po 2x IDE.
Wszystko mam ładnie poukładane w klasyku.
Adapter wpinany bezpośrednio do płyty nie wiem jakim cudem się utrzymuje w pozycji pionowej, więc ja go dałem na 20 cm tasiemce i ułożyłem wygodnie na leżąco...
[#15] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@Voyox, post #14

Teraz mam ma 40cm taśmie dysk i cd i taśma jest masakrycznie naprężona - starcza na styk.
Rozwiązanie z dyndającą płytką mnie nie przekonuje.
[#16] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #15

Ja nie mówiłem o dyndającej tasiemce i wiszącym adapterku.
Zrób tak : taśma z płyty Amigi====adapterek przymocowany w sensownym miejscu= 2x taśmy do urządzeń...
Pomyśl o jakimś patencie z tym mocowaniem..ADAPTERKA
[#17] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@Voyox, post #16

Chętny jestem - jakie koszta?
[#18] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@iZi, post #17

Najpierw muszę to dokładnie przetestować na "długiej" taśmie bo widzę że niektórzy mieli jakieś problemy na "standardowej" długości taśmie.
[#19] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #18

pomysł
[#20] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #18

Kiedyś zrobiłem sobie kabelek do 4xIDE do IDEFix na jednej, długiej taśmie (wersja z diodami) i w moim wypadku działał dobrze, ale tylko w takiej konfiguracji, gdzie na każdym z kanałów był co najmniej jeden dysk HDD. Dwa napędy CD-ROM/DVD na jednym kanale często powodowały problemy.
[#21] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@gorzyga, post #20

Wujek google mi nie pomógł. Widocznie źle szukałem. Gdzie można znaleźć schemat taśmy na 4xIDE? Pamiętam, że było kiedyś coś takiego w MA, tylko który to był nr
[#22] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #21

Coś takiego?
[#23] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@glichtanski, post #22

Dokładnie to OK , z tym, że ja opierałem się na schemacie, który był w MA.
[#24] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@gorzyga, post #23

Czy pamiętasz nr tego MA?
[#25] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@TUPCOM, post #24

W jednym numerze był artykuł , a w kolejnym była poprawka schematu.
[#26] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@Norbert, post #25

6-96 - 4 autobusy - errata
5-96 amiga i 4 at-bus
[#27] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@11111olo, post #26

Schemat z MA 6-96 po erracie.

Rozumiecie coś z tego bardziej ode mnie?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2013 22:25:00 przez iZi
[#28] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@BaXik, post #12

Za moich czasów... czyli offtopowe, tetrycze opowieści...

U mnie problemy pojawiły się przy taśmach ~80cm i były to taśmy 80-żyłowe (serwerowe). Rozwiązałem to w sposób mało elegancki, robiąc im dodatkowe ekrany z folii alu (ile ja się naradełkowałem, żeby tą folię docisnąć do tych ~80 zagłębień w taśmie...) - o dziwo pomogło i całe szczęście - bo by mnie chyba szlag trafił, gdyby okazało się, że bez sensu przez pół dnia jak idiota machałem nożem do pizzy. :D
[#29] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@glichtanski, post #22

Jaki sterownik do tego jest potrzebny dla A1200
[#30] Re: 4x IDE - czy są chętni?

@iZi, post #27

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem