kategoria: Sprzęt
[#1] ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa
Witam.

Karta zachowuje się w nieprzewidywalny sposób tzn. bardzo często zawiesza komputer, w ogóle nie da się wystartować z dysku bo go nie widzi, bardzo często w early startup nawet myszka przestaje odpowiadać albo podczas ładowania z dyskietki się zawiesza.

Czasem wskakuje zółtawy ekran albo ciągle się resetuje czy jest ekran GURU 8000 0004 (lub z innymi liczbami).

Gniazdo przeczyściłem, ram podmieniałem i bez zmian.

Porcesor 030 z generatorem 40MHz. Tak było fabrycznie bo generator jest wlutowany.

Macie jakieś pomysły?

Dodam że na karcie APOLLO MK III nie mam w/w problemów.
[#2] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #1

Moźe zaczęłła się przegrzewać, zamontuj jakiś radiatorek na CPU, moźe i kulerek...jak się da..ok, racja
[#3] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #1

Jak napisał kolega powyżej zamontuj radiator ale najpierw oczyść kartę spirytusem lub perfumem złacze simm oraz szynę rozszerzeń w Amidze i na karcie. Odczekaj z 15minut i ognia :). Powodzenia.

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2013 17:17:18 przez miro_78
[#4] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@miro_78, post #3

Pisałem że czyściłem gniazdo i to nic nie zmienia. Procek nawet nie jest ciepły bo to się dzieje zaraz po włączeniu więc to (raczej) nic nie zmieni.
[#5] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #1

A bez ramu są takie same objawy ?
[#6] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #4

Mój błąd nie doczytałem dokładnie posta
[#7] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@miro_78, post #6

Wylutowałem generator i wstawiłem 33MHz (wcześniej był 40MHz) i karta ruszyła.
Jutro ją pokatuję DOOMem ;)
[#8] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #7

To może podmień jeszcze na inny 40MHz. Może z generatorem coś się stało i będzie chodziła na 40MHz.
[#9] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@XaVeR, post #8

Mam jeszcze 44.9MHz - jutro to sprawdzę.
[#10] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #9

ja tam potrafię wlutować tak, że będzie wyglądało fabrycznie, albo nawet lepiej jeśli to np. megaram hd od elsatu ;)
nie napisałeś jak nominalnie powinien być taktowany ten cpu, bo wygląda na klasyczne przetaktowanie, jeśli to wersja 33Mhz i na 40Mhz jest problem to na 45 będzie tym bardziej, jeśli to RC40 to jak najbardziej powinien wyrabiać na 40mhz i problem jest gdzie indziej, może masz copro który powinien być niżej taktowany na przykład
[#11] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@Kilos, post #10

Napisy są trochę zmazane ale to wersja 33MHz. Koprocka nie ma.
[#12] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #1

Myślę, że nie zaszkodzi sprawdzenie na innym zasilaczu (mocniejszym) tej konkretnej karty.
[#13] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@dominiqr, post #12

Pewnie by nie zaszkodziło tyle że obecny zasilacz ma 150W i to aż za nadto wystarcza ;)
[#14] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #13

Simm zmieniłeś na inny?
[#15] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #11

mam identyczną kartę z całkowicie startymi oznaczeniami z tym, że z copro 40Mhz co pozwala przypuszczać, że cpu też 40Mhz, ale kto to wie... brak oscylatora, bo został wyrwany z mięsem, po odbudowie ścieżek hula, ale na 48Mhz się wywala, taki mam oscylator najmniejszy
[#16] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@Kilos, post #15

Simm zmieniłem na 8MB - na 100% sprawny - i też na 40MHz nie chce działać karta.
Mam jeszcze generator 36MHz i narazie 30 min doom działa ;)
[#17] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #16

Te karty fabrycznie były przetaktowywane.
Oznacza to, że tak jak u mnie kiedyś, procesor po prostu zaczął się kończyć. Dwa razy widziałem taki objaw, np. z wyłączonym cache wszystko działało, a z włączonym było ok. Troszkę niższa temp. i działało, albo niższe taktowanie. Już w tamtych czasach przewidywano, że przy wykorzystaniu dostępnej technologii, procesory mogą przestać działać w przeciągu 20lat. Im więcej się grzeją, tym szybciej proces zachodzi.
[#18] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@flops, post #17

Prawie 2h doom działał i wszystko na 36MHz jest ok. Procesor przy tym był lekko ciepły tak że radiator jest niepotrzebny.

Zostawiam jak jest - troszkę wolniej ale działa ;)
[#19] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #18

A te karty nie mają przełącznika 4/8 MB? Nie działa z 8MB przy 40 mhz? Muszę odpalić moją i zobaczyć jak działa, tylko kiedy.:(
[#20] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@Ender, post #19

Jest zworka 4/8MB ale to nic nie zmienia jeśli chodzi o 40MHz.
[#21] Re: ELBOX 1230LC - nie za bardzo działa

@11111olo, post #20

I może już być tak, że proc na 40MHz nie wstanie. Jak na 36MHz działa ok, to tak zostaw. Różnica będzie w SysInfo. Podczas pracy jej nie odczujesz, więc chyba nie ma o co kruszyć kopii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem