kategoria: Sprzęt
[#1] TIMING - FIX
Przymierzam się do wykonania timing - fixu w mojej A1200 rev.2B według tego opisu. Mam tylko takie pytanko: gdzie u licha przylutować drugi koniec rezystora Niestety na zdjęciu nie widać tego dokładnie.
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: co może być największym problemem przy tej modyfikacji Może jakieś sugestie
[#2] Re: TIMING - FIX

@TUPCOM, post #1

Kondensator po +5V, a druga nóżka do przelotki DRA0 (dram adress line bit 0). Jeśli jest tam kilka to szukasz tego sygnału na pinach scalaka, ustawiasz multimetr na mierzenie zwarcia (beep) i sprawdzasz po kolei.
[#3] Re: TIMING - FIX

@abcdef, post #2

Dziękuję.
[#4] Re: TIMING - FIX

@TUPCOM, post #3

Dziś robiłem to na płycie 2B i nie wiem po cholerę są te kabelki!
Ten na U8 jest zbędny bo to połączenie fizycznie jest a ten drugi daje "żółty obraz".
Mogę Ci podesłać fotkę gdzie przylutować rezystor.
[#5] Re: TIMING - FIX

@11111olo, post #4

Generalnie w 99% przypadków do poprawnej pracy A1200 z kartami turbo wystarczy jedynie usunięcie C123 i C125, co jest istotą samego fixa. Pozostałe rzeczy mają niewielki wpływ.
[#6] Re: TIMING - FIX

@11111olo, post #4

Proszę fotkę na PW.
Dziękuję
[#7] Re: TIMING - FIX

@altcomputing, post #5

Ha, a u mnie coś takiego nie pomogło na kartę ACA...
[#8] Re: TIMING - FIX

@_arti, post #7

Dlatego profilaktycznie chciałbym to zrobić według tego opisu .
[#9] Re: TIMING - FIX

@_arti, post #7

Może brakuje napięcia na złączu. Trzeba by było jeszcze poprowadzić +5v z wejścia zasilania np. do gniazda zasilania FDD na płycie.
[#10] Re: TIMING - FIX

@altcomputing, post #9

Tzn
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem