[#1] Czy są chętni na PFS3
Ponieważ Great Effect Development i ma jeszcze kilka oryginalnych płyt z PFSv3 mam pytanie:
Czy byłby ktoś chętny na ten filesystem za ok 120zł? (30 Euro - cena zależna od ilości zamównień).
[#2] Re: Czy są chćtni na PFS3

@amigafan, post #1

Za 30,- zł to bardzo bardzo chętnie ale niestety nie za tyle... Cash flow...

[#3] Re: Czy są chętni na PFS3

@amigafan, post #1

Czy sa na PFS3 jakies porzadne naprawiacze padnietych partycji i w czym jest on lepszy od darmowego SmartFileSystem?
[#4] Re: Czy są chêtni na PFS3

@Andrzej Drozd, post #3

pfs3 w niczym nie jest lepszy od sfs, wporst przeciwnie. i dlatego wlasnie te plyty leza
[#5] Re: Czy są chętni na PFS3

@Valwit, post #4

a na dodatek dla mnie jest nawet gorszy pod pewnym względem, bo strasznie się przyzwyczaiłem do .recycled z SFSa.
W .recycled mam normalne nazwy plików, aby odzyskać skasowany plik wystarczy go skopiować, ewentualnie obciąć mu numerek na końcu nazwy, a w PFSowym odpowiedniku tego śmietnika nazwy są jakoś pokiereszowane, że nie jest już tak łatwo.

[#6] Re: Czy są chętni na PFS3

@Andrzej Drozd, post #3

W zestawie JEST program do naprawiania partycji - PFS Doctor (chyba nie ma tego w SFS)
Moim zdaniem jest on lepszy od SFS.
O możliwościach PFS3 możesz przeczytać tu
Natomiast porównanie z SFS jest tu (jest to starsza wersja SFS ale i PFS jest w wersji 2 a nie 3).
[#7] Re: Czy są chêtni na PFS3

@amigafan, post #6

zabawki do naprawy sfs sa od dawna dostepne. porownie starych wersji kompletnie nie ma sensu. jest tak ineteresujace jak porownanie windows 3.1 i amigaos 2.1. wszytskie zalety pfs3 na stronce ktora podalaes odnosza sie tak samo do sfs, dodatkowo sfs jest darmowe i ciagle rozwijane, czego o pfs powiedziec nie mozna. sfs mozna odczytac pod linuksem - nigdy nie wiadomo kiedy sie taka opcja przyda, no i jesli spojrzysz w archiwa p.c.s.a, w.f.m.h czy tutaj to na bak znajdziesz wiecej watkow o padach pfs3 i ureacie wszystkich danych niz o sfs :)
[#8] Re: Czy są chêtni na PFS3

@Valwit, post #7

Jak na razie to znalazłem tu na forum tylko wątki o utracie danych przy używaniu sfs.
Niby co jest do sfs bo na aminecie po wpisaniu sfs też nie pokazało jakichś godnych zainteresowania narzędzi do naprawy partycji.
Używam od wielu lat pfs2 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nigdy nie miałem z nim żadnych problemów (czego nie mogę niestety powiedzieć o sfs).
Jak na razie jedyną przewagą sfs nad pfs3 jest to, że jest jego natywna wersja pod AmigaOS4.
[#9] Re: Czy są chêtni na PFS3

@amigafan, post #8

Jak na razie to znalazłem tu na forum tylko wątki o utracie danych przy używaniu sfs.

Pod SFS-em zdarzają się drobne pady, zwykle jeśli nastąpił reset podczas zapisu danych. Jak na razie praktycznie jedynym lekarstwem jest zrobienie kopii uszkodzonej partycji i jej zformatowanie. Jednak już niedługo powinno pod tym względem lepiej:

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3886&c=1&dodaj=1#comments

Jednak ja osobiście nie słyszałem, aby ktoś utracił bezpowrotnie dane pod SFS-em. Notomiast wiadomo mi o kilku przypadkach totalnego kataklizmu u użytkowników PFS-a.

Jak na razie jedyną przewagą sfs nad pfs3 jest to, że jest jego natywna wersja pod AmigaOS4.

SFS natywnie jest także pod Morphosem - więc są już dwie przewagi... ;)
[#10] Re: Czy są chêtni na PFS3

@Kamul, post #9

Jak narazie pfs3 jest wyjsciem stabilniejszym/lepszym, sfs jest dobry ale niezbyt bezpieczny ilez to razy mialem takie cos:
pisze sobie w morphedzie(MED) koda make all,uruchamiam i zwieszka (tak,przez moj zaburaczony program) robie reset,wlaczam MEDa znowu wczytuje zrodlo a tu siurprajs plik ma 0 (slownie zero) bajtow,powodzenia zycze

Jest sposob na to ustawianie backupu w MED-ie,.recycled/ nazbyt pomoze w takim przypadku..

Wiec polecam delikatnie podchodzic do SFS-a.

[#11] Re: Czy są chêtni na PFS3

@amigafan, post #8

Niewielu używa PFS to i narzekających mało. Od dawna mam w SFS wszystkie partycje w tym systemową i z keszami z przeglądarek, narazie wszystko działa OK.
[#12] Re: Czy są chêtni na PFS3

@amigafan, post #8

Wiesz, dlatego ze prawie nikt nie uzywa PFS tylko SFS. I raczej problemy dotycza starego SFS, ktory nie lubil przepelnienia partycji i resetu podczas kopiowania plikow. Zreszta katalog T: i tak najlepiej zalozyc na FFS z duzym blokiem.
[#13] Re: Czy są chêtni na PFS3

@AmiChris, post #10

do developerki sfs jest średnio fajny, wlasnie przez zwiechy nie zdaza sie zapisac ostatnie zmiany i jest kaszana. tutaj najbezpieczniejszy jest ffs.
[#14] Re: Czy są chêtni na PFS3

@Valwit, post #13

jeszcze Morgotha pomecze aby wytlumaczyl mi do czego dokladnie sluza w mosowych prefsach SFS
Activity flush timeout inactivity flush timeout,
jezeli do tego co mysle to mozna by ustawic odpowiednio i nie powinno byc problemow z tym co pisalem ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem