[#1] HDD i CD-Jak to zrobić
Mam taki problemik.
Chciałbym podpiąć dysk 2,5 cala i CD-ROM od laptopa do złącza HDD Amigi.
Mam standardowy kabelek do dysku 2,5 cala , zamierzam go rozciąć i wpiąć taśmć IDE (bo mam przejściówkć do CD na IDE), omijając oczywiście zasilanie biegnące w taśmie 2,5 calowej.
I tu pytanie.
Mogć tak zrobić???? Ja już myślałem nad tym i wydaje mi sić, że tak i w niczym to nie przeszkadza. Jak sić mylć to mnie poprawcie.

Ale mam jeszcze jedną wątpliwość i nie wiem jak to pochwytać......
Jak ustawić CD-ROM z laptopa na SLAVE bo nie mam żadnej zworki... :(
CD to Mitsumi SR243T1.
Chodzi o to żeby nie gryzł sić z HDD bo bćdą na jednym kablu :( :S
[#2] Re: HDD i CD-Jak to zrobić

@seba_76, post #1

>Jak ustawić CD-ROM z laptopa na SLAVE bo nie mam żadnej zworki...

Witam.

Tez przez to przechodzilem. Po prostu niektore przejsciowki do cd laptopowego maja jumpery a jak nie ma to pozostaje lutownica.
W moim przypadku pomoglo to drugie. Zlutowalem dwie nozki wtyczki na przejsciowce.
Jakby trzeba bylo to zrobie fotki i wysle mailem.
tdec@wp.pl

Pozdrawiam.

[#3] Re: HDD i CD-Jak to zrobić

@seba_76, post #1

Nie wiem, czy mam rację, ale wydaje mi się, że CD ma na stale wybrane Cable Select. Trzeba by więc podpiąć go tak, jak to jest w kablu "Cable select", nie pamiętam dokładnie, ale chyba dwie żyły są zamienione miejscami. Po szczegóły -> google.

A kabel oczywiście pociąć możesz, powstałe przez to ewentualne niedopasowanie impedancji (a co za tym idzie odbicia sygnałów w kablu) i tak można olać, bo pewnie oba urządzenia będą pracowały w powolnym trybie PIO 0.
[#4] Re: HDD i CD-Jak to zrobić

@shg, post #3

Jakbym mógł Cię prosić "ted" o podesłanie tych fotek na adres:
janeko2@wp.pl
Będę bardzo wdzięczny.
Myślałem też o ustawienu dysku na slave a CD niech będzie będzie na master (tak jest ustawiony). Na PC tak chodzi, nie wiem jak się zachowa Amiga......
Ale bardzo pomogą mi Twoje zdjęcia TED....
Pzdr
[#5] Re: HDD i CD-Jak to zrobić

@seba_76, post #4

Amiga bez problemu powinna zabootować się z dysku slave.
Na Ami ważny jest priorytet bootowania przydzielony urządzeniom.
Bootowanie następuje z urządzenia o najwyższym priorytecie, chyba że jest to niemożliwe, wtedy testowane są kolejno urządzenia o priorytetach niższych.
A priorytet ustawia się HDToolBoxem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem