[#1] Spis kondensatorów A600.
Witam!

Szukałem tematu o wartościach kondensatorów do wymiany w A600 ale znalazłem podobne do A4k i A1k2. Czy ktokolwiek mógłby mi podać jakie w A600 rev. 2D trzeba wymienić i ich wartości? Mam dostęp do tantali smd także mógłbym sobie nieco polutować i mieć święty spokój.

Pozdrawiam!
[#2] Re: Spis kondensatorów A600.

@amper, post #1

Jaki problem odczytać jakie masz kondensatory na płycie?
[#3] Re: Spis kondensatorów A600.

@11111olo, post #2

Jaki problem odpowiedziec jak człowiek?

4 x 10uF Aluminium 25V SM (surfacemount)
5 x 22uF Aluminium 25V SM
2 x 47uF Aluminium 16V SM
4 x 100uF Aluminium 6.3V SM
2 x 1000uF 10V electroylic through hole
2 x 470uF 16V electrolytic through hole

Poszukaj "a600 capacitors" nawet zdjęcia i nr z płyty znajdziesz.
[#4] Re: Spis kondensatorów A600.

@Sosabowski, post #3

Dziękuję Generale:).
[#5] Re: Spis kondensatorów A600.

@Sosabowski, post #3

Dla mnie takie pytanie jest zwyczajnym lenistwem. Jak by tych kondensatorów było tam z pięćset to bym się nie dziwił ale wg Twoich wyliczeń ich jest aż 19!

Co do napięć nie muszą być koniecznie na 25V - 16V w zupełności wystarczy.
[#6] Re: Spis kondensatorów A600.

@11111olo, post #5

Z tego co zauważyłem po Twoich wypowiedziach jesteś tak samo leniwy jak ja. Tym bardziej proponuję nie dziedziczyć pewnych skłonności do odsyłania przez starszych uszyszkodników np. do google. Gdybym miał na to czas nie przesiadując 97% tygodnia na dachu to bym o to nie prosił. Z mojej strony eot.
[#7] Re: Spis kondensatorów A600.

@amper, post #6

Jeśli nie masz czasu sprawdzić jakie są kondensatory, co zajęło by z 5 minut, to tym bardziej nie będziesz miał czasu na wymianę (bo jak sądzę nie pytał byś jakie tam są jeśli ktoś inny by je wymieniał).

Nie wiem co masz na myśli że odsyłam innych do wyszukiwarki ale pewnie "oczywiste oczywistości" są tam dostępne.
[#8] Re: Spis kondensatorów A600.

@11111olo, post #7

Słuchaj olo - Twój protekcjonalny ton wypowiedzi jest nie do zniesienia. Wymądrzasz się we wszystkich wątkach, krytykujesz bez sensu lepszych od siebie (link), a jednocześnie sam zadajesz pytania, na które bez problemu wujek Google zna odpowiedź. Jak Ci się czyjeś pytanie nie podoba, to nie włączaj się do dyskusji, nie mając nic konstruktywnego do zaoferowania - znajdą się uczynniejsi od Ciebie.
[#9] Re: Spis kondensatorów A600.

@seldon, post #8

Z Lotharkiem to fakt - przegiąłem, ale ni jak to się ma do "problemu" w FPGA a kondensatorami w amidze.

Zdaję sobie sprawę że na część pytań które zadałem na tym forum wujek google zna odpowiedź ale bardzo często ta odpowiedź jest niepełna.

Możliwe że mój to wypowiedzi jest w********** ale sam temat jest takiej samej wagi jak stawianie babek z piasku przez dzieci w piaskownicy ;)
[#10] Re: Spis kondensatorów A600.

@11111olo, post #9

Zgoda, że temat jest banalny, ale w takim razie trzymaj się od takich tematów z dala jak Cię to denerwuje. Zakładający wątek oczekiwał pomocy, a nie lansowania się. Można odnieść wrażenie że czepiasz się takich tematów tylko po to żeby pokazać światu: "Patrzcie, ja wiem jakie kondensatory są w A600, a wy nie!".
[#11] Re: Spis kondensatorów A600.

@11111olo, post #7

Moment monet. Nie tak dawno nie powiem kto zadawał taki pytanie gdzie można było sobie w ciągu 5 minut znaleźć odpowiedź. A teraz sam cwaniaczkuje. Nie pamięta wół jak cielęciem był.
[#12] Re: Spis kondensatorów A600.

@Sosabowski, post #3

Z tym, że te kondensatory przy złączu klawiatury (tor audio, to było 22uF chyba) lepiej zastąpić innymi (np ceramiczne) niż elektrolityczne lub tantalowe, jeśli jest taka możliwość.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2013 21:54:45 przez rafgc
[#13] Re: Spis kondensatorów A600.

@Dark_luke, post #11

Panowie, chillout, pomagajmy sobie, szkoda życia na kłótnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem