kategoria: Sprzęt
[#1] Nowy Joy
Witam
Przeglądając forum spotkałem się z tematem o nowych joystickach na allegro
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16619151&id=2, kilka osób kupiło u tego sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć jak doświadczenia po ponad roku użytkowania.
Drugie pytanko: czy ktoś użytkował joya firmy matt w amidze, miałem kiedyś taki w atarynce i z tego co pamietam nie szło go zajechać nawet w decathlonie
http://allegro.pl/joystick-matt-affkolor-do-komputerow-typu-amiga-i3300770014.html.
Co byście poradzili kupic do zręcznościówek i platformówek dla 3 dzieci: 38, 8 i 4 lata
[#2] Re: Nowy Joy

@martinez, post #1

Kupiłem apache'a i jakiegoś QuickShota, którego nie otworzyłem. :)
Apache działa dobrze, tak jak powinien.
Co do Matta mam mieszane uczucia, po pewnym dłuższym czasie, niestety, mimo braku mechanicznych uszkodzeń coś dziwnego dzieje się gumkami lub płytką i nie zawsze ruchy są dobrze wykrywane.
[#3] Re: Nowy Joy

@martinez, post #1

Korzystałem z Matta do A500 w 1997r, potem przeleżał 15 lat w szafie i po reunifikacji z Ami nadal z niego korzystam. Jedyne co mnie w nim denerwowało to to, że drugi guzik wcale drugim guzikiem nie jest, tylko autofire'em. Po przerobieniu go na dwuprzyciskowy gumki przestały działać i musiałem zastąpić je mikrostykami. Efekt tego wyszedł średni.

Tak czy inaczej joy w formie nieprzerobionej dawał radę ale czasem rzeczywiście nie chciał chwycić któregoś ze skosów, trzeba było gałkę trochę mocniej przydusić.

Od siebie polecam pady logic3, są bardzo wygodne i świetnie się na nich gra. Tyle że tu też jeden button to fire a drugi to autofire.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2013 14:39:57 przez teh_KaiN
[#4] Re: Nowy Joy

@martinez, post #1

Kupiłem w 2012 r. od tego sprzedawcy Apache 1 i wszystko z nim ok. Nie jestem w stanie porównać go do takiego samego joy'a z lat 90-tych bo po prostu nie pamiętam już szczegółów

Być może ten model byłby ok dla Ciebie i dla dzieciaków - nie ma mikrostyków tylko gumy - przez to nie ma denerwującego klikania i można grać po nocach pomysł
[#5] Re: Nowy Joy

@Kustosz, post #4

j a kupiłem ale od roznych osob po 10 złoty takie apache i powiem jeden jest ok w drugim sa powylamywane takie plastiki małe i chodzi troche gorzej (wyjazdowy w sensible jest :). Generalnie to chyba postaram sie złożyć sobie samemu joya kupujac podzespół od automatów , gdzies na forum ostatnio ktos wrzucal link do takich gałek nie do zniszczenia. Moze jest ktos kto takie joystiki przerabia juz i sprzedaje ?
[#6] Re: Nowy Joy

@pyzio2, post #5

Ja nie znoszę gumiaków. Mało precyzyjne i jakieś bez klimatu. Zaczynałem na MATTach, ale potem dorwałem Pythona i życie nabrało kolorów.
Oddam dwa Pythony gumiakowe za jednego na mikrostykach.
[#7] Re: Nowy Joy

@martinez, post #1

Ja kupiłem QuickJoy V (SV-125). Chodzi idealnie.
[#8] Re: Nowy Joy

@OSH, post #6

Czy sprzedałbyś jednego Pythona?
[#9] Re: Nowy Joy

@Hextreme-Attic, post #8

Wolałbym zamianę na mikrostykowego Pythona, ale... dobra, reszta na privie, to nie giełda w sumie...
[#10] Re: Nowy Joy

@martinez, post #1

Kupiłem kilka joyów u tego sprzedawcy i jestem zadowolony.
Joysticki QJ na jego aukcjach to nie QuickJoy tylko QualityJoystick. Były produkowane w latach 90-tych.
Są to podróbki, jednak bardzo dobrej jakości. Szczerze mówiąc to tych podróbek w amigowym światku i na allegro jest sporo i mimo upływu czasu i wielu godzin używania dają radę.
Według mnie jeśli chodzi o wytrzymałość i kulturę pracy nie ustępują oryginalnym.
[#11] Re: Nowy Joy

@Jacenty, post #10

Wiadomo że nikt nie ma teraz sprzętu z lat 90; miałem quickjoy turbo i joya w takim szarym opakowaniu i matta czarnego i nie wiem czy ktoś jeszcze na tym grał kula zamiast drążka made in poland wiem że to prehistoria

Korzysta ktoś z przejściówki z pada ps1 ???? jeżeli tak to jakie wrażenia ;)

Kto żałował puszek z piwa na naprawe joya niech odpowie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem