[#31] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #28

Jeśli chodzi o AmigaOS3.1 to tak, przy AmigaOS3.9 i nowym HDToolBoxem już nie.
[#32] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #29

Sylwester napisał(a):

> W PC niestety nie ma takiej możliwości i bardzo często takie
> błędy występują, niekiedy nawet w trybie PIO.

rotfl
[#33] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #28

i pod 3.1 z hdtoolboxem robisz dysk >4GB? no to gratuluje. wiecej takich porad, na pewno ci co sie nie znaja bardzo sie uciesza :(
[#34] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #32

Valwit napisał:
> rotfl

Cieszę się razem z Tobą tylko może uzasadnij.

Skopiuj kilka GB z jednej partycji na drugą lub z dysku na dysk i sprawdź np. TotalCommanderem opcję "Porównaj według zawartości", możesz się zdziwić. Sprawdzałem sporo pecetów z różnymi chpisetami/dyskami/taśmami/sterownikami i jeszcze nie trafiłem na ideał. Na Amidze to zjawisko również występuje ale rzadziej ze względu na wolniejszy tryb PIO. Często winę zwalamy na dysk/taśmę/filesystem a jak jest naprawdę? Niewiem.
[#35] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #33

i pod 3.1 z hdtoolboxem robisz dysk >4GB? no to gratuluje. wiecej takich porad, na pewno ci co sie nie znaja bardzo sie uciesza

No może zapomniałem o kontrolerze fastata.
[#36] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #35

No może zapomniałem o kontrolerze fastata.

I dobrze ze zapomniales. Przeciez FastATA jest juz standardem dla AmigiClassic (chociaz nie zabardzo zauwaznym i pomijanym przez programistow i osoby nie majace kontaktu z Classiciem). A jezeli ktos kupuje bardzo duzy HD i chce go uzywac na standardowym kontrolerze w PIO 0, to chyba zle podszedl do tego tematu...
[#37] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Andrzej Drozd, post #36

Tym bardziej, że używana FastAta nie kosztuje krocie, lepiej wydać trochę mniej na dysk, i kupić FastAtę i cieszyć się szybkim transferem. PIO w standardowym kontrolerze A1200, jest strasznie powolne. W FastAcie, mamy już PIO4 czy nawet 5 (a może nawet więcej?), jak dysk na to pozwala i procesor. No i bufory, odpada zabawa z przejściówkami, itp. Gorąco polecam :D

P.S: Ja w PIO4 mam transfer 7,5. Wydaje mi się, że jakbym miał lepszy dysk, i 060, to bybyło jeszcze szybciej. Według SysInfo :D.

Ostatnia modyfikacja: 04.02.06 09:10
[#38] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #29

najlepszy sposob bierzecie binarke(plik wykonywalny dla aos 3.x) o wielkosci (wazne!!)od 2mb (np gra pt ADOM,rpg bazowany na morii..) i kopiujecie sobie z jednej partycji na druga i uruchamiacie
jezeli wypisze wam sie "Bad loadfile hunk" znaczy ze wlasnie na tej partycji macie zle cos ustawione.

[#39] Re: jak zformatować hd 80 gb

@kmilota, post #30

Jeszcze dorzuce ze podlaczylem tego hdd (80gb) pod pega wlaczylem scsiconfig(odpowiednik hdtb) dalem
new drive/reload geometry itd. i nadal mialem zle wartosci,zapisalem, reset i nadal hdd mial dziwna
wielkosc..pomoglo jak mowilem wpisanie wartosci ze strony seagate.

[#40] Re: jak zformatować hd 80 gb

@AmiChris, post #39

A, ja niewiem, co mi pomogło z moim 80Gb. Wpisywałem przeróżne wartości itp, itd. Ze strony WD też. Ale gdzieś od grudnia 2005, gdy ściągnąłem nowszego ambienta, problemy znikły, i MOS przestał się wieszać, co wcześniej zdarzało mu się zawsze i wszędzie, przy przeróżnych operacjach dyskowych.

P.S: Odkąd pojawiła się nieoficjalna strona Ambienta, robie jego update codziennie :D

[#41] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Korni, post #40

Odkąd pojawiła się nieoficjalna strona Ambienta, robie jego update codziennie

Hehe, to zabrzmiało jak reklama proszku do prania

[#42] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Sylwester, post #34

przewalam pliki rzedu kilku gb i na ami i na pc i zawsze sa identyczne. md5sum jest takie samo (choc na ami to trwa wieki), jesli masz przeklamania to sprawdz tasmy, sprawdz ustawienia, pogooglaj czy chipset nie ma problemow i wgraj patche.
[#43] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Andrzej Drozd, post #36

fast ata obsysa totalnie. ja wole ide-fix express. ciut wolniejsze, ale bezproblemowe. i ma stery pod linuksa i mosa na przyklad.
[#44] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #43

Nie FastATA tylko programisci (niewazne czy linuxowi, mosowi czy elboxowi - jedni sa drugich warci, poniewaz nic w tym kierunku nie zrobili).

ide-fix express

Daj jakies namiary na to, gdzie to mozna kupic? Do jakiego portu sie podlacza? Czy w sterownikach jest nowyszy scsi.device w przypadku uzywania WB3.0/3.1?

Ostatnia modyfikacja: 05.02.06 04:47
[#45] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Andrzej Drozd, post #44

programisci linuxowi czy mosowi nic nie zrobili bo nie mogli,podejscie elboxu jest ekhm,dziwne.

[#46] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Andrzej Drozd, post #44

hmmm

6.System3.9:> mp google.pl
PING google.pl (216.239.39.99): 56 data bytes
64 bytes from 216.239.39.99: icmp_seq=0 ttl=53 time=71.859 ms
64 bytes from 216.239.39.99: icmp_seq=1 ttl=53 time=59.954 ms
64 bytes from 216.239.39.99: icmp_seq=2 ttl=53 time=75.665 ms
64 bytes from 216.239.39.99: icmp_seq=3 ttl=53 time=50.271 ms

dziwne. mi dziala...

Ostatnia modyfikacja: 06.02.06 20:13
[#47] Re: jak zformatować hd 80 gb

@Valwit, post #46

Heh...dziwny ten sklep jakis. To jakas sciema pewnie :P
Nie dam sie nabrac :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem