kategoria: A500
[#1] Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+
Jak w temacie, czy coś takiego da się ogarnąć? Są sprzęty które ruszą w takiej konfiguracji?
Mam A500 płyta 6a (desktop) 1 mb CHIP + 4 mb Fastu na kontrolerze GVP, który ma wyjście Centronics 25 pin z tyłu i kombinuję zakup zewnętrznej obudowy, do której można by wsadzić zwykły napęd lub nagrywarkę CD.
[#2] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #1

Bez problemu będzie to działać. Sam swego czasu używałem podobnej konfiguracji na A500 i A500+ z A590. Podłączyłem w sumie 4 dyski SCSI 50pin oraz CDROM i CDRW na jednej taśmie. Później napędy optyczne podłączyłem w zewnętrznej obudowie i zostawiłem tylko jeden dysk w A590.
Pamiętam też że podłączałem skaner SCSI pod to gniazdo zewnętrzne, ale że wtedy nie miałem dużego pojęcia o Amigowaniu, to zaniechałem to. Może kiedyś jeszcze się tym pobawię.
[#3] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@superbonio, post #2

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią - nie znalazłem obudowy, która miałaby złącze 25 pin, są tylko te wąskie wielopinowe. Czy da się zrobić jakieś przejście, czy są jakieś ograniczenia w standardach SCSI które to uniemożliwiają? W tym temacie jestem kompletnie zielony :-/
[#4] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #3

[#5] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #3

najprędzej znajdziesz obudowę w standardzie SCSI 2 lub 3 czyli z miniDSUB50 lub 68, ale nie jest to problem, przewód SCSI 1 do SCSI 2/3 można zrobić samemu na podstawie dostępnych schematów lub kupić np. taki, względnie jakiś adapter.
do A590 mam teraz napęd Plextora w obudowie SCSI 2 od staruszki Yamahy CDE100 która niedawno zeszła ze starości, niema problemu żadnego.
[#6] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Kilos, post #5

Super, wielkie dzięki za podpowiedź, szukałem czy da się gdzieś taki kabel gotowy kupić i za cholerę nie znalazłem, teraz wiem gdzie się zgłosić jak skrzynka przyjdzie :)
[#7] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Kilos, post #5

Niestety oferta wyprzedana, już nie zamawiają :-/ Będzie trzeba przerabiać...
[#8] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #7

Zasadniczo udało się zdobyć gotowy kabel na ebay.co.uk

Pytanie teraz: jak to dalej ogarnąć? Po podpięciu nagrywarka jest widziana przez kontroler, a nawet widzi rozmiar płyty (SysInfo w zakładce SCSI).
Jak teraz zamontować takie urządzenie pod np. CD0: ???
Muszę coś instalować, czy wystarczą jakieś wpisy w StartupSequence?

Z góry dzięki za pomoc!
[#9] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #8

Potrzebujesz odpowiednich file-systemów (CacheCDFS, AllegoCDFS etc) do obsługi CD oraz zmontowania sobie w Devs/DosDrivers odpowiedniego pliku CD0.
[#10] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Tom Rain, post #9

Ok, a który z nich najlepszy? Działam na A500 pod kick/workbench 3.1 i chcę mieć możliwość odpalania płyt dołączanych do pism amigowych oraz przegrania danych z PieCa (przydałyby się długie nazwy plików)...
[#11] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Tom Rain, post #9

Ok, a który z nich najlepszy? Działam na A500 pod kick/workbench 3.1 i chcę mieć możliwość odpalania płyt dołączanych do pism amigowych oraz przegrania danych z PieCa (przydałyby się długie nazwy plików)...
[#12] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #1

Przepraszam że tak może nie na temat, ale czy można przerobić streamer scsi na dysk scsi po przez wyciągnięcie napędy streamer i włożenie do niego dysku.
[#13] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@amizet, post #12

Tak i to bez problemu, miałem tak podłączony kiedyś drugi dysk do A590 i dalej z tej streamerowej obudowy (ma ona 2 gniazda) podłączyłem CD-ROM w zewnętrznej obudowie.
[#14] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #10

Ja ostatnio walczyłem z CD SCSI w swojej A3000 (te same problemy co Ty miałem) i uruchomiłem to na CacheCDFS

Plik CD0 mam opisany tak:
FileSystem = L:CacheCDFS
Device = "scsi.device"
Unit = 1
Flags = 0
BlocksPerTracks = 351000
BlockSize = 2048
Mask = 0x7ffffffe
MaxTransfer = 0x100000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Surfaces = 1
Buffers = 50
BufMemType = 513
GlobVec = -1
Mount = 1
Priority = 10
DosType = 0x43443031
StackSize = 3000
Control = "MD=0 LC=1 DC=8 S NC L LV AL LFC=1 HR=.rsrc Q"

W opisie ikony:
Default Tool=C:mount
ToolTypes:
device=scsi.device
unit=1

I pamiętaj, by SCSI ID na napędzie odpowiadało unit w opisach.
[#15] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Tom Rain, post #14

Jest gitara i trybi! Dzięki za pomoc!
[#16] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #15

Cieszy że zatrybiło :)
[#17] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@qntos, post #11

Pytanko .
Czy widac CDROM SCSI w early-menu w kick3.1 ?
[#18] Re: Zewnętrzna nagrywarka CD SCSI w Amigdze 500 (rev. 6a) + GVP HD500+

@Norbert, post #17

Nie, tam widać tylko partycje.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem