kategoria: Sprzęt
[#1] Jaki monitor?
Chciałbym zakupic monitor (lcd/ led) ktory bedzie mi sluzyl do PC, konsol i retro-komputerow.

Wymagania - 22-26 cali, wejscia: euro/ scart, hdmi, vga, component, s-video. Z tymi wejsciami jest zagwozdka bo nie znalazlem takiego ktory ma je wszystkie.

Moze ktos wie o czyms takim na rynku/ uzywa sam i jest w stanie mi doradzic?

Z gory dzieki!
[#2] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #1

Kup dobry tv w 1080P - ma wszystie wejscia i po problemie.
Można dostać takie TV w 26".
Inna sprawa, ze dla PC lepiej kupic dedykowany monitor a dla konsol/retro maszyn TV , powiedzmy 40".
[#3] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #1

Może nie pomogę w monitorach, ale jest pewne wyjście awaryjne.
Ja podłączyłem Amigę i peceta do jednego monitora za pomocą takiego switcha VGA - http://allegro.pl/przelacznik-switch-vga-4-porty-konig-fv-wa-wa-i3331946694.html

Ta kostka oferuje podłączenie czterech urządzeń, a są także takie które umożliwiają osiem.
Jeżeli się zdecydujesz, kup w internecie także kable VGA. Do czterech urządzeń będzie potrzeba 5 takich samych kabli.
Jeden kabel VGA w sklepie to koszt około 29-39 zł. W internecie kupiłem trzy za 34 zł. :)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2013 12:40:44 przez Andrzej Drozd
[#4] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #3

Tylko wtedy jeszcze pakujesz się w konieczność posiadania scandoublera żeby to VGA puścić w jakiejś rozsądnej częstotliwości :)
[#5] Re: Jaki monitor?

@teh_KaiN, post #4

Dzieki za podpowiedzi. Chyba zdecyduje sie na TV. Znacie jakas sensowna strone gdzie mozna taki TV wyszukac po wejsciach?
[#6] Re: Jaki monitor?

@teh_KaiN, post #4

Ja mam akurat monitor który łapie AGA w Palu i VGA z peceta. Ostatnio przybył mi dodatkowy pecet i ta kostka okazała się sukcesem. Pod blatem biurka zrobiłem sobie dodatkową półkę i za jakiś czas (po zrobieniu odpowiedniego kabelka spróbuję podłączyć jeszcze C64. :)
[#7] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #1

component i s-video zwykle też, są na niektórych pinach w euro/scart. Więc wystarczy prosta przejściówka. Współczesne te nie za tanie TV zwykle mają po dwa euro i dwa lub chociaż jedno hdmi.
Nie wiem jak to jest z podobieństwem sygnałów VGA i hdmi. A sam chętnie bym się dowiedział. Czy to kwestia kształtu wtyczki czy potrzebna jest jakaś elektronika by sygnał vga do hdmi podłączyć? Bo przez euro z tego co wiem to rozdzielczości większe niż PALoskie nie bardzo chcą przejść, a przynajmniej tracą kolor. A przynajmniej takie miałem doświadczenia. Może ktoś to nieco przybliży albo da linka.
[#8] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #6

Posiadam Samsunga 2270HD to 22 calowy TV LCD z wbudowanym tunerem mpeg-4. Nie posiada jedynie złącza s-video. Korzystam z niego do PC rozdziałka max 1600x1200, na złączu euro Amiga łapie jednocześnie tryb VGA oraz PAL Hires bez migotania (Nie sprawdzałem DblPAL). Nie potrzeba scandoublera a obraz jest naprawde niezły. nie wiem jak z konsolami poprzez composite ale przypuszczam, że tez daje radę. Mimo iż obecnie monitory i TV mają proporcje 16:9 jest tez możliwość skalowania do 4:3 obraz wówczas zajmuje około 70% ekranu.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2013 16:05:39 przez miro_78
[#9] Re: Jaki monitor?

@ZbyniuR, post #7

Potrzebny jest jakiś konwerter do HDMI, ale cena niezbyt zachęcająca:

http://allegro.pl/konwerter-vga-audio-do-hdmi-1080p-hdcp-1-2-lpc-i3332955038.html
[#10] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #6

Ja mam akurat monitor który łapie AGA w Palu i VGA z peceta.

Andrzej, mówisz o tym przemysłowym MicroVitecu?
Możesz podac jaki to jest model?

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2013 19:48:31 przez vojo
[#11] Re: Jaki monitor?

@vojo, post #10

Andrzej, mówisz o tym przemysłowym MicroVitecu?
Możesz podac jaki to jest model?

To ten MicroVitec 17", w czarnej, metalowej obudowie z rączkami. Nie wiem jaki to model, z tyłu pisze że wyprodukowany jest w UK, w 1996 roku. Podaj jakiś soft pod Win, to odczytam parametry :)

Pod Win ustawiłem go w 85 Hz i działa bez problemu.
Odpala wszystkie tryby Amigi, a WB mam w niezmodyfikowanym 800x600 (SUPER72 - Super Hires Laced) na całym ekranie. Co ciekawe, prawie nie widać migania na tym monitorze i nie ściągałem aminetowej poprawki w wyższej częstotliwości. Dobrze działa na nim także tryb 1024x768 z Aminetu (AGA) :)

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2013 21:10:37 przez Andrzej Drozd
[#12] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #11

To ten MicroVitec 17", w czarnej, metalowej obudowie z rączkami. Nie wiem jaki to model, z tyłu pisze że wyprodukowany jest w UK, w 1996 roku.

MicroVitec Delta-Scan 1706

kupiony na allegro 2007-07-24 o godz. 11:40:28 ;)

Niestety, w internecie nic nie ginie...
http://archiwumallegro.pl/microvitec_17_kolormetalowa_obudowagwarancja-212948078.html
[#13] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #1

TV

Tanie TV, co prawda 19" ale powinieneś być zadowolony.
Ma HDready, więc jest optymalnie pod Ami - jeśli mogę tak to nazwać.
Wejść też ma sporo jak za te cenę.
[#14] Re: Jaki monitor?

@vojo, post #12

A to Ty go mi sprzed nosa sprzątnąłeś! Cholera, zastanawiam się, gdzie takiego teraz dorwać...przecież to chyba idealny monitor do Amigi, bije nawet 1438S...
[#15] Re: Jaki monitor?

@vojo, post #12

Wiesz i pytasz? :P
[#16] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #15

dowiedziałem sie dopiero po tym jak powiedziałeś ze nie wiesz :)
[#17] Re: Jaki monitor?

@vojo, post #16

Dzieki za wszystkie rady, w koncu kupilem to:

http://www.asus.com/Monitors_Projectors/24T1EH/

Ma kazde z potrzebnych wejsc, wnioski jak na razie:

Amiga RGB - wyglada revelacyjnie
c64 s-video - bardzo dobrze
Xbox 360 przez HDMI - srednio/ dobrze
Atari 130 XE przez EURO - na razie niestety srednio, musze poeksperymentowac z ustawieniami i innym Atari bo ten ma w ogole nienajlepszy obraz.
[#18] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #17

Ile zapłaciłeś za tego Asusa? Na allegro widzę po 975zł - szukałem po modelu.
[#19] Re: Jaki monitor?

@amper, post #18

Kupilem w neo24.pl za 866 zl. Widze ze teraz podrozal.

W Niemczech wychodzilo 100 zl taniej, wliczajac juz przesylke ale sie nie skusilem.
[#20] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #17

W takim razie kup słicz S-Video i C64 będzie razem z Atari. :)
[#21] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #17

Możesz ustawić proporcje obrazu 4:3?
[#22] Re: Jaki monitor?

@Andrzej Drozd, post #20

Tak zrobie, musze tylko zmodowac Atari do s-video. Switcha nawet nie potrzeba, bo ten monitor odbiera s-video rowniez przez euro.
[#23] Re: Jaki monitor?

@BULI, post #21

@ BULI

Moge.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 12:38:58 przez kris2222
[#24] Re: Jaki monitor?

@kris2222, post #1

Ja mam tak: http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/2281/samsung-d6900-i-a1200

:)
[#25] Re: Jaki monitor?

@Arbuz, post #24

Ładnie i składnie :)
[#26] Re: Jaki monitor?

@Arbuz, post #24

Wzrok stracisz siedząc tak blisko tak dużego wyświetlacza.

Pozdrawiam
[#27] Re: Jaki monitor?

@RadoslawF, post #26

E postawiłem Ami tylko tak do zdjęcia :)
[#28] Re: Jaki monitor?

@RadoslawF, post #26

Okulary trzeba sobie kupić, tzn. kiedyś poszedłem do okulistki i powiedziałem że chce okulary do komputer i jazdy samochodem w deszczowe dni i zaproponowała mi tam jakieś szkiełka z anty refleksem nie były tanie, teraz z nich korzystam i się spisują a wpatruje się w "Sony KDL-32EX520" z odległości około 80-100 cm gdy używam internetu a gdy gram na xboxie to tak 150-200 cm a gram średnio od trzech do siedmiu godzin w bf3 i bez okularów było by naprawdę ciężko, a co do telewizora to ma fajną funkcje łączenia obrazu z rożnych wejść nie da się połączyć tylko dwóch hdmi, rozdzielczość na pc mam 1080p, 1920x1080 minusem jest małe odświeżanie bo tylko 60hz ale migotanie pojawia się dopiero na ciemnych tłach, przewinie na reklamach gdy wyskoczy jakieś okienko takie w płu przezroczyste, ale podstawą są na pewno okulary cafe
[#29] Re: Jaki monitor?

@Arbuz, post #24

kolor sciany dyskusyjny... ;)
[#30] Re: Jaki monitor?

@OSH, post #14

Zamiennik ciekawe czy do dostania. Low-Scan 19RM MV19LCDL-RM

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 17:53:38 przez Ender
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem