kategoria: A500
[#1] kontroler A590 + dysk SCSI 4,3GB Problem ze zworkami
Witam.Tak w skrócie.Mam A590 v.6.6 sprawne,działa z innym "małym" dyskiem 50 pin SCSI.Więc awarię kontrolera można wykluczyć.Podpiąłem sprawny dysk 4,3GB SCSI 50 pin i tu zaczyna się problem.HdToolBox nie odczytuje danych z dysku.Podejrzewam ,że to wina zworek.Jak je ustawić?A może dysk ma zbyt dużą pojemność?Pomóżcie.

Uploaded with ImageShack.us
[#2] Re: kontroler A590 + dysk SCSI 4,3GB Problem ze zworkami

@ak47, post #1

Jest to dysk IBM, a one są dość kapryśne.
I czy na pewno jest to dysk 50pin czy też jedynie 68pin podłączony przez przejściówkę 68-50pin?
Różnica jest BAAAAARDZO duża.

Generalnie zwarcie zworki nr. 6 powinno załatwić sprawę.
Jak nie pomaga to zewrzyj dodatkowo nr. 5.
Jak po tym zabiegu dysk się nie rozkręca po ok. 3-8 sekundach od włączenia Amigi, to oznacza że kontroler nie widzi dysku.
I nic nie zrobisz.
[#3] Re: kontroler A590 + dysk SCSI 4,3GB Problem ze zworkami

@ak47, post #1

1. W sumie od wersji 6.6 powinny być widoczne znacznie większe pojemności niż ta (tylko należy używać HDToolBoxa z Aminetu, bo ten systemowy nieporawnie rozpoznaje większe dyski).
2. Najważniejsze pytanie, czy kontroler uruchamia silniki dysku? Ja zanim nie zwalił mi się a590, używałem dysku IBM 40GB, wprawdzie z softem v7.0, ale to nie ważne, u mnie był problem z uruchamianiem dysku i musiałem zwierać "auto start delay" bo inaczej nie chciał startować silnik dysku, oczywiście terminowanie powinno być załączone jak podpowiedział Stachu.
[#4] Re: kontroler A590 + dysk SCSI 4,3GB Problem ze zworkami

@posylus, post #3

Dziękuję za pomoc.Dysk jest oryginalny 50-cio pinowy bez przejściówki.Dysk normalnie pracuje i elegancko rozkręca się zaraz po wciśnięciu power on w zasilaczu.Lecz po uruchomieniu z oryginalnej dyskietki a590 setup programu HdToolBox nie mogę odczytać danych dysku(status unknown).Działa natomiast opcja weryfikacji dysku.Przy próbie formatowania ekran "zamraża"się i pozostaje tylko reset.Próbowałem ustawień Stacha,bez efektu.
[#5] Re: kontroler A590 + dysk SCSI 4,3GB Problem ze zworkami

@ak47, post #4

Zapoznaj się z tym wątkiem - czy możesz zmienić typ dysku, no i zamiast artefaktycznego HDToolBoxa spróbuj tego z Aminetu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem