kategoria: Sprzęt
[#1] Konwerter PSX
Hi.
Ktoś ma może schemat do tego: http://allegro.pl/psx-pad-adapter-do-atari-amigi-commodore-db9-i3367294718.html

Pytam, ponieważ przerobiłem dwa dostępne w necie.

Pierwszy: http://tgkirk.110mb.com/joystick.htm
Typowo atarowy, działa jedwabiście, poza tym że nie obsługuje trybu digital, (chyba że coś schrzaniłem przy spawaniu, to niech mnie ktoś poprawi) przez co mój Asciiware Arcade Stick i Namco Arcade Stick wogóle nie działąją :( Natomiast dual shocki działają świetnie, tryb emulacji myszy to jedna z lepszych rzeczy :p

Drugi to chyba najpopularniejszy Appe32:http://aminet.net/package/docs/hard/appe_v32
Nie działa w trybie analog :) Ale za to działa z Arcade Stickami :) Yeah! oraz z CD32 (7 przycisków....) i to tyle...ponieważ bez emulacji myszy to jak bez ręki jednak, oraz brak wsparcia analoga...

Natomiast gołym okiem widać że ktoś połączył Appe32 i Tgkirk'a w całość. Pytanie gdzie można to znaleźć celem skonstruowanie tego cuda?? :)
[#2] Re: Konwerter PSX

@psygnosis, post #1

Ten adapter z Allegro jest autorstwa pana Przemysława Majchrzakaa i nie ma do niego schematów.

Mam w domu interfejs Paula Wilinghama, mogę sprzedać za jakieś 40zł jeśli będzie u Ciebie działać.
[#3] Re: Konwerter PSX

@rafgc, post #2

Czyli business is business :] Dobrze wiedzieć.

Dzięki za propozycje, ale w gruncie rzeczy to mam to samo, tylko w dwóch oddzielnych obudowach:) A miałem nadzieje że może nie potrafię szukać, i ktoś tam ma jakiś zmodyfikowany wsad.

To może inaczej: czy ktoś tu na forum budował interfejs Tgkirk'a, i czy mu działają joye cyfrowe (te bez analogów) na nim?
[#4] Re: Konwerter PSX

@psygnosis, post #1

Odświeżam trochę temat. Czy ma ktoś może archiwum PSjoy.zip, oraz schemat ze strony http://tgkirk.110mb.com/joystick.htm. Witryna wyparowała, a Wayback Machnie, praktycznie jej nie zarchiwizował .
[#5] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #4

Tez szukalem tego pliku dlugi czas. Chyba trzeba bedzie napisac do autora strony, lub na forum atarowskie.
[#6] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #4

OK, udało się skontaktować z Thomasem Kirkiem (autorem tego adaptera). Przesłał mi dwa archiwa. Pierwsze (PSjoy.zip) to te oficjalne, które dostępne było na jego stronie, oraz nowszą wersję beta z obsługą trzeciego klawisza (PS2joyV2_0A.zip). Z tym że Thomas nie daje gwarancji że ta beta w ogóle działa (I've sent you a modified version that adds support for the Amiga's third button. I can't remember if the new version was ever tested but you can try it if you want)
[#7] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #6

MarX udało Ci się w końcu wykonać taki adapter? można go obejżeć w Lublinie?
chętnie bym kupił lub sam zrobił do swojej A1200 i Atari 65xe
[#8] Re: Konwerter PSX

@podolski_jp, post #7

MarX udało Ci się w końcu wykonać taki adapter? można go obejżeć w Lublinie?
chętnie bym kupił lub sam zrobił do swojej A1200 i Atari 65xe

Zamówiłem ostatnio odpowiednie PIC'i na eBay'u. Lecą z Chin już trzeci tydzień, więc na dniach powinny być . Jak dotrą to chwycę za lutownicę

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2014 13:53:55 przez MarX
[#9] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #8

Info dla szperaczy. Schemat Thomasa Kirka działa doskonale (mam na myśli schemat z archiwum PSJoy). Zlutowałem już jeden adapter, a drugi mam w planach. Ogólnie cała konstrukcja jest banalnie prosta. Zamawiajcie PICe u chińczyków - mają za pół darmo
[#10] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #9

Kiedyś miałem joypad z PSX przerobiony na zgodny z CD32.

Czy ten adapter jest zgodny z CD32? Czy obsługuje tylko 2 przyciski?
[#11] Re: Konwerter PSX

@Solo Kazuki, post #10

ja z kolei zastanawiam się, czy dałoby się zmapować 3 przyciski fire z Segi MD/Genesis i Start, który w niektórych grach jest konieczny do przerwania intra.
[#12] Re: Konwerter PSX

@charliefrown, post #11

Jest przejściówka która umożliwia podpięcie pada z Segi, schemat jest w readme francuzkiej wersji Flashback

Prise DB-9 Mâle                   Prise DB-9 Femelle	

-                                -
                    |  \                             |  \
                    |   \                            |   \
                1   | .  \---------------------------| o  \   1
                    |     \                          |     \ 
                  6 |    . --           ,------------|    o     6
                    |      | \         /             |      |  
                2   | .    |--\-------/--------------| o    | 2
                    |      |   \     /               |      |  
                  7 |    . |----\---'  ,-------------|    o |   7
                    |      |     \    /              |      |  
     ==>        3   | .    |------\--/---------------| o    | 3         ==>  
                    |      |       \/                |      |  
  Joystick        8 |    . |-------/\----------------|    o |   8      Port 
 4  boutons         |      |      /  \               |      |        Joystick
                4   | .    |-----/----\--------------| o    | 4       AMIGA
                    |      |    /      \             |      |  
                  9 |    . ----/--------\------------|    o     9
                    |     /   /          \           |     /
                5   | .  /---'            \----------| o  /   5
                    |   /                            |   /    
                    |  /                             |  /
                     -                                -       

Cela revient donc à relier chacune des broches de la prise mâle
	à leur homologue de la prise femelle, sauf la 5 qui va à la 7,
	la 6 qui va à la 5 et enfin la 7 à la 6.

Niestety poza Flashback ponoć obsługują taki joypad tylko ADoom i Hired Guns. Na amigę (1200 i CD32) przyjął się natomiast joypad z CD32.
[#13] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #9

Ma ktoś może taki zaprogramowane PIC'e na sprzedaż ( 2 szt)? Sam nie mam programatora, a wykonał bym sobie taka przejściówke.
[#14] Re: Konwerter PSX

@wsklive, post #13

Ma ktoś może taki zaprogramowane PIC'e na sprzedaż ( 2 szt)? Sam nie mam programatora, a wykonał bym sobie taka przejściówke.

Powinienem mieć jeszcze kilka czystych PICów. Jak Ci mocno nie zależy na czasie go wpadaj na AmiParty w lutym albo wcześniej na Silly Venture. Zaprogramuję za free.
[#15] Re: Konwerter PSX

@MarX, post #14

Niestety nie będę miał możliwości wybrać się na żaden zlot w najbliższych miesiącach/latach. Rodzina się powiększa;) Dzięki za propozycję !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem