kategoria: A600
[#1] A600 problem z obrazem
Witam
Ostatnio włączyłem moją amigę 600 i co zobaczyły moje oczy ?
jakiś dziwny ciemny obraz, który raz jest ciemniejszy a raz jaśniejszy, nie wiem co jest grane, mam zamiar wymienić w niej kondensatory ale przed wymianą chciałem się zorientować czy to pomoże czy może coś innego jest padniętego, poprzez composite nie mam wcale obrazu, pzez rgb jest to co widać na obrazku poniżej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e0bbeafac288577.html

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2013 10:47:11 przez QUAD
[#2] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #1

A skąd pewność, że to nie monitor ?
[#3] Re: A600 problem z obrazem

@lda, post #2

Dlatego że mam dużo amig i sprawdzałem na innych :)
[#4] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #1

Widze ze kolega z Cieszyna, to się podpytam - gdzie będziesz wymieniał te kondensatorki? Potrafisz sam, wysyłasz w Polskę czy masz moze kogos w Cieszynie?
Pytalem sie ostatnio w serwisie na Wyzszej Bramie, powiedzieli ze moga sie tego podjąć (w A600 i w A1200), ale sam nie wiem...

Ps. Sorry za OT
[#5] Re: A600 problem z obrazem

@vojo, post #4

Wymieniam sam, najwiekszego stresa mialem przy a4000 ale zrobiłem to tak jak fabrycznie, nawet super bustera przylutowalem bezposrednio na plyte i nie da sie poznac ze kiedys bylo inaczej hehe, ale nie lubie lutowac kondensatorow przewlekanych,tylko smd.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2013 11:32:00 przez QUAD
[#6] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #5

Bez specjalistycznych pomiarów i prób trudno zwalić winę na konkretny element. Na pewno coś wokół U12 lub samo jego zasilanie. Może nawet zwarcie na wyjściu Composite jest. Jeśli nikt nie miał konkretnego przypadku to Ci nie powie. Musisz mierzyć, szukać :) W każdym razie problem do opanowania na 100%.
[#7] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #1

Wyjmij ROM, przeczyść wsadź z powrotem, bądź jeśli masz inny na podmianę to go użyj.
Ja moją Ami 600 już pisałem na straty ale okazało się że po tym zabiegu wstała, a kolorki te same były....
[#8] Re: A600 problem z obrazem

@BomberMAX, post #7

To nie rom na 100%
[#9] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #8

Niestety nie będę na SACP i nie pomierzę Ci bezprzewodowo
[#10] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #1

Może być uszkodzony enkoder obrazu, ten mały scalaczek po lewej stronie IDE (CXA1145), przez niego przechodzi sygnał RGB i jest generowany przez niego sygnał Composite. Wcześniej są tranzystory z rezystorami(przetwornik C/A), bufory i w końcu Denise.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 22:41:24 przez rafgc
[#11] Re: A600 problem z obrazem

@QUAD, post #1

Spróbuj podłączyć amige do tv innym kablem. Jeżeli jest ten sam efekt to włóż odwrotnie wtyczke od zasilania amigi :) ja jak obróce, to nie mam takich dziwnych pasków na ekranie.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2013 10:48:54 przez redstonecraftpl
[#12] Re: A600 problem z obrazem

@redstonecraftpl, post #11

Jak można odwrotnie włożyć wtyczkę od zasilacza?
Na pewno chodzi Ci o tą od 230V~ która wymaga zera ochronnego a Ty podłączasz do nieodpowiedniego gniazda, stąd paski na ekranie lub też nie.
[#13] Re: A600 problem z obrazem

@BomberMAX, post #7

Wyjmij ROM, przeczyść wsadź z powrotem, bądź jeśli masz inny na podmianę to go użyj.
Ja moją Ami 600 już pisałem na straty ale okazało się że po tym zabiegu wstała, a kolorki te same były....

moja wypowiedź poniżej pasa wiedzy - źle przeczytałem 1# post.

Czy masz uziemione gniazdko?
[#14] Re: A600 problem z obrazem

@11111olo, post #12

a, tfu. odwrócić tą od tv.
[#15] Re: A600 problem z obrazem

@rafgc, post #10

Czy można sprawdzić działanie scalaka inaczej niż palcem albo oscyloskopem? Pytam, bo mam podobną usterkę, tzn. brak koloru białego na screenie z dyskietką oraz zniekształcenia obrazu i wczoraj cały wieczór spędziłem ze schematem na mierzeniu drobnicy dookoła enkodera.
[#16] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #15

Sprawdziłeś czy dochodzą napięcia na porcie RGB. Ja miałem podobny problem z moja A1200. Brakowało +5V
[#17] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #15

Problem może być trudny do zlokalizowania samym miernikiem, ale sprawdź rezystory R211, R212, R213 - powinny mieć 150 Ohm. Jeśli mają tą wartość, to koniecznie sprawdź, czy każdy z nich z jednej strony ma połączenie z masą. Bardzo łatwo zerwać to połączenie w przypadku rezystora R212 wkładając sanki twardego dysku. Połączenie masy jest prowadzone przepustem otworu na sanki dysku.
[#18] Re: A600 problem z obrazem

@Drupi77, post #16

Port rgb? Mogę prosić troszkę jaśniej?

@ jarob
już sprawdzałem sygnały wokoło tych rezystorów, ale zajrzę jeszcze raz.

Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi. Wieczorem postaram się nagrać fimik i wrzucić linka z zachowaniem mojej a600, może to kogoś naprowadzi na jakiś pomysł.
[#19] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #18

Port RGB = port monitorowy 23 pin. Sprawdź napiecia na pinie 21/22/23
[#20] Re: A600 problem z obrazem

@Drupi77, post #19

Aaa port video - dzięki za wyjaśnienie. Napięć +5, +12 i -12V jeszcze nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że są prawidłowe, bo kabel scart-rgb działa (o tym poniżej). Sygnały RGB są prawidłowe - już im "się przyglądałem za pomocą miernika" przed enkoderem. Dzięki za tipa.
Mam wrażenie, że winę ponosi drobnica w okolicach enkodera, ale nie umiem znaleźć co dokładnie - pewnie przez to, że do amigowania siadam w nocy, gdy córka i żona już spią, dlatego proszę o wybaczenie, jeśli czegoś nie łapię od razu.

Byłem dzisiaj na giełdzie w Milowicach i zakupiłem trochę złomu za parenaście złotych, z którego powstał kabel scart-rgb. Dzięki temu jestem na 100% pewien, że RGB jest ok. Gdy wyświetlam obraz z video portu, to obraz jest idealny, a gdy używam composite, to jest coś jak w linku poniżej:

Obraz z composite

Dla porównania obraz z portu video.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2013 02:15:13 przez gegu
[#21] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #20

Wydaje mi się że to jest problem modulatora. Skoro na wyjściu video jest wszystko ok.
Tak na marginesie. Sprawdzałeś na innym TV?
[#22] Re: A600 problem z obrazem

@Drupi77, post #21

Faktycznie, innego tv nie sprawdzałem - dzięki za pomysł. Co ma do tego modulator? Nie bardzo kojarzę, bo już późno, ale wydaje mi się kolego, że się przejęzyczyłeś. Zgodnie ze schematem z enkodera wychodzą sygnały rgb (te są ok) na video port oraz composite do gniazda cinch i do modulatora (ta sama noga dla dwóch ostatnich). W moim przypadku (jeśli to nie telewizor) to albo enkoder padł albo drobnica po drodze do wyjścia. Na razie wyjście cinch trafia do archiwum X, bo obraz mam poprzez video port. Wrócę do tematu, gdy będę znowu grzebać na płycie (już niedługo -> svideo). Jutro przerabiam mysz ps2 na amigową i biorę się za korzystanie z amigi, tzn. granie na setlersach - dosyć zabaw z lutownicą na parę dni.

Dziękuję wszystkim bardzo za polemikę, bo każda wypowiedź i każdy pomysł zmuszał mnie do analizowania schematu i głębszej refleksji nad istotą problemu - teraz już wiem, gdzie szukać przyczyny, bo obszar został dosyć znacznie zawężony.
[#23] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #20

...a kondensator elektrolityczny, który jest pomiędzy wyjściem enkodera, a gniazdem chinch sprawdzałeś?
[#24] Re: A600 problem z obrazem

@gegu, post #22

Rzeczywiście się zagalopowałem z tym modulatorem. Sorry za wprowadzenie w błąd. ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem