[#1] Dwie oryginalne stacje FDD
Mam taki problem:

chcę podłączyć do mojej a1200 w obudowie Infinitiv dwie stacje dyskietek (880 KB chinon FZ-357 i 1,76 MB CMKS-p3x z Singapuru) i jak bym nie przestawiał odpowiednie zworki to zawsze system widzi tylko stację DF0 (880 lub 1,76).

W stacji 1,76 mam zestaw zwór o nazwie COR1 i oznaczeniach 1, 2, 3 i możliwość ich ustawień na S0 lub S1

W typowej stacji 880 mam zworki: DS0, DS1, DS2, DS3, MD, MM, DC, RDY, TTL/C-MOS.

W kombinacjach ustawień zworek robiłem tak:

1.) w 1,76 - zworka S0, w 880 zworki - DS1, MM, RDY, TTL/C-MOS

lub

2.) w 880 - zworki DS0, MM, RDY, TTL/C-MOS, w 1,76 - zworka S1

A może niemożliwe jest ustawienie dwóch stacji wewnętrznych na kontrolerze w A1200 w sposób bezpośredni, tj. manipulując zworkami i trzeba koniecznie zakupić odpowiedni interfejs na dwie stacje (jak ten z eFUNZINe.com).

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i może podzielić się uwagami?

[#2] Re: Dwie oryginalne stacje FDD

@taurus, post #1

O ile pamietam kiedyś była w MA przedstawiana taśma na 2 stacje DF - chodziło o pozamienianie sygnałów (inaczej nabijane wtyczki). Poszukaj na aminecie. Choć z tego co mi wiadomo to raczej nie pójdzie. :(
Jeśli nie chcesz mieć problemów to jednak kup interface i po krzyku.
BTW zastanów sie jednak czy 2 stacje są Ci faktycznie KONIECZNE na raz?! może lepiej te kase przeznaczyć na coś innego?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem