[#1] RTG Merlin
W drodze do mnie jest ta oto karta:
Merlin
Wiem że karty te nigdy nie weszły do produkcji seryjnej. Ja natomiast będę miał kartę która jest po fixach, wymienione GALe itp. I teraz mam pytanko, czy prócz niej będę musiał się wyposażyć w scandoublera? Bo o używaniu z TV CRT to chyba mogę zapomnieć.
[#2] Re: RTG Merlin

@BomberMAX, post #1

Z opisu wynika, że ta karta nie dubluje trybow pal i ntsc więc będziesz potrzebował scandoublera, żeby wyświetlić tryby pal na monitorze VGA.
[#3] Re: RTG Merlin

@glichtanski, post #2

Opis mnie właśnie zwodzi bo osoba od której ją kupiłem uporczywie twierdzi że dubluje... sm już nie wiem ;)
[#4] Re: RTG Merlin

@BomberMAX, post #3

Chodzi o to, że karta przepuszcza tryby amigowe, ale nie podwaja częstotliwości 15kHz. Możesz więc odpalić Workbench w trybach np. Multiscan, Euro 36, Euro 72, ale dyskietkowych gier nie odpalisz na tej karcie. Jeśli twój monitor nie obsługuje trybów 15 kHz(co jest na 99% pewne) to będziesz miał po prostu czarny ekran. Niestety nie mogę tego potwierdzić ponieważ nie działa strona amiga.resource.cx, na której też są opisy amigowego osprzętu. Możesz dokupić scandoubler, podłączyć go do karty graficznej i do karty podłączyć monitor. Wtedy będą działały wszystkie tryby graficzne.
[#5] Re: RTG Merlin

@glichtanski, post #4

Dzięki za pomoc. Wiem co tam jest napisane tylko użytkownicy jedno a drugie to co jest wypisane.

Czylli rozumiem że na PC monitorze (nie obsługuje niższych Khz) nie da rady nic zrobić jeśli podłącze?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem