[#1] Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA
Proszę o odpowiedzi osoby, które korzystają z Indi ECS/AGA. Jak to jest? Montuję to w Amidze i podłączam do LCD. Załóżmy że LCD to 1366x768. Jak jest wyświetlany obraz 640x256px? Czy jest wyświetlany w postaci przeskalowanej? Czy może zajmuje obszar 640x256px wycropowany z 1366x768. A jeśli uruchomię na Indi ten magiczny tryb 1024x768 i załóżmy że podpinam Amigę do monitora o dokładnie takiej rozdzielczości 1024x768, to czy obraz generowany przez Indi "wbija" się dokładnie w matrycę monitora co do piksela? Generalnie moje pytania dotyczą tego, czy ten scandoubler wyświetla obraz wiernie co do piksela, tak jak np. WinUAE (czarne okno, a w środku przykładowo 640x512px, gdzie każdy piksel amigowego obrazu to dokładnie jeden piksel w oknie UAE).
[#2] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Aurel, post #1

U mnie z Indi AGA MK2 co do 1024x768 to w pełni wypełnia rozdzielczość monitora.
W kwestii niższych rozdzielczości do dobierana jest najbliższa rozdzielczość VGA do trybu amigowego - pozostała część ekranu jest czarna. Tylko że wiadomo, że na 17" obraz jest delikatnie przeskalowany względem takiej 14". No ale ja nie narzekam - nie jest źle ;)
[#3] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Tom Rain, post #2

Czemu przeskalowany? Jeśli mamy dwa monitory 17" i 14", w obu ta sama rozdzielczość, to czemu ma to być przeskalowane? Jaki w takim razie kupić monitor do Indi? Z jaką rozdzielczością?
[#4] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Aurel, post #3

No u mnie tak wygląda - w sumie nie zastanawiałem się (od niedawna mam Indi) a zbytnio też nie mam czasu na grzebanie w konfigach...
[#5] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Tom Rain, post #4

Czyli niedobrze. Liczyłem, że Indi jest na tyle sprytne, że dostosowuje obraz tak, aby była pikselo-żyleta. Czyli mam monitor 1920x1080px, otwieram spod Amigi tryb 1024x768 i mam wyświetlone dokładnie 1024x768, a po bokach czarna niewykorzystana przestrzeń...
[#6] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Aurel, post #5

Jest config-tool do Indi gdzie przypisujesz poszczególne tryby amigowe do VGA i sobie to ustawiasz. Może dzięki temu można wszystko dopiąć w 100% (ale tool do Indi AGA to jeszcze w sumie wersja beta jest). Lepiej ponoć śmiga Indi ECS (ale to zasłyszane ;)
[#7] Re: Pytanie o rozdzielczość i piksele w obrazie generowanym przez Indi ECS/AGA

@Tom Rain, post #6

O! I to jest już coś, jakaś informacja! Na PPA jest artykuł o uruchamianiu Indi, ale autor niestety w ogóle nie poruszył tematu rozdzielczości, pikseli i przenoszenia trybów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem