kategoria: Sprzęt
[#1] Zachciało mi się szybkiej 060...
Najlepiej tak na 90-100Mhz, bo 80 już kiedyś miałem i mało ;) CPU z ostatnią maską mam - i tylko teraz pytanie do znających temat - jaka karta i jaka pamięć się najlepiej do tego nadaje? Jakie toto ma ograniczenia (jeśli ma) i na co zwracać uwagę przy zakupie? Obojętne czy będzie to do dużej czy do małej Amigi ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2013 08:33:38 przez _arti
[#2] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #1

Gdzieś czytałem o pamieciach 50ns. Ja próbowałem podkręcić do 80 Mhz tą która od ciebie niedawno kupiłem, ale komputer szybko sie zawieszał i powróciłem do 66 Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2013 08:50:25 przez glichtanski
[#3] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #1

Z tego co już sprawdziłem to tylko i jak na razie Apollo1260 (ale nie każde) na 100MHz idzie. Pamięci mam 60ns firmy HP, z kingstonami nie parowanymi ma problem ale z parowanymi też działa.
Co do stabilności, to nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy 50MHz a 100MHz, nic się nie wiesza, nie zamraża no i też nie ma nagłych restartów, oczywiście w szybkości jest różnica ogromna. Dodam jeszcze że z FastATĄ i z dyskiem 60GB 7200 RPM (SEAGATE) osiągnąłem prędkość 10,8MB/s, przy innych dyskach 7200 RPM 20-300GB prędkość waha się 8-8,9MB/s
np. mój Blizzard 1260, to max 75MHz, przy 80 się wiesza już (pamięci 50ns)
Ciekawi mnie czy Apollo do A4k by się też wkręcił na 100MHz.
[#4] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@superbonio, post #3

Jest filmik na YT, chyba właśnie z Apollom ale na A1200. Wymiata rzeczywiście.
[#5] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #4

Tutaj link jest filmik z moim egzemplarzem :)
[#6] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@superbonio, post #5

Stachu nagrywa nudne filmiki Zamiast pokazać Kłaka tudzież innego Paybacka albo odtwarzanie MPEG przez Rivę, to daje WB i Syspeeda ale rozumiem, że chodzi o pokazanie tego, że karta działa na określonych parametrach. Tak czy siak, widziałem demo z ww. filmiku na 060/50Mhz i różnica jest bardzo wyraźna OK
[#7] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #6

Podbijam, bo żeśmy się porajcowali osiągami a nikt mi nic nie zaproponował ok, racja
[#8] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@superbonio, post #3

Mam Blizza 1260 od Stacha i lata super na 80 MHz,pamięć 50ns.Próbował ktoś krecić te karty wyżej?Karta trochę się grzeje,ale nie za bardzo
[#9] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@Grisza, post #8

Rozumiem, że chłodzenie masz?pomysł
[#10] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@parallax, post #9

Jeśli ma ostatnią rewizję to mały wiatrak wystarczy.
[#11] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #10

Apollo 4030/4040 i sukces podobno gwarantowany. Tak twierdzi Cosmos/FR.
[#12] Re: Zachciało mi się szybkiej 060...

@_arti, post #1

Mówisz... masz.
Apollo A4060 od Ratte

W sprzedaży są tylko 50ns i wolniejsze. Można zamówić kostki 40ns i przelutować. :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem