kategorie: A500, Sprzęt
[#1] DRAM timingi
Witam serdecznie. Ostatnimi czasy udało mi się względnie tanio zakupić A500 rev 8A (płytka jak A500+ tylko bez dekodera 74F139 iirc). Nie wiem dokładnie jakie tam są RAMy, ale pytanie mam zasadniczo takie - na schematach DRAM jest prezentowane jako kostki 120ns, w mojej dawczyni organów rev 6A są kostki siemensa 60ns (4szt), swego czasu kupiłem kostki siemensa tej samej pojemności w ilości 8 - tyle, że sprawdzając dzisiaj widzę że są to 70ns. Ten egzemplarz ma 512KB jak zwykła pięćsetka z możliwością wlutowania jak w 6A dodatkowych 512KB i skonfigurowania na chip jak również po dodaniu demultipleksera/dekodera aż 2MB CHIP (agnus 8375) - i tyle łącznie powinno udać mi się zorganizować. Czy ewentualne pomieszanie 60 i 70ns kostek bardzo negatywnie odbije się na stabilności Amigi? pytam, bo może ktoś ma tutaj doświadczenie już z takimi przeróbkami i wie czego się wystrzegać.
[#2] Re: DRAM timingi

@abcdef, post #1

Moje negatywne doświadczenia dotyczą próby takiej modyfikacji. Głupią lutownicą zepdułem 2 płyty kilka procesorów i kilka Agnusów. Okazało sie potem, że mam w domu gniazdka bez uziemienia ( wynajęte mieszkanie).

PS. Posiadam kilka demultiplekserów i 4 kostki 70ns.
W mojej A3000D są kostki 100ns wlutowane i 70ns dołożone i nie zauważyłem jakichś problemów.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2013 21:18:10 przez glichtanski
[#3] Re: DRAM timingi

@glichtanski, post #2

Akurat biorąc pod uwagę, że instalację kładłem sobie sam to wiem, że PE jest ok, różnicówka działa jak należy itp. :) Dodatkowo mam skilla z lutownicą. Kwestia była tego jak czułe są układy amigi, bo na SIMMach do PC nieraz nie można było zbytnio mieszać.
[#4] Re: DRAM timingi

@abcdef, post #3

Pewnie masz je ode mnie ;)

Kości będą działały bez problemu, ważne by nie były za wolne.
[#5] Re: DRAM timingi

@abcdef, post #1

Kostki mogą być dowolne, aby miały mniejszy czas dostępu niż podane w schematach. Amiga jest wyliczona pod konkretny czas dostępu i mniejsze wartości nie wpływają na pracę komputera w przeciwieństwie do PC, gdzie czas dostępu był wykrywany przez bios automatycznie i jeśli kontroler został ustawiony pod kostki 60ns, to wiadomo, że te 70ns będą powodować problemy.
[#6] Re: DRAM timingi

@11111olo, post #4

Wszystko możliwe, właśnie przeglądałem tutaj Giełdę żeby sprawdzić, czy czasem ktoś też nie wystawiał, ale nie zauważyłem takiej oferty więc uznałem, że pewnie nikt z PPA :) Ogółem amiga będzie w sumie do odświeżenia sobie niektórych tytułów poza UAE, a oprócz tego do kombinowania - ps/2-ami na avr (już kod pic asm widziałem, a skoro mega8 jest w podobnej cenie, ma więcej RAM i Flash i wystarczającą prędkość to czemu nie) , ide, kickswitcher, kto wie, może znajdę jakiś dobry softcore 68k na spartana (TG68?) to i dopałkę by się poskładało kiedyś :P A, że mam dość duży dostęp do wielu elementów z wylutu to po kieszeni nie uderzy za bardzo. Dziękuję za odpowiedzi!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem