kategoria: A600
[#1] Giełda starych komputerów
Witam. Czy posiada ktoś informacje czy i jeżeli tak to gdzie i kiedy takie coś się odbywa, czytałem stary wpis,że w Gdańsku była próba reanimacji starych giełd... Wiem, że jest teraz allegro itp. ale to nie to co kiedyś poza tym możliwość zobaczenia i sprawdzenia oraz wymiany poglądów na miejscu jest dużo lepsza.
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2013 16:51:23 przez heniek29cr
[#2] Re: Giełda starych komputerów

@heniek29cr, post #1

Nie wiem jak inne miasta, ale w Warszawie to co jest w niczym nie przypomina starej giełdy. Kilka stoisk, z tego większość jednego sprzedawcy, ceny średnie i ... "to se ne wrati". Internet zabił takie miejsca. Ja tam uwielbiałem na giełdzie "szroty", gdzie można było za śmieszne pieniądze czasami kupić stare graty. Dzisiaj wszystko ma jakieś powalone ceny, nawet stare, brudne i śmierdzące wystawkami pozostałości po komputerach - tak jakby sprzedawcy na tych gratach chcieli dorobić się na kilka pokoleń w przód. Kiedyś jak ktoś czegoś nie potrzebował, puszczał to za przysłowiowe piwo i tyle (tak jak to dzisiaj jest na targowiskach w Anglii).
Podsumowując byłem kiedyś w ramach odświeżenia wspomnień na giełdzie w Warszawie i smutek nie do opisania - i chcąc nie chcąc wróciłem do tego zdzierskiego allegro.
[#3] Re: Giełda starych komputerów

@posylus, post #2

Dokładnie.........teraz kiedy powróciłem do Amigi i C64 chcąc uzupełnić zestawy lub wzbogacić je kolejne dodatki jestem jakby zmuszony do allegro gdzie nie dość że drogo to jeszcze nie pewnie trochę szkoda starych dobrych giełd np:w katowicach(te kolejki to było to ile się dowiedziałem samej kolejce)
W Opolu jest giełda koło tesco gdzie jest mnóstwo starych gratów ale kompów czy konsol bardzo mało niestety......
Pozdrawiam
[#4] Re: Giełda starych komputerów

@heniek29cr, post #3

No, w Katowicach jak jeszcze giełda była na ul.Gliwickiej w Domu Związków Zawodowych, stało się na zewnątrz w kolejce nawet 30 minut, żywe dyskusje na całej długości kolejki, a obok na schodach ludzie wymieniali się kasetami VHS
[#5] Re: Giełda starych komputerów

@KJB, post #4

Ma ktoś jakieś informacje o sytuacji we Wrocławiu?
[#6] Re: Giełda starych komputerów

@heniek29cr, post #1

Też szukałem w Gdańsku bo jakieś 1,5 roku temu wróciłem i lipa. Zostaje Ci Allegro, ebay, amibay.com i inne podobne. Jak coś znajdziecie dajcie znać.
[#7] Re: Giełda starych komputerów

@heniek29cr, post #3

@heniek29cr
W jakie dni i o ktorej jet ta gielda w Opolu?
[#8] Re: Giełda starych komputerów

@crrnpixels, post #7

Każda niedziela od rana chyba od 9.00 to jest przy Tesco galeria ozimska. Ale sprzetu tam jest mało.....widziałem atari stare kompy chyba pentiumy I i II i parę starych kart graficznych ,kabli ,przejściówek i hdd itp.
Wszystko wala sie po starych kartonach.Ale........raz upolowalem stare numery bajtka w idealnym stanie po 1zł......pozdr.OK
[#9] Re: Giełda starych komputerów

@crrnpixels, post #7

Parę lat temu w Opolskim muzeum była wystawa starych komputerów i konsol zaczynając od polskiego sprzętu TVG-10 elwro po przez atari, commodore, Amigi, segi, nintendo a na sony playstation kończąc i co najlepsze wszystko ze zbiorów jednego wlascicielaOK..... z dokładnymi informacjami i muszę przyznać wystawa rewelacyjna i chyba jeszcze nigdy w życiu nie byłem tak długo w muzeum.... Ciekawe kogo to wszystko było. Niestety od tamtej pory nic ciekawego w Opolu się nie działo (chyba,że coś przeoczyłem). Kurcze to jest pasja szkoda,że takich wystaw jest tak mało.
[#10] Re: Giełda starych komputerów

@KJB, post #4

Dokładnie giełda była na Baildonie kupowałem tam gry do atarynki,amigi i ps-a;), potem przeniesiono ją koło ronda w tym dużym biurowcu obok spodka, potem na głównym dworcu kolejowym, a obecnie jest w starym budynku dworca kolejowego.
Jest tam troche sprzętu do PC-tów (2 stoiska) i same gry na konsole. Giełda jest w sobotę i niedzielę ale jak ktoś pamięta stare czasy to będzie rozczarowany.
[#11] Re: Giełda starych komputerów

@KJB, post #4

Najlepsze czasy giełdy w Katowicach to chyba DOKP i kolejki kręcące się jak ślimak niemal dookoła Spodka. W szczycie 30 minut to był dobry czas :)...

Teraz DOKP jest na sprzedaż a najpewniej do rozbiórki.

Nie wiem czy oglądacie na Discovery program Aukcja w ciemno. W jednym z odcinków odnaleziono starą Atarynę i padło zdanie: "tak oto bogaci 40 latkowie kupują sobie dzieciństwo"... Nie wiem czy można je kupić (tzn wiem, ale się łudzę ;)). Czasem sentymentalność nie pozwala iść do przodu. Z drugiej strony żyjemy w czasach, które nie mają kolorytu.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2013 08:24:19 przez wilkwcieniu
[#12] Re: Giełda starych komputerów

@wilkwcieniu, post #11

Stałem kilka razy w tej kolejce, zawijasy były dobre. Ale stanie było nagradzane sprzętem, w dużo lepszej cenie niż w sklepie.
Co niektórzy chyba też chodzili tam po gratisy.... Czasem było słychać coś w tym stylu:
- Ty stary, gdzie ten procesor?
- o tamten gość go oglądał, o ku.... biegnij za nim, może jeszcze go dorwiesz!

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2013 09:04:50 przez flops
[#13] Re: Giełda starych komputerów

@Geekboy68k, post #5

sytuacja we wrocławiu wygląda następująco: 0% amigi..
w każdą niedziele sa dwie giełdy na "świebodzkim":
1) giełda staroci (kiedyś giełda elktroniczna)(wstęp jest płatny) sprzedają tam głównie współczesny, używany sprzęt kompterowy zworzony z niemiec, gry na konsole i jakieś tam inne starocie, o kompach retro i akcesoriach nawet nie ma co marzyć...
2) giełda z rumumani sprzedającymi ciuchy za "pync zlaty", na końcu giełdy jest strefa gdzie handlują gratami, ale głównie to sa jakieś smieci sprzedawane przez lokalnych żuli..
[#14] Re: Giełda starych komputerów

@posylus, post #2

ale w Warszawie to co jest w niczym nie przypomina starej giełdy. Kilka stoisk, z tego większość jednego sprzedawcy, ceny średnie i ... "to se ne wrati".

Mówisz o wolumenie?
[#15] Re: Giełda starych komputerów

@flops, post #12

pamiętam administratora giełdy, który odpowiedzialny był za higienę handlu. jeśli ktoś wszedł bez wykupionego stoiska a probowal sprzedawac musial się mocno czaić. chociaż w tym tloku nie było to az tak trudne. to stwarzalo naprawdę smieszne sytuacje, ze wspomnę tylko jedna gdzie handlarz zostawil mi plytke w rece, nie wzial kasy i zaczal uciekać... :)
[#16] Re: Giełda starych komputerów

@QkiZ, post #14

Nie wolumen istnieje od zawsze - ale tam jest w zasadzie sama elektronika, mi chodzi o giełdę komputerową przy al. niepodległości - chyba batorego, bo tam została przeniesiona spod dworca centralnego, gdzie była jedyna i prawdziwa giełda komputerowa w Polsce (taki mój wymysł)
[#17] Re: Giełda starych komputerów

@martinez, post #10

W Baildonie była w niedziele, a w soboty była w DZZ - tak się to chyba zwało - duży gmach z szerokimi schodami i kolumnami, na dużej sali w lewo ze schodów 'na podium' stacjonowała ekipa paskud-a. Potem giełda powiększyła się o prawa strone bo już się nie mieścili na jednej sali. Często było tak, że to co w niedziele kupiłem w Baildonie , za tydzień w sobotę upłynniałem w DZZ. Nie wiem jak to się działo ale koleś który stacjonował w Baildonie w połowie długiej sali po lewej miał wszystko przynajmniej tydzień wcześniej niż reszta. Ehh, to były czasy, i pomyśleć, że chciało mi się sobotę i niedziele 2-3x w miesiącu jeździć na giełdy PKP prawie 2h. Z DZZ giełda przeniosła się chyba do takiego wysokiego budynku przy Spodku, a potem na dół do holu PKP. /o ile nie było czegoś pomiędzy/

Dla mnie i tak najlepsza była ta giełda w DZZ. Od samego dworca PKP było wiadomo kto idzie na giełdę. OK

A w Warszawie na sławnej Grzybowskiej byłem raz, po program do nagrywania płytek na amidze i nagrywarce scsi yamaha

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2013 11:09:14 przez BaXik
[#18] Re: Giełda starych komputerów

@BaXik, post #17

W Poznaniu przy starej rzezni jest gielda staroci, gosciu w rogu (taki blazen z krzywymi zebami w czapeczce) ma stare komputery, ale tylko wczesne PC, Mac oraz Atari (''No zwlaszcza kaseciaki zbieram, hehe''). Z brandu Commodore nie widzialem jeszcze niczego i ubolewam nad tym.

Na Allegro sprzedawcy zachowuja sie tak, jakby kolejne wycisniete 15-20zl wiecej mialo odmienic ich zycie. W gore zlota, albo platyny, nie wiem. Ceny z dupy, dobre oferty - rzadkie i nikna w tonie zimportowanego zlomu. Doslownie zlomu - nierzadko zalanego, bo paka nie byla kryta, a akurat frajerom padalo: "Panie to jest metal, to przeciez wyschnie".

[#19] Re: Giełda starych komputerów

@KJB, post #4

To byl przejaw najczystszej formy wolnego rynku ok, racja, skutecznie zwalczony przez Policje..., ale takze przez internet. W koncu handlowalo sie tam programami w wolnym obiegu

W Lodzi to bylo w jakiejs szkole przy Zachodniej (gdzies na wysokosci Zielonej), a potem w szkole kolo stadionu Widzewa (gdzies przy Wodnej, jeszcze w 2003/4 chyba byla), a zaczelo sie w 1989/90 (cos kolo tego) gdzies na terenie chyba klubu Start Lodz... W tamtym czasie najpopularniejsza gielda byla w Wawie, a z Lodzi jest b.blisko. Pamieta ktos sklepik z kasetami do Atari XL/XE w domach handlowych Central OK, choc osobiscie zamawialem glownie w L.K. Avalon to kilka kaset tam nabylem i dostalem namiar na system Turbo do Atari.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2013 11:35:05 przez gx
[#20] Re: Giełda starych komputerów

@F7sus4, post #18

Ceny z dupy, dobre oferty - rzadkie i nikna w tonie zimportowanego zlomu.

O tym właśnię mówię - ok, racja
[#21] Re: Giełda starych komputerów

@F7sus4, post #18

Faktycznie czasami ceny z dupy, ale ja oglądam codziennie dział Amiga i czasem coś fajnego uda się wyhaczyć w sensownej cenie. Zawsze zostaje ebay.de i ebay.co.uk - ceny podobne, często taniej, a sprzęt zazwyczaj dużo lepszej jakości. U Niemców i w Anglii funkcjonuje dużo sklepów z takim sprzętem - wszystko jest sprawdzone, a sprzedawcy kłaniają się żeby tylko dostać dobry komentarz, bo status lepszego sprzedawcy daje niższe prowizje dla ebay... Ostatnio kupiłem np. ram do GVP HD+ (NOWY!) za sensowne pieniądze, przesyłka - 3 euro. U nas paczka 15 zł...

W Szczecinie była kiedyś "Giełda Samochodowa", faktycznie były tam samochody ale większość zajmowały stoiska z różnościami i sprzętów było na potęgę, oglądając stuff można było przy okazji zjeść np. kiełbasę z grilla, która nie była robiona z konia i wypełniacza do akwariów. Jakiś czas temu byłem obczaić jak to teraz wygląda - syf, kiła i mogiła, nie mam pojęcia po co tam ktoś jeszcze jeździ...

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2013 12:54:39 przez qntos
[#22] Re: Giełda starych komputerów

@qntos, post #21

Ostatnio kupiłem np. ram do GVP HD+ (NOWY!) za sensowne pieniądze, przesyłka - 3 euro

Właśnie - a ile razy spotykało się aukcję za np. 10 zł + przesyłka 40(sic!)
Niestety Polska to kraj kombinatorów i potencjalnych oszustów - żyje opinia z prl "jak kombinujesz znaczy się że masz łeb na karku, jak nie to jesteś frajer..."
Co tu dużo gadać, ja kupiłem dysk scsii 2.5" na ebay - koszt 25zł+przesyłka 15zł. Po podłączeniu do amigi usłyszałem tylko chrobotanie i nic. Myśląc jak Allegrowicz, utopiłem kasę, bo sprzęt niby sprawny, ale używany, zresztą musiałbym wysłać na własny koszt.. w skrócie skórka nie warta wyprawki. Mimo wszystko nagrałem odgłosy dysku i wysłałem gościowi. I co .. no jak myślicie? ... gość przeprosił, tego samego dnia wysłał drugi na własny koszt (!!!) a ten poprosił o likwidację, albo o wysyłkę do niego w celu utylizacji... Panowie z Allegro brać przykład, bo coś takiego u nas jest nie do pomyślenia....
[#23] Re: Giełda starych komputerów

@qntos, post #21

Z tym ebay.de/ebay.co.uk to dobrze wychodzi sie raczej przy malych przedmiotach. Kupujac np. stacje 1541 do C64 (wczesny model, paczka ok. 10kg) sensownosc zakupu kladzie wlasnie koszt transportu - ok. 22-25 Euro (prawie 100zl) z Niemiec.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem