[#1] OS 3.9 i fonty
Witam!
Stało się. Po kilku latach powróciłem na Amigowe łono Niestety jestem już trochę nieświeży jeśli chodzi o amigowy światek. Zanim uruchomiłem CD-ROM minęło ładnych parę godzin Po prostu wywietrzało ze łba.
Zakupiłem okazyjnie A1200 w Infinitiv z PPC 160@175 i 040 25@33, 32 RAM i 3GB HDD. Zainstalowany był system 3.9 z tym, że po angielsku. Dograłem odpowiednie pliki w odpowiednie miejsca i mam już prawie po polsku. Prawie bo nie mam polskich czcionek, choć te właśnie wrzuciłem do katalogu Fonts. W preferencjach nie widać ich na liście. Uruchomiłem nawet FixFonts ale to nic nie dało. Swoją przygodę z Amigą zakończyłem kilka lat temu z os-em 3.1, a tam chyba wystarczyło wrzucić czcionki do fontów i grało. Czy w os 3.9 jest inaczej?
Aha. Fonty to zwykłe bitmapy: topazpl, isohalveticapl itp.
[#2] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #1

Musisz właśnie te fonty przypisać do Workbencha. Użyj programiku Font (jest w Workbench:Prefs). Jeszcze warto abyś za pomocą Locale (także w Prefs) zlokalisował system. No i w Input wybrał odpowiednią mapę klawiatury. I to wszystko.
[#3] Re: OS 3.9 i fonty

@kmilota, post #2

Witam!
Może źle się wyraziłem, ale ten etap mam już za sobą.
Przegrałem katalog "Topazpl" do katalogu Fonts
Przegrałem plik topazpl.font do katalogu Fonts
W "Locale" mam wybrany język polski
A jak wchodzę w Font to nie ma tej czcionki na żadnej żadnej liście.
Nie jestem jedynie pewien czy zmieniłem klawiaturę na pl.
Kurczę może mam coś skaszanione w systemie - nie wiem ile czasu już jest zainstalowany.

Dzięki za szybką reakcję!
Pozdrawiam
[#4] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #3

nie wiem ile czasu już jest zainstalowany

A jakie jest znaczenie tego wyrażenia?
[#5] Re: OS 3.9 i fonty

@mailman, post #4

He, he... Nie złość się ale przez 4 lata żyłem w krainie niebieskich ekranów
A chodziło mi o to, że nie wiem co poprzedni właściciel w nim nagrzebał.
Pozdrawiam
[#6] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #5

Hmm... Niewiem co ci na to poradzić. Pamietam, że kiedyś dawno widziałem coś podobnego. Niewiem czy coś to pomoże, ale spróbuj ręcznie wpisać w requesterze nazwe fontu np. ISO-HelveticaPL.font i jego rozmiar np. 11.

[#7] Re: OS 3.9 i fonty

@Korni, post #6

Ale jedno trzeba Wam przyznać - reakcja natychmiastowa!
Miłe zaskoczenie. Spróbuję - Dzięki!
[#8] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #7

Jest jeszcze inne wytłumaczenie, jesli chodzi o niewidoczne fonty. Mogą być uszkodzone i dlatego system ich nie widzi.
[#9] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #5

A kto się złości? :D

Czy korzystasz może z MCP albo innego programu, który "keszuje" katalog FONTS? MCP ma taką funkcję tworzącą plik zawierający nazwy wszystkich czcionek z katalogu FONTS. Przy otwarciu requestera z wyborem fontu łatane są odpowiednie funkcje i zamiast wczytywać zawartość całego katalogu FONTS wczytywany jest tylko ten plik. Skraca to czas wczytywania zawartości katalogu, lecz trzeba to uaktualniać, aby nowodograne czcionki były dostępne. U Ciebie wygląda to na właśnie coś takiego - dogrywasz czcionki, lecz requester wyboru ich nie widzi, bo odczytuje plik "kesz", który tych nowych czcionek nie posiada.
[#10] Re: OS 3.9 i fonty

@mailman, post #9

O. Tego nie wiedziałem. Mam MCP - nie pamiętam tylko czy mam włączone "cache font" (bo chyba o to chodzi). Spróbuję jak wrócę z pracy do chaty
Jeszcze raz dzięki!
[#11] Re: OS 3.9 i fonty

@mgrod, post #5

A chodziło mi o to, że nie wiem co poprzedni właściciel w nim nagrzebał

No to do dziela. Stworz swoj wlasny system na innej partycji. Calkowicie od podstaw. Metoda prob i bledow. Oczywiscie mam na mysli WB3.0/3.1, poniewaz 3.5/3.9 maja juz pewne nalecialosci i nakladki nie zawsze idealne i obiektywne. Ciekawe czy podobnie bedzie z AOS4> Biorac pod uwage to, ze MOS nawet juz teraz stara sie byc madrzejszy od uzytkownika, to prawdopodobnie podobnie jest/bedzie z AOS4... (?)

Ostatnia modyfikacja: 08.02.06 16:04
[#12] Re: OS 3.9 i fonty

@Andrzej Drozd, post #11

No i sprawa się wyjaśniła. Nie miałem zmienionej klawiatury w Input.
Pewne rzeczy po pewnym czasie wietrzeją z głowy.
Jeszcze raz dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem