[#1] Piggyback pamięci DIP w A3000
Właśnie patentuję piggyback trzech zestawów pamięci DIP 8x 256kx4 aby z braku kostek ZIP uzyskać więcej niż 1MB FastRAMu w A3000. Pierwsza próba, z dwoma zestawami, przeszła pomyślnie (wystarczyło podnieść nóżki RAS i podpiąć je pod następny bank), więc lutuję teraz następną "świnkę". Miejsca w A3000 jest pod dostatkiem nawet na czwarty rządek, ale na razie nie mam już więcej kostek.

Ale jak już będę je miał, to nasuwa mi się pytanie, czy możliwe jest takie skonfigurowanie czterech sztuk 256kx4 aby dały jedną 1Mx4? Pytam, bo gdyby wpadły mi w przyszłości jakieś ZIPy, to po prostu mógłbym je dołożyć do tego co już mam, a jeśli będę musiał pozostać przy konfiguracji 256kx4 to niestety nie będzie to już możliwe...

Wiem że kostki 1mx4 mają dodatkowy bit adresu (A9) w stosunku do 256kx4. I właśnie nie mam pomysłu w jaki sposób go uzyskać.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 23:04:59 przez altcomputing

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 23:08:06 przez altcomputing
[#2] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@altcomputing, post #1

Musiałbyś dorobić do tego logikę, bo kostki DRAM dostają adres multipleksowany, przy sygnale RAS na liniach adresowych jest adres wiersza, a przy sygnałach CAS jest tam adres kolumny, musiałbyś badać stan linii A9 i przy sygnale RAS uaktywnić sygnał RAS jednocześnie na parze 1,2 (załóżmy, że jest na A9 stan niski, to uaktywniasz sygnał RAS na parze 1,2) lub 2,3, potem gdy nadejdzie sygnał CAS znów sprawdzić linię A9 i uaktywnić na wybranej wcześnie parze sygnał CAS (załóżmy, że A9=0, wtedy podajesz sygnał CAS na kostkę nr 1), dodatkowo należy przepuszczać sygnał CAS i RAS na wszystkie kostki, gdy następuje odświeżanie, czyli wtedy gdy najpierw idą w dół linie CAS a potem RAS.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 16:25:39 przez rafgc
[#3] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@rafgc, post #2

Tak przypuszczałem. Zatem olać to; i tak już w konfiguracji 3MB nie chce to działać, nie zbadałem jeszcze czy kostki są walnięte, czy po prostu szumu już za dużo.
[#4] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@altcomputing, post #1

Moja podpowiedź nic nie wniesie do tematu ale przeglądając dziś sklep RetroAmi znalazłem coś takiego: link
Jeden szkopuł w tym, że go nie ma w magazynie ale coś takiego istnieje.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:50:22 przez amper
[#5] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@amper, post #4

też o tym myślałem ale gdzieś czytałem że problemy z tym są...
[#6] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@amper, post #4

A mi się gdzieś obiło na forum o uszy że ITU zamówił ileś tego i nie może się doczekać zamówienia a gość nie odpisuje na maile. Dlatego zacząłem kombinować po swojemu :D
[#7] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@altcomputing, post #6

A ja zainwestowalem i kupiłem 32 kostki. Trochę mnie to kosztowało, razem z przesyłką 108 Euro, ale było warto. Chyba jest teraz na Ebayu komplet za ponad 600 zł + przesyłka.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 21:42:02 przez glichtanski
[#8] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@glichtanski, post #7

Za 600zł to ja bym sobie życie ułożył... ;)

Dlatego z braku laku kombinuję jak się da.
[#9] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@altcomputing, post #8

Dla mnie to też nie było łatwe, ale zamiast jeździć samochodem do pracy wybrałem bardziej zdrowy tryb (rowerem, na pieszo) i po kilku miesiącach mogłem dokonać zakupu, chociaż rozłożonego na raty (akurat na Amibay było dostępne tylko 16 kostek, kolejne były miesiąc później).
[#10] Re: Piggyback pamięci DIP w A3000

@glichtanski, post #9

Niestety, ja pracuję samochodem, i w zasadzie nigdy bliżej niż 15km od domu, zatem taka opcja nie wchodzi w grę.

Inna sprawa to taka, że jeszcze do skończenia mam rozłożony na raty zakup A4000 i Apollo 1240. Już prawie się udało, ale w kolejce stoi jeszcze jedno Apollo 1240, a teraz wpadła właśnie A3000 i jeszcze A2000, której stan i cena były tak okazyjne że aż głupio było odmówić...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem