kategoria: A600
[#31] Re: A600 i padnienta Paula

@rafgc, post #20

Podłączyłem brakujące -12v ale okazało się, że punkt przy wzmacniaczu ma przebicie do masy.
Jak podłączyłem zasilanie to zasilacz zaczął piszczeć (mam impulsowy) - szybko wyłączyłem zasilanie.
Jakieś pomysły co może powodować zwieranie do masy?

Ta płyta pyła w ogóle chyba kiedyś musiała być naprawiana przez jakiegoś "fachowca".
Ma powymieniane kondensatory na takie czarne sześcienne i podulowane z dość małą precyzją.
[#32] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #31

Ja dla przetestowania posprawdzałem napięcia w mojej A1200. Jutro lutownica w rękę i podpinam odpowiednie napięcia. Ale swoją drogą to dziwi mnie ich brak w całej okolicy wzmacniacza.Chyba muszę zerknąć na drugą stronę płytki co tam w trawie piszczy.
[#33] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #32

Jak już wspominałem wcześniej moja Amiga kupiona na allegro była grzebana przez kogoś niedoświadczonego.
Zauważyłem, że jedna z przelotek zrobionych przez tego kogoś łączyła się z masą zamiast z odpowiednią nogą kondensatora smc.
Kiedy poprawiłem błąd i podłączyłem zasilanie to pojawiło się -12, którego brakowało ale zamiast +12 zrobiło się -3V.
Po wielu kombinacjach wpadłem na pomysł, żeby podnieść nogi +12/-12V wzmacniacza operacyjnego i okazało się, że napięcia na padach zrobiły się odpowiednie.
Rozumiem, że oznacza to padnięty wzmacniacz?

Drupi77 - zanim zaczniesz kombinować z podprowadzeniem napięcia kabelkami to też proponuję sprawdzić czy po podniesieniu środkowych nóg na wzmacniaczu operacyjnym napięcia na pustych padach nie pojawią się.
[#34] Re: A600 i padnienta Paula

@rafgc, post #23

Mam jeszcze pytanie czy zamiast układu LF347 jaki zastosowano w mojej Amidze może użyć TL074? (są łatwiej dostępne i gdzieś było napisane, że to zamiennik LF347)
[#35] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #33

Tak też zrobie. Dzięki za podpowiedź. OK
[#36] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #35

Ok. Sprawdziłem. Ten sam obiaw. Czyli padnięty wzmacniacz.
[#37] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #36

Ok. Przelutowałem wzmacniacz na TL074 ale napięcia w dalszym ciągu były złe.
Zacząłem wszystko mierzyć i okazało się, że w trzech miejscach były spalone ścieżki.
Optycznie w ogóle nie było tego widać.
Po poprawieniu ścieżek napięcia były ok ale dźwięk był jakiś taki za głośny i przesterowany.
Zmieniłem z powrotem układ na orginalny i dźwięk był prawie ok. Prawy kanał zupełnie ok a lewy trochę przesterowany.
W każdym razie poziom sygnału był ok.
Niestety układ TL074 nie nadaje się z jakiegoś powodu.
[#38] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #37

Zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono ścieżki, które u mnie były przepalone:

Teraz czekam na nowy układ LF347M i zobaczymy czy poprawi się wtedy lewy kanał.
W razie czego będę szukał dalej.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2013 13:00:47 przez dar02

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2013 13:01:01 przez dar02
[#39] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #38

Moja walka nadal trwa. Zmieniłem dzisiaj wzmacniacz ale zanim to zrobiłem sprawdziłem napięcia i brakuje odpowiedniego + i -. Muszę szukać przyczyny gdzie indziej.
[#40] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #37

Bo zamiennikiem jest TL084CN? Sprawdzałem w A500 i w A500+ i są dwa różne układy(jeden na każdej płycie) w tym samym miejscu w różnych rewizjach płyt. Mało tego, od wczoraj mam A3000T z uszkodzonym jednym kanałem - charczy - i są tu dwa układy 347. W A3000D mam TL084CN.
[#41] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #39

Tak więc dzisiaj wylutowałem i wlutowałem nową Paulinkę. Niestety bez efektu. Jest tak jak było. Jakieś pomysły. Posprawdzałem ścieżki i wszystko zdaje się być ok. Moim zdaniem gdzieś po drodze tracę napięcia.
[#42] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #41

Szkoda że dopiero teraz widzę ten wątek... Jakiś czas temu (z 10 lat wstecz) miałem dokładnie ten sam problem w A1200 (dokładnie ten sam układ dźwiękowy, ten sam wzmak operacyjny). Problemem był bardzo dyskretnie upalony rezystor SMD w układzie polaryzacji wzmacniacza! Nie było tego widać (nic nie było wizualnie upalone), rezystor po prostu pękł, co gołym okiem było niedostrzegalne (ach, złośliwość rzeczy martwych)! W trakcie badań nie zgadzały mi się napięcia w tym miejscu, więc zacząłem tam majstrować i po odlutowaniu jednej nóżki, rezystorek po prostu rozleciał się w pół...

Ściągnij sobie schematy serwisowe A600 stąd (PDF strona 5) lub stąd (PNG, A600_5-5a.png + A600_5-5b.png) i zmierz kolejno wartości elementów. Pamiętaj, że rezystory są wlutowane, więc miernik pokaże Ci jego wartość i równolegle wszystko na tych zaciskach. Jednak przy odrobinie wprawy i pomyślunku idzie wydedukować czy wartość jest wiarygodna, czy nie. Podpowiem Ci, że jeśli wartość z pomiaru wyjdzie większa niż być powinna, to na pewno dany rezystor stanowi przerwę. W razie wątpliwości wymień element, rezystory SMD kosztują z 2zł za 10 sztuk. ;)

Ten układ jest prosty, przetwornik DAC w układzie PAULA, wzmak operacyjny (z elementami polaryzującymi RC), filtr RC, drugi filtr RC tylko sterowany i to wszystko... Sprawdź wszystko od Pauli (nóżki 34 i 35) to samych gniazd chinch. Musi się znaleźć, cudów nie ma! ;)

Jeśli to nie rezystor (choć obstawiam że tak), to wymień kondensatory SMD (te małe), a końcu sprawdź półprzewodniki (jak pamiętam jest tam sterowany filtr LPF załączany tranzystorem MOSem przez bramke, sterowane z diody zasilania, powinno być widoczne na schemacie).

Ale nie straszę póki co, zacznij od rezystorów.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 11:23:58 przez quantor
[#43] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #40

glichtanski: Jakby co, TU są wszystkie schematy Amig. Również, zanim zaczniesz dłubać w scalakach, sprawdź mniejsze elementy. Ja też zanim znalazłem rezystor wymieniłem Paulę, potem tego wzmaka, jak okazało się że to rezystor, to myślałem że się zastrzelę!... ;) Taki ból się pamięta do końca życia! :P

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 11:24:05 przez quantor
[#44] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #43

A tutaj: http://www.amigawiki.org/doku.php?id=de:service:schematics są nawet schematy w zapisie wektorowym generowane bezpośrednio z CADa.
[#45] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #43

Wiem, znam te stronę. Mam zamiar najpierw sprawdzić rezystory, a w A3000 T są 2 takie scalaki :)
[#46] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #45

Zgadza się, w A300T są dwa takie scalaki, pierwszy to właśnie wzmacniacz z Pauli i aktywny filtr sterowany (ale już chyba nie diodą od zasilania jak w małych Amigach, nie pamiętam). Potem jest wejście m.in. z kabelka od analogowego audio z CD-ROMu i kolejny wzmacniacz to po prostu sumator sygnału z AMI i z CD. Potem pasywne fltry i chinch.

Możesz spróbować zrobić ostrożnie mały bypass na każdym wzmacniaczu po kolei, jak zabangla, będziesz wiedział koło której kostki szukać. :)
[#47] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #42

Jutro będziemy patrzeć. Dzięki za podpowiedz.OK
[#48] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #47

Dzięki wspaniałej podpowiedzi kolegi Quantor, Amiga odzyskała głos. Były pęknięte rezystory na ścieżkach + i - 12V.
[#49] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #48

Ciekawe, że pęknięte rezystory znajdują się praktycznie w tym samym miejscu co ja miałem pęknięte ścieżki/spalone ścieżki. I też gołym okiem nic nie było widać.
Do chyba jakieś magiczne miejsce musi być : D
[#50] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #48

Drupi77:
Bardzo się cieszę że mogłem pomóc! :)
NAJWAŻNIEJSZE ŻE AMI DZIAŁA!! :)

dar02:
Ja te rezystory sam uwaliłem przerabiając zasilacz od PC i zamieniając +12V z -12V. I tak dobrze że na tym się skończyło, ale widać, że przy odwróconej polaryzacji płynie przez te rezystory (więc i ścieżki) większy prąd i szlag je trafia. Jak nie rezystor, to ścieżkę, totlotek. Ale koniec końców, lepszy taki "bezpiecznik" niż np. Paula... ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 20:26:41 przez quantor
[#51] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #50

Ja u siebie wymieniłem wzmacniacz, bo jakoś mi pomiary nie wychodziły ;) i teraz zamiast harczenia na jednym z kanałów mam błogą ciszę
[#52] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #50

Amiga dziękuje serdecznie.ok, racjaok, racjaok, racja
[#53] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #52

Amiga wyleczona!
Znalazłem jeszcze jedno miejsce gdzie ścieżka nie przewodziła i obydwa kanały grają prawidłowo.
Poprawione fragmenty ścieżek zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono:

Naniosłem na zdjęcie jeszcze ścieżki znajdujące się pod układem wzmacniacza - może się to przyda komuś kto będzie miał podobny problem i będzie szukał rozwiązania.
Podsumowując wszystko to zalecam szukać w ten sposób, żeby pomierzyć wszystkie nogi układu wzmacniacza. Wszystkie powinny mieć ok 2,3V oprócz dwóch środkowych, które mają - dolna +12V, górna -12V.

Jeśli odczyty się nie zgadzają to trzeba iść po ścieżkach i wszystko sprawdzać (elementy i same ścieżki).
W moim przypadku wystarczyło poprawić kilka ścieżek.
Niestety wielokrotne odlutowywanie i wlutowywanie wzmacniacza skończyło się oderwaniem jednej nogi (nie mojej ) i oderwaniem dwóch padów oraz kombinowaniem z naprawą tego co zepsułem.
Przynajmniej już teraz wiem dokładnie jak sobie radzić z tego typu problemem.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi. Sam bym pewnie nie wpadł na to gdzie szukać przyczyny.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2013 14:34:13 przez dar02
[#54] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #51

A co "mówią" pomiary?...
[#55] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #53

U mnie w A3000T są dwa takie same układy. Mierzyłem ten bliżej gniazd chinch i pomiary się zgadzają, dźwięk leci z jednego kanału.
Zostaje sprawdzić jeszcze drugi LF.
[#56] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #55

A po wymianie?...
[#57] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #56

Wymieniłem ten co jest bliżej gniazd chinch i tam pomiary napięć się zgadzają, dźwięk zmienił się z charczącego na... yyy brak dźwięku w jednym kanale.
[#58] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #1

Cześć.
Trochę wykopaliska ale może się komuś przydać.

Moja A600 też dopadła "choroba" cichego brzęczącego dźwięku. Po przeczytaniu wątku okazało się, że U15 nie dostaje -12V. Żeby znaleźć co jest powodem, przesiedziałem nad PCB i schematami kilka godzin i... wyglądało że wszystko jest ok ale -12V nie było; było jakieś -1,06V - ewidentnie U15 nie pracował. Tak śledząc ścieżki doszedłem do gniazda zasilania przy którym nie było -12V. Sporo kombinowania, sprawdziłem napięcia na wyjętej wtyczce i tam były wszystkie napięcia, w tym i te -12V. Po włożeniu wtyczki na płycie już go brak. Obejrzałem i pomierzyłem wszystko i musiało działać a jednak nie działało. I nagle przypadkowo się pojawiło i głośniki stuknęły, było i + i - na U15; po chwili zniknęło.
Co było powodem? Przełamanie przewodu we wtyczce z ujemnym napięciem! Zmyliło mnie to, że Amiga działała mimo tego braku. Potem się doczytałem, że -12V właściwie potrzebne jest tylko U15 do pracy i bodajże wychodzi na jakiś port. Bez -12V Amiga będzie działać poprawnie (ale bez dźwięku).

Tak więc, kilka godzin dłubania, rozkminiania, Amiga rozebrana do gołego na stole, a winnym okazał się przewód przy wtyczce. Po rozebraniu jej, skróceniu przewodu o kilka cm i złożeniu do kupy, wszystko wróciło do normy.

Przed rozkręcaniem Amigi, sprawdźcie dobrze przewód przy wtyczce :D
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem