kategoria: A600
[#31] Re: A600 i padnienta Paula

@rafgc, post #20

Podłączyłem brakujące -12v ale okazało się, że punkt przy wzmacniaczu ma przebicie do masy.
Jak podłączyłem zasilanie to zasilacz zaczął piszczeć (mam impulsowy) - szybko wyłączyłem zasilanie.
Jakieś pomysły co może powodować zwieranie do masy?

Ta płyta pyła w ogóle chyba kiedyś musiała być naprawiana przez jakiegoś "fachowca".
Ma powymieniane kondensatory na takie czarne sześcienne i podulowane z dość małą precyzją.
[#32] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #31

Ja dla przetestowania posprawdzałem napięcia w mojej A1200. Jutro lutownica w rękę i podpinam odpowiednie napięcia. Ale swoją drogą to dziwi mnie ich brak w całej okolicy wzmacniacza.Chyba muszę zerknąć na drugą stronę płytki co tam w trawie piszczy.
[#33] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #32

Jak już wspominałem wcześniej moja Amiga kupiona na allegro była grzebana przez kogoś niedoświadczonego.
Zauważyłem, że jedna z przelotek zrobionych przez tego kogoś łączyła się z masą zamiast z odpowiednią nogą kondensatora smc.
Kiedy poprawiłem błąd i podłączyłem zasilanie to pojawiło się -12, którego brakowało ale zamiast +12 zrobiło się -3V.
Po wielu kombinacjach wpadłem na pomysł, żeby podnieść nogi +12/-12V wzmacniacza operacyjnego i okazało się, że napięcia na padach zrobiły się odpowiednie.
Rozumiem, że oznacza to padnięty wzmacniacz?

Drupi77 - zanim zaczniesz kombinować z podprowadzeniem napięcia kabelkami to też proponuję sprawdzić czy po podniesieniu środkowych nóg na wzmacniaczu operacyjnym napięcia na pustych padach nie pojawią się.
[#34] Re: A600 i padnienta Paula

@rafgc, post #23

Mam jeszcze pytanie czy zamiast układu LF347 jaki zastosowano w mojej Amidze może użyć TL074? (są łatwiej dostępne i gdzieś było napisane, że to zamiennik LF347)
[#35] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #33

Tak też zrobie. Dzięki za podpowiedź. OK
[#36] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #35

Ok. Sprawdziłem. Ten sam obiaw. Czyli padnięty wzmacniacz.
[#37] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #36

Ok. Przelutowałem wzmacniacz na TL074 ale napięcia w dalszym ciągu były złe.
Zacząłem wszystko mierzyć i okazało się, że w trzech miejscach były spalone ścieżki.
Optycznie w ogóle nie było tego widać.
Po poprawieniu ścieżek napięcia były ok ale dźwięk był jakiś taki za głośny i przesterowany.
Zmieniłem z powrotem układ na orginalny i dźwięk był prawie ok. Prawy kanał zupełnie ok a lewy trochę przesterowany.
W każdym razie poziom sygnału był ok.
Niestety układ TL074 nie nadaje się z jakiegoś powodu.
[#38] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #37

Zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono ścieżki, które u mnie były przepalone:

Teraz czekam na nowy układ LF347M i zobaczymy czy poprawi się wtedy lewy kanał.
W razie czego będę szukał dalej.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2013 13:00:47 przez dar02

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2013 13:01:01 przez dar02
[#39] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #38

Moja walka nadal trwa. Zmieniłem dzisiaj wzmacniacz ale zanim to zrobiłem sprawdziłem napięcia i brakuje odpowiedniego + i -. Muszę szukać przyczyny gdzie indziej.
[#40] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #37

Bo zamiennikiem jest TL084CN? Sprawdzałem w A500 i w A500+ i są dwa różne układy(jeden na każdej płycie) w tym samym miejscu w różnych rewizjach płyt. Mało tego, od wczoraj mam A3000T z uszkodzonym jednym kanałem - charczy - i są tu dwa układy 347. W A3000D mam TL084CN.
[#41] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #39

Tak więc dzisiaj wylutowałem i wlutowałem nową Paulinkę. Niestety bez efektu. Jest tak jak było. Jakieś pomysły. Posprawdzałem ścieżki i wszystko zdaje się być ok. Moim zdaniem gdzieś po drodze tracę napięcia.
[#42] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #41

Szkoda że dopiero teraz widzę ten wątek... Jakiś czas temu (z 10 lat wstecz) miałem dokładnie ten sam problem w A1200 (dokładnie ten sam układ dźwiękowy, ten sam wzmak operacyjny). Problemem był bardzo dyskretnie upalony rezystor SMD w układzie polaryzacji wzmacniacza! Nie było tego widać (nic nie było wizualnie upalone), rezystor po prostu pękł, co gołym okiem było niedostrzegalne (ach, złośliwość rzeczy martwych)! W trakcie badań nie zgadzały mi się napięcia w tym miejscu, więc zacząłem tam majstrować i po odlutowaniu jednej nóżki, rezystorek po prostu rozleciał się w pół...

Ściągnij sobie schematy serwisowe A600 stąd (PDF strona 5) lub stąd (PNG, A600_5-5a.png + A600_5-5b.png) i zmierz kolejno wartości elementów. Pamiętaj, że rezystory są wlutowane, więc miernik pokaże Ci jego wartość i równolegle wszystko na tych zaciskach. Jednak przy odrobinie wprawy i pomyślunku idzie wydedukować czy wartość jest wiarygodna, czy nie. Podpowiem Ci, że jeśli wartość z pomiaru wyjdzie większa niż być powinna, to na pewno dany rezystor stanowi przerwę. W razie wątpliwości wymień element, rezystory SMD kosztują z 2zł za 10 sztuk. ;)

Ten układ jest prosty, przetwornik DAC w układzie PAULA, wzmak operacyjny (z elementami polaryzującymi RC), filtr RC, drugi filtr RC tylko sterowany i to wszystko... Sprawdź wszystko od Pauli (nóżki 34 i 35) to samych gniazd chinch. Musi się znaleźć, cudów nie ma! ;)

Jeśli to nie rezystor (choć obstawiam że tak), to wymień kondensatory SMD (te małe), a końcu sprawdź półprzewodniki (jak pamiętam jest tam sterowany filtr LPF załączany tranzystorem MOSem przez bramke, sterowane z diody zasilania, powinno być widoczne na schemacie).

Ale nie straszę póki co, zacznij od rezystorów.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 11:23:58 przez quantor
[#43] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #40

glichtanski: Jakby co, TU są wszystkie schematy Amig. Również, zanim zaczniesz dłubać w scalakach, sprawdź mniejsze elementy. Ja też zanim znalazłem rezystor wymieniłem Paulę, potem tego wzmaka, jak okazało się że to rezystor, to myślałem że się zastrzelę!... ;) Taki ból się pamięta do końca życia! :P

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 11:24:05 przez quantor
[#44] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #43

A tutaj: http://www.amigawiki.org/doku.php?id=de:service:schematics są nawet schematy w zapisie wektorowym generowane bezpośrednio z CADa.
[#45] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #43

Wiem, znam te stronę. Mam zamiar najpierw sprawdzić rezystory, a w A3000 T są 2 takie scalaki :)
[#46] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #45

Zgadza się, w A300T są dwa takie scalaki, pierwszy to właśnie wzmacniacz z Pauli i aktywny filtr sterowany (ale już chyba nie diodą od zasilania jak w małych Amigach, nie pamiętam). Potem jest wejście m.in. z kabelka od analogowego audio z CD-ROMu i kolejny wzmacniacz to po prostu sumator sygnału z AMI i z CD. Potem pasywne fltry i chinch.

Możesz spróbować zrobić ostrożnie mały bypass na każdym wzmacniaczu po kolei, jak zabangla, będziesz wiedział koło której kostki szukać. :)
[#47] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #42

Jutro będziemy patrzeć. Dzięki za podpowiedz.OK
[#48] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #47

Dzięki wspaniałej podpowiedzi kolegi Quantor, Amiga odzyskała głos. Były pęknięte rezystory na ścieżkach + i - 12V.
[#49] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #48

Ciekawe, że pęknięte rezystory znajdują się praktycznie w tym samym miejscu co ja miałem pęknięte ścieżki/spalone ścieżki. I też gołym okiem nic nie było widać.
Do chyba jakieś magiczne miejsce musi być : D
[#50] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #48

Drupi77:
Bardzo się cieszę że mogłem pomóc! :)
NAJWAŻNIEJSZE ŻE AMI DZIAŁA!! :)

dar02:
Ja te rezystory sam uwaliłem przerabiając zasilacz od PC i zamieniając +12V z -12V. I tak dobrze że na tym się skończyło, ale widać, że przy odwróconej polaryzacji płynie przez te rezystory (więc i ścieżki) większy prąd i szlag je trafia. Jak nie rezystor, to ścieżkę, totlotek. Ale koniec końców, lepszy taki "bezpiecznik" niż np. Paula... ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 20:26:41 przez quantor
[#51] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #50

Ja u siebie wymieniłem wzmacniacz, bo jakoś mi pomiary nie wychodziły ;) i teraz zamiast harczenia na jednym z kanałów mam błogą ciszę
[#52] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #50

Amiga dziękuje serdecznie.ok, racjaok, racjaok, racja
[#53] Re: A600 i padnienta Paula

@Drupi77, post #52

Amiga wyleczona!
Znalazłem jeszcze jedno miejsce gdzie ścieżka nie przewodziła i obydwa kanały grają prawidłowo.
Poprawione fragmenty ścieżek zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono:

Naniosłem na zdjęcie jeszcze ścieżki znajdujące się pod układem wzmacniacza - może się to przyda komuś kto będzie miał podobny problem i będzie szukał rozwiązania.
Podsumowując wszystko to zalecam szukać w ten sposób, żeby pomierzyć wszystkie nogi układu wzmacniacza. Wszystkie powinny mieć ok 2,3V oprócz dwóch środkowych, które mają - dolna +12V, górna -12V.

Jeśli odczyty się nie zgadzają to trzeba iść po ścieżkach i wszystko sprawdzać (elementy i same ścieżki).
W moim przypadku wystarczyło poprawić kilka ścieżek.
Niestety wielokrotne odlutowywanie i wlutowywanie wzmacniacza skończyło się oderwaniem jednej nogi (nie mojej ) i oderwaniem dwóch padów oraz kombinowaniem z naprawą tego co zepsułem.
Przynajmniej już teraz wiem dokładnie jak sobie radzić z tego typu problemem.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi. Sam bym pewnie nie wpadł na to gdzie szukać przyczyny.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2013 14:34:13 przez dar02
[#54] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #51

A co "mówią" pomiary?...
[#55] Re: A600 i padnienta Paula

@dar02, post #53

U mnie w A3000T są dwa takie same układy. Mierzyłem ten bliżej gniazd chinch i pomiary się zgadzają, dźwięk leci z jednego kanału.
Zostaje sprawdzić jeszcze drugi LF.
[#56] Re: A600 i padnienta Paula

@glichtanski, post #55

A po wymianie?...
[#57] Re: A600 i padnienta Paula

@quantor, post #56

Wymieniłem ten co jest bliżej gniazd chinch i tam pomiary napięć się zgadzają, dźwięk zmienił się z charczącego na... yyy brak dźwięku w jednym kanale.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem