[#42]
Re: A600 i padnienta Paula
@Drupi77,
post #41
Szkoda że dopiero teraz widzę ten wątek... Jakiś czas temu (z 10 lat wstecz) miałem dokładnie ten sam problem w A1200 (dokładnie ten sam układ dźwiękowy, ten sam wzmak operacyjny). Problemem był bardzo dyskretnie upalony rezystor SMD w układzie polaryzacji wzmacniacza! Nie było tego widać (nic nie było wizualnie upalone), rezystor po prostu pękł, co gołym okiem było niedostrzegalne (ach, złośliwość rzeczy martwych)! W trakcie badań nie zgadzały mi się napięcia w tym miejscu, więc zacząłem tam majstrować i po odlutowaniu jednej nóżki, rezystorek po prostu rozleciał się w pół...
Ściągnij sobie schematy serwisowe A600
stąd (PDF strona 5) lub
stąd (PNG, A600_5-5a.png + A600_5-5b.png) i zmierz kolejno wartości elementów. Pamiętaj, że rezystory są wlutowane, więc miernik pokaże Ci jego wartość i równolegle wszystko na tych zaciskach. Jednak przy odrobinie wprawy i pomyślunku idzie wydedukować czy wartość jest wiarygodna, czy nie. Podpowiem Ci, że jeśli wartość z pomiaru wyjdzie większa niż być powinna, to na pewno dany rezystor stanowi przerwę. W razie wątpliwości wymień element, rezystory SMD kosztują z 2zł za 10 sztuk. ;)
Ten układ jest prosty, przetwornik DAC w układzie PAULA, wzmak operacyjny (z elementami polaryzującymi RC), filtr RC, drugi filtr RC tylko sterowany i to wszystko... Sprawdź wszystko od Pauli (nóżki 34 i 35) to samych gniazd chinch. Musi się znaleźć, cudów nie ma! ;)
Jeśli to nie rezystor (choć obstawiam że tak), to wymień kondensatory SMD (te małe), a końcu sprawdź półprzewodniki (jak pamiętam jest tam sterowany filtr LPF załączany tranzystorem MOSem przez bramke, sterowane z diody zasilania, powinno być widoczne na schemacie).
Ale nie straszę póki co, zacznij od rezystorów.
Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 11:23:58 przez quantor