kategoria: Sprzęt
[#1] monitor 1084s jak z zywotnoscia?
chce sobie taki kupic. ile to cudo wytrzyma?...
[#2] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

Chcesz dokładną datę? Monitor ma już ze 20 lat więc nie oczekuj cudów :)

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2013 13:35:15 przez mikser
[#3] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@mikser, post #2

wiesz, pytam bardziej o jakies wady fabryczne.
nie chciałbym wydac 2 setek, żeby potem się okazało, ze to jenak jest badziew.
[#4] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #3

Kondensatory można w miarę tanio wymienić, najgorzej z trafo, a on często siada. Ale jest tyle elektro-złomu, że pewnie za mniej jak 50pln dostanie się takie inny sprzęt z takim trafo, bo były też montowane w innych takich sprzętach Dewoo i Philipsa.
Mi padły dwa takie monitory, ale jak je kupiłem to już były na wykończeniu. Trzeci od czasu do czasu włączam od pięciu lat i nic się z nim nie dzieję, pewnie jeszcze kilka lat nie będzie z nim problemu, co najwyżej za jakiś czas wymiana kondensatorów, ale póki co, nawet nie widać ich starzenia, obraz jest czysty i prosty.
Jak za 200pln to musi być niemal idealny egzemplarz, w razie czego jak coś padnie, to kupisz drugiego brzydkiego za 80pln i przełożysz bebechy. Ja bym się nie martwił.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2013 14:25:00 przez flops
[#5] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #3

Monitory żyją zaskakująco długo. Najczęstszym felerem są połamane klapki i przycisk włącznika, który się nie blokuje i trzeba go przytrzymywać np. zapałką. Czasami lecą też trafopowielacze, no i zmora całej elektroniki - kondensatory. Wszystkie te rzeczy na szczęście da się kupić i wymienić samemu albo zlecić elektronikowi, który ma doświadczenie np. w telewizorach CRT. Ja kupiłem sobie taki (jako eksponat, pracować dłużej na tym się nie da :P), wymieniłem wyłącznik na nowy i wszystko hula jak należy
[#6] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@flops, post #4

Ja kupiłem piękny egzemplarz 1084S-D2 za 125 zł, na allegro. Jedynym felerem był ten wyłącznik który czasem nie chodził jak należy, reszta idealna
[#7] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

Nabylem jakis czas temu Philipsa CM 8833 wizaulnie w srednim stanie, widac bylo, ze mocno zakurzony i dlugo nieuzywany. Odkurzylem to cudo, pochodzil i po paru tygodniach trach i ciemny ekran. Nie wiem gdzie go naprawic i co poszlo ale dlugo nie pozyl

Natomiast Commodore 1084S mam od "nowosci" (data produkcji 1991) uzywany non stop przez jakies 8 lat, pozniej z 6 lat przerwy (przelezal w szafie) ) i znowu uzywany.
Jedyne usterki do teraz, to czasem pojawia sie lekki pisk z glebi obudowy ale obraz ma nadal naprawde dobry. Mysle, ze normalnie uzytkowane modele beda jeszcze calkiem zywotne OK
[#8] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #3

Miałem taki monitor i uszkodziły się cewki odchylające, ponieważ takie małe gąbeczki je dociskające puściły wodę, kolega mi mówił, ze to się czasem zdarzało w niektórych telewizorach, bo nikt nie przewidział, że po tylu latach te gąbeczki mogą się tak zachowywać.
[#9] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

chce sobie taki kupic. ile to cudo wytrzyma?...

Prawdopodobnie dłużej, niż większość nowych monitorów. To konstrukcja z lat 80-tych, wtedy nie produkowało się sprzętów w myśl zasady "byle do końca gwarancji".

A nawet jak się coś stanie, poradzi z tym sobie każdy elektronik starej daty.
[#10] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

Ne kupuj tego, bo to żadne cudo. Obraz z Amigi jest znacznie rozmyty.
Mam taki monitor (bez dolnej klapki), teraz podłączony jest do starego DVD.
Do Amigi nie warto podłączać, zawiedziesz się jakością obrazu. Do DVD i tunera TV warto podłączać - bardzo fajnie tuszuje pikselozę filmów w 640xXXX. :)
[#11] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Daclaw, post #9

A nawet jak się coś stanie, poradzi z tym sobie każdy elektronik starej daty.

Coraz mniej takowych... Młodzi, którzy umieją układ BGA przelutować uważają się za mistrzów i półbogów.
Reszta po prostu wymienia całą płytę.
[#12] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@stachu100, post #11

Na szczęście ja nie umiem lutować BGA i monitor kineskopowy do naprawy jest zawsze u mnie mile widziany.
Co do awaryjności, tak jak wszyscy wyżej pisali psują się wyłączniki i transformatory. Jeśli nie szkoda Ci parę groszy na ewentualną przyszłą naprawę, to wiedz, że pocieszysz się nim dłużej niż nie jednym kupionym dziś LCD-kiem. Wyłącznik to parę groszy, a transformator 20-40zł + ewentualne wynagrodzenie dla fachowca Na wagę złota jest kineskop, nie używamy monitorów jako radia żeby monitor działał jak na niego nie patrzymy. Takich kineskopów już nie ma. I choć idzie wsadzić tam inny kineskop to będzie miał inną maskę i inny obraz.
[#13] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Esio, post #12

Wszystko się psuje i nikt Ci nie da jakiś konkretnych terminów.

Co do monitora to mam trochę inny model - raczej rzadki - CM-322 AMI.
Wymieniłem w nim prawie wszystkie kondensatory i teraz chodzi ładnie - ma wbudowane głośniki.
Jak jesteś zainteresowany to pisz.
[#14] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

Zależy ile chcesz zapłacić. Do "stówki" jeszcze się opłaca (jak w niezłym stanie), ale więcej to już średni biznes. Miałem 1084S i działo się z nim chyba wszystko. Najpierw strzeliło trafo (w takim stanie go dostałem), potem padł przełącznik CVBS-TTL, potem coś się działo z korekcją geometrii. Po awarii trafa, kupiłem za 5PLN płytę od innego 1084 i przekładałem co było trzeba, ale nie każdy ma takie szczęście. W zawirowaniach dziejów monitor (razem z Amigą i E1230-II) wylądował na śmietniku. Teraz mam tandem Microvitec DeltaScan 17 i C=1085S. Do Amigi używam Microviteca, bo mam desktop w 800x600 bez migania, a gry/dema chodzą w PAL. Monitorka Commodore używam do C64, bo Microvitec daje lepszy obraz. Ile wytrzyma? Sprzęt porządnie wykonany, zresztą to nie jest chyba monitor autorstwa Commodore. Są wersje P i D i gdzieś wyczytałem że to oznacza Philips i Daewoo. Jak kineskop świeci dobrze, to resztę można naprawić. Dobrze mieć płytę w zapasie żeby przłożyć w razie potrzeby to i owo. Jeżeli planujesz zakup takiego cuda do grania/oglądania dem, to nie ma sensu szarpać się na inne rozwiązania. Ba, nawet telewizor po SCART daje całkiem fajne efekty. Jeżeli chcesz coś "robić" na Amidze to poszukałbym czegoś w stylu multisync. Zawsze to PAL i VGA w jednym.
[#15] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Andrzej Drozd, post #10

Ne kupuj tego, bo to żadne cudo. Obraz z Amigi jest znacznie rozmyty.

Co nie zawsze jest wadą.
Ta właściwość uszlachetnia amigowe gry. Poza tym interlace jest mniej dolegliwy, niż np. na konkurencyjnym Philipsie, który ma ostrzejszy obraz.
[#16] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Esio, post #12

Jak nazywa się klon Mr. Do! z twojego awatara?
[#17] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

Za te 200 zł kup sobie używany 100hz telewizor dobrej marki.
[#18] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Ender, post #17

ok. znalazłem w stanie zbliżonym do fabrycznego. zdaje sobie sprawę, ze obraz jest nie taki, ze odswiezanie żadne, rozdzielczość nijaka, ale... logo commodore i sentyment do czasów minionych mnie przekonuje. scandoubler i monitor wysokiej klasy zostawię sobie do rozbudowy a 1200 (kiedyś).
[#19] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #18

obraz jest nie taki, ze odswiezanie żadne, rozdzielczość nijaka

Mylisz się. Obraz jest taki jak trzeba, podobnie rozdzielczość i odświeżanie. Po prostu rasowy PAL.
Monitor ten często występował w studiach TV i "pracowniach video", zastępując konstrukcje profesjonalne. Miał np. tę fajną cechę, że za pomocą przycisku można było skurczyć obraz i podejrzeć co jest w obszarze overscanu.
[#20] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Andrzej Drozd, post #16

Bierz śmiało jeśli świeci dobrze kineskop. Amiga dobrze wygląda albo na monitorze 1084S/Philips CM lub VGA. Jak już będziesz miał taki monitor to podłącz go do Amigi i ustaw jakieś stałe tło, przyjrzyj się wyraźnie a potem podłącz przez rgb scart do telewizora, różnica kolosalna.

Ta gra to Fruity Frank na Amstrad CPC464/6128. Moje pierwsze granie na komputerach, nie wiedziałem wcześniej o Mr. Do!
[#21] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@flops, post #4

Trafo kupisz za grosze nowe. Chcesz ?
[#22] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Hubez, post #21

Jasne OK to idzie priv
[#23] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #1

a jak z tematem kabla zasilającego i amiga-monitor?...
pytam bo kupuje bez okablowania i nie chciałbym zostać na lodzie.
dzięki.
[#24] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #23

Zasilający jest standardowy.

Kabel Amiga-monitor można w łatwy sposób wykonać samemu. Najwięcej trudności może być z wtyczką canon 23-pin. Od biedy można przerobić popularną 25-pinową.
[#25] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Daclaw, post #24

w takim razie problemu nie ma...
[#26] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@wilkwcieniu, post #23

Kabel zasilający to normalne IEC, wtyczkę do video portu robisz z DB25 i odpiłowujesz po nóżce na górze i na dole. Jak weźmiesz do ręki Amigę i wtyczkę, przyłożysz jedno do drugiego, to będziesz wiedział co dalej. Potem według http://consoles.cbueker.de/images/amigargb_pinout.gif i http://www.ym2149.com/philips_pinout.jpg.

Możesz też popatrzeć na allegro, czasem trafiają się gotowe kable.
[#27] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Hubez, post #21

Hej.
Masz kolego jeszcze dostep do trafo taniego ?

Pozdrawiam
[#28] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@Lexxuzz, post #27

Ja sie dołącze moze ktos podpowie mam taki sam monitor ze dwa tygodnie temu pokazala sie jedna jasna linia na srodku kineskopu i nic wiecej (lampa w srodku nie swieci sie) z rok temu wymienialem w nim trafo czy mozliwe ze to moze znow byc to samo ??
[#29] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@mwb113, post #28

...a ta linia jest pozioma, czy pionowa?

Na pewno nie jest to trafo, bo wysokie masz.
[#30] Re: monitor 1084s jak z zywotnoscia?

@mwb113, post #28

Tak jak kolega wyżej zapytał i ja pytam Ciebie o pionową czy poziom a linie. Usterka jest banalna, zaraz to opanujemy. Nie załączaj monitora niepotrzebnie żeby nie świeciła ta linia bo po długim czasie zostawi ślad na luminoforze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem