[#1] Pad dysku 2.5
Witam w te upały spotkały mnie czary mary , włączam Amige zabawa systemem z 3 godzinki bez zadnego zwisu po czym zrobiłem reboot w celu oczyszczenia nagromadzonych śmieci w ramie i ku moim oczom znana nam łapka brak startu z hd wchodze do boot menu niema twardziela wyłączyłem Ami poczekałem pół godzinki włączam to samo wyciagłem z Ami twardziela podpiołem pod PC dysku nie widać hd tune dysku nie widzi narzedzia dyskowe windowsa tez nic zero dysk startuje i kręci
co sie mogła stać ? a miałem tak ładnie system poukładany :(
chyba przejdzie na dużego twardziela 3,5 calowego wywale go na zewnatrz są zdecydowanie twardsze te dyski

aktualizacja !! dysk w Windowsie jest widziany !! wracam podlaczyc do Ami

PIĘKNIE AMIGA PRZESTAŁA WIDZIEĆ HDD

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2013 13:55:49 przez madwawa
[#2] Re: Pad dysku 2.5

@madwawa, post #1

Ludzie, zacznijcie używać przecinków i kropek w swoich wypowiedziach
[#3] Re: Pad dysku 2.5

@glichtanski, post #2

podejrzenie wirusa podłączyłem dużego twardziela 3.5 przez przelotke ELSAT i wszystko lata
dysk 2.5 nie widziany jest również pod winuae
[#4] Re: Pad dysku 2.5

@madwawa, post #3

jakiego wirusa podejrzenie na amidze wirusa no co ty są w ogóle takie wirusy które sprawiają że dysk jest niewidoczny pod boot menu bo ja nie sądzę że są takie wirusy ja to bym stawiał na coś innego raczej tylko jeszcze nie wiem co a z zasilaniem wszystko w porządku jest bo ten 3,5 to zasilasz chyba z zewnątrz prawda

powodzenia w czytaniu
[#5] Re: Pad dysku 2.5

@madwawa, post #3

Dysk zgubił RDB i dlatego nie widać go bootmenu.
Sprawdź pod hdtoolbox .
Taśma ide sprawna ?
[#6] Re: Pad dysku 2.5

@madwawa, post #1

Za pomocą HDD Raw Copy Tool zrób obraz dysku na PC (robimy tzw. "Raw image (dd image)" - to ważne). Jeżeli Raw Copy Tool wyświetli jakieś dziwne informacje o Twoim HD (np. kosmiczny rozmiar dysku), lub zacznie "sypać" błędami przy tworzeniu obrazu - przerwij robienie kopii, wróć do BIOSu i zmień ustawienia dysku z Auto na odpowiadające Twojemu dyskowi (wyłączamy SMART, DWORD transfer i inne fikuśne i nowoczesne właściwości, w zależności od tego, jak stary dysk posiadamy). Wracamy z powrotem do Windowsa i ponownie próbujemy zrobić obraz za pomocą HDD RCT. Załóżmy, że się udało - teraz taki obraz możesz bez problemu zamontować w WinUAE i pobawić się na nim (lepiej na jego kopii), jak na prawdziwym dysku, za pomocą np. RecoverRDB, lub RDBRecov (to dla SFS/PFS), czy innym RDBSalvem, albo poczuć retro klimaty i odpalić nieśmiertelnego DiskSalva (tylko dyski o rozmiarach poniżej 4GB i partycje OFS/FFS). Gdy już uda Ci się naprawić obraz będziesz wiedział, co zrobić na Ami, żeby naprawić HD, nie psując go bardziej niż teraz. Możesz też za pomocą HDD Raw Copy Tool po prostu nagrać naprawiony obraz na swój dysk.
Powodzenia.

A i jeszcze mały poradnik o obrazach amigowych dysków/WinUAE/HDD Raw Copy Tool - żeby było łatwiej.

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2013 18:12:39 przez APC74
[#7] Re: Pad dysku 2.5

@APC74, post #6

zignorowałem dysk 2.5 wywaliłem taśmę na zewnątrz i hdd 3.5 umieściłem w gustownej obudowie zewnętrznej i jest fajnie system już mam postawiony od nowa mniej ciepła teraz w Amidze bo niema HD
jedynie taśma trochę szpeci nie wygląda to super elegancko , zastanawiam się czy nie rozdzielić jej na poszczególne kabelki i ładnie włożyć w gustowną plecionkę , duży plus nie muszę podczas awarii HD demontować Amigi

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2013 20:52:45 przez madwawa
[#8] Re: Pad dysku 2.5

@madwawa, post #7

Zrobisz sobie plecionkę i znowu będzie jakaś awaria.
[#9] Re: Pad dysku 2.5

@Andrzej Drozd, post #8

plecionkę zrobiłem taśmę rozdzieliłem na tasiemki około 6 mm wszystko gra
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem