Wątek zamknięty
[#1] Brak oprogramowania
mam amige 500(bez żadnych kombinacji) ale nie mam workbencha i kilku innych programów:S potrzebny mi jest workbench i twinexpres bo reszte to już bym znalazł w necie i przesłał null-modemem

i mam pytanie czy da sie jakoś przegrać takie dyskietki przez pc czy tylko amigą ??
a i jak by sie nie dało przegrać przez pc to mógł by mi ktoś takie dyskietki przegrać i jakoś dostarczyć np. wysłać ?? (na pewno odesłał bym puste dyskietki) ja mieszkam niedaleko wrocławia może jest ktoś z tych okolic??

jak by ktoś mógł pomóc to mój nr. gg 5831779
[#2] Re: Brak oprogramowania

@wojtek279, post #1

(Tak poza tematem)

Nie wiem czy sie orientujesz, ale juz od dawna nie ma sensu kupowac A500 do starych gierek. Istnieje taki program jak WHDLoad ktory umozliwia odpalenie wszystkich gier na A1200 i to z twardego dysku. Dla niektorych gier wymagane bedzie jednak rozszerzenie 4 MB. Ogolnie A1200 prawie w ogole nie jest drozsza od A500 i bedziesz mial mniej problemow z oprogramowaniem i przenoszeniem danych z PC (chocby wspominajac sposob za pomoca plyt CD/CDRW).
[#3] Re: Brak oprogramowania

@Andrzej Drozd, post #2

a 500 to ja nie kupiłem moj brat ją dostał na komunie i tak sobie stoi w domu i ja właśnie chce jauruchomić
a 1200 nie mam zamiaru kupować chce sie pobawić moją a 500
[#4] Re: Brak oprogramowania

@Andrzej Drozd, post #2

widziałem że ktoś już do mnie pisał ale nie zapamiętałem numeru bo byłem na innym kompie
ten kto do mnie pisał niech sie odezwie na gg albo na forum
[#5] Re: Brak oprogramowania

@Andrzej Drozd, post #2

Dlaczego? Jak bedzie miala HDD, i fast, i rom min2,0 i cpu min 020 to dlaczego nie? :) Swoją drogą to jednak sprzedam swoją A1200, do starych gierek bede mial UAE, chociaż wiem ze klimat juz nie ten, ale nic już niewróci tamtych lat... Lepiej grać w nowsze produkcje :)

[#6] Re: Brak oprogramowania

@wojtek279, post #3

Minimum to 020, hdd, fast, rom2.0 bez tego jest strasznie ciężko i nieprzyjemnie, uwierz. Oczywiście można poniżej minimum, jednak "goła" A500 jest taka smutna bez dodatków.

Jeśli chcesz już koniecznie A500 to:
a) Allegro, tam może znajdziesz jakieś dyskietki. Niewiem czy wiesz ale w przypadku A500 wystarczy włożyć dyskietke do FDD i gra sama startuje...
b) Allegro, patrz wszystko co można podłączyć do A500.
c) Ja polecam minimum.
d) Znajdź kogoś blisko siebie, który ma jeszcze jakieś dyskietki. Ja już zapominam co to jest ta dyskietka, nawet w A1200 nieużywałem :) Pozatym dyskietka jest nietrwała, większość ma więcej niż 10 lat.
e) Popytaj kolegów, może ktoś coś trzyma w piwnicy/ na strychu :)

[#7] Re: Brak oprogramowania

@Korni, post #5

Jak bedzie miala HDD, i fast, i rom min2,0 i cpu min 020 to dlaczego nie?

Bedzie duuuzo drozsza od A1200 z fastem.

Lepiej grać w nowsze produkcje

Ja tam wole stare gierki, niz porty z peceta.
[#8] Re: Brak oprogramowania

@Andrzej Drozd, post #7

Witam

Cóż widzę - jacy mili i uczynni z was ludzie. :((
Sam mam podobny problem do "Wojtka".
Poszukuję dyskietki workbencha (ver. 2.0 lub wyższa).
Jestem posiadaczem kilku pecetów - od staruszka 486, poprzez pentium II 233MHz, AMD 700MHz (notebook) do pentium IV 2,66GHz - ale swoją przygodę z informatyką zaczynałem na starej, poczciwej Amidze 500....
Otóż właśnie chciałbym - jedynie przez sentyment - reanimować moją starą poczciwą Przyjaciółkę i do tego potrzebny mi jest właśnie ten Workbench.
Ponadto wersia 2.0 lub wyższa zapewni mi możliwość "przerzucenia" kilku programów *adf z peceta, które umożliwią mi podpięcie HD (Seagate ST3850) i CDROMu do posiadanej Amigi 500 (oczywiście poprzez odpowiedni IDE).
Panowie - jeśli miałbym kupować sobie Amigę 1200 czy 2000, raczej wolałbym wrzucić sobie emulatorek na peceta i sprawa "z głowy".
A nawet jak emulatorek nie wypali - to też nie problem.
Dla mnie taki emulatorek to tak jak sex przez net :))
Ale wracając do tematu - czy aż takim wysiłkiem jest włożenie dyskietki do FDD, wgranie na nią Workbench'a i prześłanie jej innemu forumowiczowi (nawet za drobną opłatą - po kosztach) ?
Panowie - Wy tylko dajecie "dobre" rady - to potrafi każdy :(
Na tym kończę i
Pozdrawiam PM

P.S.
"Wojtek279" - jak zdobęde wreszcie "Workbench" to Ci podeślę (nie musisz zwracać dyskietek) ;)
[#9] Re: Brak oprogramowania

@OVNI, post #8

Poszukuję dyskietki workbencha (ver. 2.0 lub wyższa).

Najnizszy mam 2.05.

Jestem posiadaczem kilku pecetów

Dzisiaj kazdy ma peceta. No, prawie :P

poczciwej Amidze 500

Watpie ze 2.05 ruszy Ci na A500. No, chyba ze masz odpowiedni kikstart.

Panowie - jeśli miałbym kupować sobie Amigę 1200 czy 2000, raczej wolałbym wrzucić sobie emulatorek na peceta i sprawa "z głowy".

Ale Ty jestes maruda ;)
Zamiast dziadowac na A500, to robisz tak: 1.Kupujesz za niecale 100 zl A600/A1200 (maja wbudowany kontroler HD).
2.Podlaczasz HD do peceta i na WinUAE formatujsz dysk i instalujesz system.
3.Podlaczsz dysk do A1200/A600 (za 100 zl) i juz mozesz kopiowac ADFy i uzywac ich na swojej A500 (z bajerami za 500 zl) :P

Panowie - Wy tylko dajecie "dobre" rady - to potrafi każdy

Ale nie kazdemu sie chce ;)
A dobra rada na temat A1200/A600 to cenna rada, poniewaz cenna rada jest warta na wage zlota, bo to dobra rada ;)
[#10] Re: Brak oprogramowania

@OVNI, post #8

Ale wracając do tematu - czy aż takim wysiłkiem jest włożenie dyskietki do FDD, wgranie na nią Workbench'a i prześłanie jej innemu forumowiczowi (nawet za drobną opłatą - po kosztach) ?

Wysiłkiem nie jest, ale to nie jest zgodne z prawem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem