kategoria: A600
[#1] amiga 600 wylutowywanie modulatora RF
Witam mam pytanie odnośnie usunięcia modulatora rf z płyty głównej amigi 600, czy wystarczy go tylko wy lutować i tyle już go nie będzie, stwierdziłem że nie będę z niego korzystał i dlatego chciał bym się go pozbyć, wczoraj już wy lutowałem gniazdo zasilania ponieważ płytę główną zamontuje jednak w obudowie rack 2u.Rewizja płyty to 1.5OK

Zapomniałem zapytać widziałem gdzieś zdjęcie tylko zapomniałem gdzie tzn. na zdjęciu było wy lutowane gniazdo zasilania a od spodu płyty zrobiony był mostek pomiędzy pinem od masy a masą na rogu obudowy, czy taka operacja ma sens.

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2013 23:14:54 przez amizet
[#2] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@amizet, post #1

Hej. Tak wystarczy wylutować puszkę modulatora i wsio.
[#3] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@amizet, post #1

Modulator można spokojnie wywalić (ja w jego miejscu mam wyprowadzony port joya bo dokupowane wtyki db9 trzeba kastrować z blachy żeby dały się wpiąć w oryginalny port).
Mostek masy gniazda do masy w rogu też można spokojnie zrobić - to i tak ten sam obwód.
[#4] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@binmoder, post #3

Myślałem że już nikt nie odpowie, teraz dopiero się zorientowałem a to wszystko za sprawą nowego układu boksówOK, to sobie wlutuje i zrobię mostek gniazdo wlutowałem "lutownicą kolbową"
ale na czas lutowanie wyciągałem wtyczkę z prądu, właśnie przed chwilą sobie kupiłem sobie "ZHAOXIN 936D" to jak mi przyjdzie to pozbędę się modulatora
[#5] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@amizet, post #4

trochę offtop, ale też się przymierzam do tego modelu - daj znać jak się sprawuje :)
[#6] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@teh_KaiN, post #5

tutaj jest opis z elektrody link, w sumie to tylko chodziło o to że to jest "ESD Safe: 0.5mV" niby na grocie, tak naprawdę to chciałem "SL20ESD SOLOMON" ale cena jest dwa razy taka, choć była nowa używka za -150- to się jakoś nie zdecydowałem po paru dniach znikła, jak będę miał jakieś zastrzeżenia to dam znać ale widać że ludzie ją biorą, to chyba dobra jest.
[#7] Re: amiga 600 wylutowywanie modulatora RF

@teh_KaiN, post #5

Stacja w porównaniu cena/możliwości daje rade, tylko jakiś grubszy grot bo stacja w moim przypadku była wyposażona w grot 0,5c"ten raczej do małych rzeczy", i taki też dokupiłem z myślą że jest jakiś inny, wybór grotów jest spory.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem