kategoria: A600
[#1] A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem
Witam. Moja historia jest podobna do wielu jakie tu przeczytałem. Wykopałem starą Amigę A600HD oraz dyskietki po czym okazało się, że duża część nie działa a na dodatek dysk najprawdopodobniej padł ( nie przechodzi PrepHD ). Rzuciłem się do poszukiwania rozwiązania jak mogę cokolwiek nagrać na dyskietki, żeby działało. Z tego co znalazłem, na chwilę obecną jedynym sposobem ( dopóki nie zakupię karty CF i adaptera ) jest przesyłanie po kablu null modem. Skorzystałem z tego poradnika . Wykonałem kabel wg tego schematu: obrazek .gif . Na tej stronie jest napisane, że na workbench'u 2.05 nie nie działa do końca komenda 'type', ale można nią wysłać plik tekstowy, czyli skrypt REXX, który pomoże dalej.

Przechodząc do sedna mojego problemu. Przystąpiłem do pracy wg poradnika i mam problem z momentem w którym w 'shell' na amidze, wpisuję komende:
type ser: to ram:receive
Otóż otrzymuję komunikat:
TYPE can't open ser:
object is in use

W czym może tkwić problem? Coś przeoczyłem? Kabel jest źle wykonany?

Co posiadam:
[*] A600HD ( bez sprawnego dysku )
[*] kabel null modem
[*] oprogramowanie na PC: ADF Sender Terminal
[*] na komputerze z portem COM jest Windows XP
[*] do Amigi dyskietki: 'A600HD Install Disk 2.05', 'Workbench 2.05', 'Extras 2.05'
[#2] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@exen, post #1

Zamiast przesyłać ten skrypt arexxa napisz go bezpośrednio na Amidze .
Prosty edytor masz w C.
wywołaj go komendą :
ED x
[#3] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@Norbert, post #2

Przepisałem ten skrypt w tym programie, zapisywałem w RAM jako receive, receive.rexx, receive.rexxlong przy żadnym pliku po wpisaniu w CLI/shellu komendy
rx receive
nie zadziałało, dostaję komunikat:
rx: Unknown command

Szczerze, nie mam pojęcia na czym polega arexx, staram się robić wg. poradników i zaczynam się gubić. Poniżej zamieszczam kod jaki przepisałem:
/* receive.rexx
** Written by Wolfgang Stoeggl (1998, 2004) */
say 'Filename?'; pull file
say 'Bytes?'; pull size
say 'Now send the file!'
open('1','ser:')
open('2',file,'W')
n = 1024
lof = 0
do while lof < size
 lof = seek('2', 0, E)
 diff = size-lof
 if diff < 1024 then n = diff
 t = readch('1', n)
 writech('2', t)
 say lof || '0b'x
end
say 'Received file: 'file''
say 'Filelength = 'lof' bytes'
close('1'); close('2')
exit
[#4] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@exen, post #3

rx: Unknown command

No to poszukaj gdzie jest ten plik rx ....
[#5] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@exen, post #3

A RexxMast z katalogu System uruchomiony?
Komenda RX siedzi w katalogu Rexxc

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2013 21:17:10 przez APC74
[#6] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@KJB, post #4

Przepraszam za mój "nieogar", ale jak wspomniałem kompletnie nie rozumiem zagadnienia arexx, a komendy w CLI/Shell są mi obce, dopiero zaczynam poważna przygodę z Amigą i mam plan się tego nauczyć w praktyce. Nie mam pojęcia co w tej chwili robić, jak uruchomić ten skrypt.
[#7] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@APC74, post #5

Spróbowałem teraz uruchomić ten program, lecz w trakcie wyskoczył jakiś błąd, że brakuje biblioteki ( o ile dobrze zrozumiałem ), nie pamiętam jaką miała nazwę.

edit: literówka

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2013 21:31:35 przez exen
[#8] Re: A600 Workbench 2.05 komenda TYPE, kabel null modem - problem

@APC74, post #5

Udało mi się odpalić ten program ( wystarczyło zbootować Amigę z dyskietki Workbench'a, a nie Install ) oraz skrypt, lecz zanim zdążyłem włączyć komputer PC z portem COM, A600 zaczęła świrować tzn. zawieszać się :/ Domyślam się, że to przez temperaturę panującą w pokoju - min. 34 stopnie C. Również obawiam się, że elektrolit powoli zaczyna się wylewać z kondensatorów, nawet czasami gdy jest włączona czuć nieprzyjemny zapach.
Dziękuję za pomoc w tej kwestii, teraz jak wieczorem się ochłodzi to może spróbuje dalej walczyć z tym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem