Wczoraj przyszedł do mnie mist od Lotharka - myślę, że nie ma potrzeby wyjaśniać, co to jest. Wygląda tak:

W skrócie:
- wyjście VGA (nie działa ze wszystkimi monitorami, u mnie z Belineą 17" nie działa, z LG 27" działa, z CRT 21" na Trinitronie działa),
- wejście na karty SD/SDHC
- cztery wejścia USB (klawiatura, mysz)
- dwa porty retro-joysticków
- wyjście dźwięku
- wejście mikroUSB (zasilanie)
Na tym forum o rdzeniu ST myślę, że nie ma co wspominać ale kilka screenów:

Bardziej interesujące dla nas jest to:

Obsługa adf (bezpośrednio, nie trzeba konwertować nak na HxC), obsługa obrazów dysków hdf. Tak działa WB 3.1:

Emulacja 68000, 68010 i 68020 (alpha stage ale działa póki co bezbłędnie) bez FPU i MMU:

Pamięć ma się lepiej niż w minimigu (mist ma 32MB), u mnie wygląda to tak:

Filtry obrazu (oddzielnie dla lores i hires) żeby gry miały ładne rozmycia a WB był ostry jak żyleta.

I jeszcze parę screenów:

Sysinfo:

Widać, że wydajność to 70% A3000 ale wg twórców nie da się do tego zapakować wsadu z 030 (za mało bramek w FPGA) jednak myślę, że AGA i szybsze taktowanie 020 jest w zasięgu.
Jak na tak młody produkt wszystko działa (prawie) idealnie. Nie udało mi się uruchomić gry Legend of Kyrandia (zainstalowałem na dysku ale po próbie uruchomienia - guru), Ruff'n'tumble czasami wyświetla małe artefakty gdy wybucha przeciwnik, poza tym core minimig uruchamia się z kickiem 3.1 od A600 ale tylko z wersją dla shapeshiftera. Ogólnie naprawdę polecam Lotharkową produkcję zamiast minimiga. Poza tym być może będą następne rdzenie: np. C64, Spectrum, Arcade.
Ja zamierzam sobie zrobić interfejs klawiatury A500 do USB na Arduino i wrzucić mista do obudowy Amigi 500.
Ostatnia aktualizacja: 10.08.2013 20:23:48 przez Jenot