[#1] A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow
Mam takie pytanko, chce przerobic amisie dolutowujac do niej 4 podzespoly i przestawic zworki aby widziala jako chip pamiec na plycie i jako slow lub fast pamiec z rozszerzenia czy ktos robil juz cos takiego , a animecie znalazlem jedynie opisy jak przerobic pamiec z poszerzenia na chip. Badz ewentualnie jak przestawic zworki na plycie aby dodatkowe podzespoly wogole byly widziane razem z poszerzeniem szukam juz tego ladnych kilka godzin za pomoc z gory dziekuje :)

[#2] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@max_gc, post #1

W A500 miałem 0.5MB chip i 0.5MB slow fast pod klapką, po dolutowaniu przewodu lub dwóch było 1MB chip w jednym kawałku.
[#3] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@max_gc, post #1

Nie da się, jak miałem A500 to też szukałem takiej możliwości....
Rozszerzenie slow ram pod klapką korzysta z tych samych linii adresowych co te dodatkowe kości na płycie, a oznacza to że mają dokładnie te same adresy... w zasadzie oba rozwiązania (dodatkowe kości na płycie i karta pod klapką) są równoważne, poza obecnością zegara na karcie pod klapką.
Są co prawda rozszerzenia pod klapką do 2,8 MB, ale nie spotkałem się ze schematami (może źle szukałem - poszperaj na Aminecie). Na pewno są one jakoś dodatkowo podpinane "na pająka" bodajże do Fat Agnusa.
Jeżeli chcesz rozszerzać RAM w A500, to na Aminecie znajdziesz kilka schematów z rozszerzeniami Fastu, są ciut trudniejsze do wykonania (ale nie są przesadnie trudne), a w zamian masz możliwość rozszerzenia o 8 MB i niewielkiego (ok 10%) przyspieszenia komputera
[#4] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@wali7, post #3

Podejrzewam ze moje rozszerzenie jest typu fast poniewarz mialem kiedys amige 500+ tylko cos mi na plycie padlo tam byl 1 mb na plycie i po dodaniu tego rozszerzenia mialem 1 mb chip i 0,5 mb fast i to mialem na mysli aby dolutowac procesory tak jak w 500 +, tyle ze mam te same obawy co pan :D ( te same linie adresowe ) a nie moge znalesc zadnych opisow na ten temat. ale to najprawdopodobniej mialo zwiazek z obecnosciom agnusa 2 MB w 500+ jak sie domyslam tam przestrzen adresowa byla wieksza, tyle ze nie wiem czy te dodatkowe 0,5 dzialajace jako fast jest uzaleznione od agnusa. Znalazlem pare dni temu w internecie opis takiej przerobki niestety zawiesila mi sie przegladarka i od tamtej pory nie moge znalesc stro :( , to bylo na stronie z opisem dosc poterznej rozbudowy a 500 w wierzy tower jak by ktos to znalazl to dziekuje za pomoc z gory.

[#5] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@max_gc, post #4

Rozszerzenie pod klapką w A500 jest zawsze typu slow lub chip (w zależności od ustawienia zworek wewnątrz), slow widziane jest przez system jako fast, ale jest to inna przestrzeń adresowa niż prawdziwy fast. Zresztą różnice między slow a fast były wielokrotnie poruszane, poszukaj w archiwum.
Co do a500+, to tam był rzeczywiście nowszy Agnus, i pod klapkę instalowało się rozszerzenia bodajże do 2 MB chip (piszę bodajże, bo A500+ nigdy nie miałem).
Dużo schematów jest na Aminecie (w dziale hard/hack).
Co do "pana", na PPA raczej nie tytułujemy się w ten powszechnie używany sposób, wystarczy "ty". oczywiście najlepiej nie w wersji "hej, ty!" ;)
[#6] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@wali7, post #5

Do zalecen sie zastosowalem

[#7] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@max_gc, post #1

Witam,
wlasnie dzisiaj zaczalem bawic sie ta opcja. Mam Amige 500 z kickiem 1.3, plyta jest z amigi 500+. Kupilem za grosze rozszerzenie 0.5 MB RAMu i przelutowalem z niego kosci na plyte Amigi. Za pomoca jumpera JP2 jestem w stanie zrobic 1 MB CHIP. Ale mam tez 0.5 MB slow RAM, ktore chce dac pod klapke. Niestety jak je wsadzam to wyskakuje Guru. Prosze mi powiedziec jak poprzelaczac jumpery zeby Amiga rozpoznala prawidlowo te pamieci. Czy jak wsadze kick 2.04 z A600 to da to jakis efekt? (btw: czy przy zmianie kicka na 2.04 trzeba cos zmieniac w jumperach?). Pozdrawiam, monol
[#8] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@monol, post #7

uruchomilem to :) Mam 1 MB CHIP na plycie i pol mega pod klapka widziane tez jako CHIP. Juz nie chce mi sie bawic zeby uruchomic to jako SLOW, bo pady na zworkach ledwie sie trzymaja :). Generalnie zeby A500 na plycie z A500+ przerobic na 1MB wystarczy wlutowac 4 brakujace kostki ramu, zlikwidowac zwory na jumperach 4A i 4B i wlutowac nad nimi 74F139 (ja mam 74HC139 i tez dziala). JP 2 na 1-2 a JP 7a na 2-3. SysInfo rozpoznaje 1.2 MB, ale w bajtach podaje ponad 1500000, a adres pod ktorym to siedzi tez konczy sie wlasciwie. Mam teraz 1,5MB i moge bawic sie Twin Expressem zrzucajac adf-y :).
pozdrawiam, monol
[#9] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@monol, post #8

He... Troszke nie moge w to uwierzyc. Mozesz zrobic jakis zrzut ekranu z SysInfo?
Najlepiej strone glowna i podstrony dotyczacej konfiguracji pamieci?
[#10] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@Phibrizzo, post #9

Nie mam softu do zrzutu ekranu :). A co do wiary - wystarczy spojrzec na schemat A500+ zeby przekonac sie ze nie ma zadnego problemu w adresowaniu pol megowych blokow pamieci.
pozdrawiam, monol
PS:SysInfo:
End Address: $0017E7FF
Total: 1.2MB
Lower Bound $000008E0
Upper Bound:$0017E800
First Address:$0000C750
Largest Block:1270360
Amount Free:1287576
[#11] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@monol, post #10

Jaka wersje Fat Agnusa jest zamontowana na tej plycie?
[#12] Re: A500 1 mb chip + 0,5 fast/slow

@Phibrizzo, post #11

Nie powiem Ci dokladnie, bo juz ja poskrecalem, ale bedzie to pewnie 2Meg, z racji tego ze to plyta pod a500+, i jak pokazuje SysInfo, obsluguje te 2 Mega ( a w moim przypadku 1,5 :) ). A tak jeszcze troszke sie zastanowilem nad kwestia obslugi SLOW - nie da rady, dlatego ze SLOW mapowane jest przelacznikiem JP2 (C0-80) wchodzacym w AGNUS i bedzie mial sens tylko w przypadku pol mega na plycie i pol pod klapka, w innym przypadku pamiec chip miala by dziure od adresu $080000 do $100000, a dla 1 MB SLOW pod klapka rowniez od adresu $180000 do $200000. A z ciekawych rzeczy - jak nie wlutowalem 74F139 mozna bylo dzielic te 1 MB na plycie na CHIP i SLOW. Nie wiem czy teraz, po wyjeciu pamieci spod klapki, da sie tak robic, musze doczytac do czego sluzy sygnal EXTICK wchodzacy do CIA (JP7A) - teoretycznie wyłącza rozszerzenie, ale chcialbym wiedziec jak.
pozdrawiam, monol
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem