kategoria: A500
[#1] adf sender i problem eh....
Witam,

opis co mam:
na xp prof. sp3 zainstalowany adf sender terminal.
na Amiga 500 (1MB) uruchomiony w shellu proces
"type ser: to ram:transwarp"
w adf wybieram transwarplong i daję polecenie send.
pasek postępu leci. gdy skończy wysyłanie pyta o następny plik. wybieram polecenie "nie".
problem:
w ram disku po tej wysyłce pliku transwarplong NIC nie mam. czy tam przypadkiem nie powinien sie znajdować ten wysyłany z peceta plik??
jeśli tak, to co ja u licha knocę?

Pozdrawiam,
[#2] Re: adf sender i problem eh....

@krolikbest, post #1

w adf wybieram transwarplong i daję polecenie send.
pasek postępu leci. gdy skończy wysyłanie pyta o następny plik. wybieram polecenie "nie".

A w szkółce jest trochę inaczej:

Po zakończeniu pojawi się okienko z zapytaniem czy chcemy wysłać kolejny plik.

Jeszcze nie wybieramy żadnej z opcji. Na Amidze naciskamy kombinację klawiszy Ctrl+C, to znaczy przytrzymując klawisz Ctrl wciskamy C. Na razie nie spowoduje to żadnego efektu. Dopiero teraz wysyłamy kolejny, dowolny plik przy pomocy "ADF Sender Terminal". W oknie Shella wyświetli się nowy komunikat "**BREAK" i ponownie pojawi się znak zachęty, a w dysku RAM: powinien znajdować się program, który umożliwi nam nagrywanie plików ADF na dyskietki. Anulujemy transmisję naciskając "Cancel".

Teraz ok?
[#3] Re: adf sender i problem eh....

@KJB, post #2

Robiłem tak jak zapodałeś opis. po zakończeniu transmisji na pececie wyskakuje okno czy następny plik. na amidze w shellu wciskam ctrl+c, ale NIE wyskakuje żadne "**BREAK". I to już mnie martwi...
[#4] Re: adf sender i problem eh....

@krolikbest, post #3

A wysyłasz kolejny dowolny plik z peceta po wcisnieciu ctrl c ?
przeczytaj jeszcze raz opis .
[#5] Re: adf sender i problem eh....

@Norbert, post #4

tak, i ten drugi albo idzie do końca, albo staram się przerwać transmisję w nadziei , że coś się w ram disku pokaże, czyli ten pierwszy plik sie pokaże. Spróbuję wieczorkiem jeszcze raz to zrobić, ale obawiam się, że to już robiłem kilkanaście razy i nic.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2013 10:49:16 przez krolikbest
[#6] Re: adf sender i problem eh....

@krolikbest, post #5

ta szkółka jest trochę skopana, ja miałem podobny problem. Z tego co pamiętam, po przesłaniu transwarplong na PC wyskakuje okno z pytaniem o przesłanie następnego pliku, wtedy na Amidze wciskasz ctrl+c, potem na PC wybierasz YES (czy co tam za opcje są), wskazujesz jakiś dowolny pliczek i anulujesz transfer, i wtedy na Amidze powinno pojawić się to BREAK.
[#7] Re: adf sender i problem eh....

@snajper, post #6

sprawdzę, ale też mi się wydaje że ten opis ze "szkółki" nie do końca się sprawdza. przynajmniej u mnie.
[#8] Re: adf sender i problem eh....

@krolikbest, post #7

wykonałem coś takiego:
1 .w shellu type ser: to ram:transwarp<ENTER>
2. kursor przechodzi do następnej linii, ale nie jest to "1.SYS:>" tylko pusta linia i dalej jest widoczny, choć w "szkółce" napisane, że
<cytat>
Wpisujemy pierwszą komendę i naciskamy klawisz ENTER. Program skończy się wczytywać, a znak zachęty zniknie.
</cytat>
3. na adf sender uruchamiam przyciskiem SEND wysyłanie programu transwarplong
4. po około 1 sekundzie od uruchomienia w pkt. 3 w shellu na Amidze kursor przechodzi do lini komend, czyli 1.SYS:>kursor

dlatego ctrl+c nie działa.

pytanie, dlaczego po uruchomieniu wysyłania na adf sender, tak się dzieje w shellu A500? a może coś jest już nie tak w moim pkt. 2?

Nie wiem gdzie poległem... ;)

Pozdrawiam
[#9] Re: adf sender i problem eh....

@krolikbest, post #8

Zdaję sobie sprawę, że w twoim problemie wiele to nie pomoże, jednak zasygnalizuję mimo to: znakiem zachęty nazywa się często prompt czyli właśnie np. "1.SYS:>" itp.
[#10] Re: adf sender i problem eh....

@Nathanel, post #9

Krótko - zrobiłem sobie dzisiaj kabelek i robiłem wszystko zgodnie z instrukcją. (kupa XP i Amiga 500 WB1.3)
Dyskietki się nagrywają :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem