kategoria: Sprzęt
[#1] Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada schemat i wsad interfejsu umożliwiającego podłączenie myszy USB do Amigi?
Tylko proszę nie podsyłać linków gdzie mogę kupić, bo to już znalazłem 5450 razy.

Ja chcę zrobić i to już, dzisiaj, zaraz.

Dotarła do mnie dzisiaj A600, a nie dopatrzyłem się, że w zestawie nie ma myszy. Dotarły także wszystkie inne dobra czyli karta CF itd.. i ja już chcę zacząć działać.

Także bardzo proszę nie podsyłać mi linków do aukcji z myszkami, interfejsami itd...

Prośba jest bardzo prosta. Schemat interfejsu i wsad (najlepiej na PIC16F84, bo te mam pod ręką).
[#2] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #1

[#3] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@gorzyga, post #2

fajne, fajne... ale wszystko jest na PS/2, a ja chyba pisałem o USB??????
[#4] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #3

Działają myszki USB, te, które obsługują protokół PS/2 (pewnie 100% tych, które w zestawie mają przejściówkę USB>PS/2). Nie wiedziałem jeszcze do Amigi interfejsu na myszki USB, które nie komunikują się w taki sposób.
[#5] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #1

Schemat na PICu jest jak i wsad. Dostępne na aminecie i nie tylko.

Ten projekt to nie host USB i żadna mysz USB nie zadziała - tylko PS/2 (albo USB-PS/2).
[#6] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@11111olo, post #5

Jak na razie to mi żadna nie zadziałała. Kompletnie nic się nie dzieje.

Ani przy myszce optycznej PS/2, ani przy kulkowej PS/2.

Obawiam się, że Willem nie do końca programuje PIC'a jak powinien. Na moje nieszczęście gdzieś zgubiłem JDM i nie mam jak zweryfikować :/
[#7] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #6

Programuje dobrze bo jednego programowałem. Może bitów nie ustawiłeś?
RC i PWRON?
[#8] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@11111olo, post #7

RC i CP OFF, WatchDog włączony, Power-up Time wyłączony, MCLRE +5V (cokolwiek to jest :/) wyłączone.

Ale ma jakieś problemy, bo dopiero jak wpiąłem go prosto w LPT (bez kabla) to zechciało mu się programować PIC'a. Wcześniej wykładał się na 1-3% za każdym razem.
[#9] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #8

a jako ciekawostkę dodam, że po podłączeniu przez 1.5 sek działa i nagle staje w miejscu.

odłączę, podłączę, 1.5 sek podziała i znów stop.
[#10] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #9

Wygląda, że pada komunikacja z myszą, bo po wypięciu i ponownym wpięciu przelotka wysyła kilka resetów i nawiązuje komunikację od nowa. Dziwne.
Co do mega8 z tytułu tematu to "jeszcze" nie ma takiego interfejsu (hmm, chyba, że ten na 2 myszy i joye). Ja dopiero się przymierzam do przeportowania - a dokładniej przepisania protokołu z picasm do avr gcc.
[#11] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #9

A możesz sprawdzić jak myszka dziala w bootmenu ?
[#12] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #8

RC
PWR na ON
Watchdog na OFF

Poczytaj to

Jeden mądrala już mi pisał że elektroda jest do d*** ale jak widać nie ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2013 08:58:46 przez 11111olo
[#13] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@11111olo, post #12

Jak się nie czyta manuala to później są problemy .
Jeśli autor projektu pisze jak ustawic opcje programowania to tak należy zrobić.
Nic tutaj elektroda nie pomoże .
[#14] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@11111olo, post #12

Problemem chyba był właśnie włączony WatchDog. Po ponowny zaprogramowaniu PIC'a ze wszystkimi ustawieniami tak jak podał gość na elektrodzie, mycha odpaliła od pierwszego strzału i śmiga (optyczna :) )
[#15] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@Norbert, post #13

W manualu nie ma ani słowa o ustawieniach, bo to była druga podejrzana rzecz i przeleciałem całego manuala od deski do deski. Ani słowa o ustawieniach configu układu.
[#16] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@ExciterELB, post #15

Wszystko jest opisane.

When programming the PIC,
you should set oscillator type to RC, WatchDog Timer to OFF
and Power-On Timer to ON.
[#17] Re: Adapter USB - Amiga Mysz - PIC16F84 względnie Mega8

@11111olo, post #16

A bezprzewodowa ruszy na tym?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem