[#1] cyberstorm 60 chwilowa awaria
Kolega po 10 latach uruchomil Amige 3000 , problem polega że zostala odstawiona w karton na sporo latek i nie uruchamia się nie bootoje , po odinstalowaniu cyberstorma Amiga dziala jak sprzed lat, po przeszukaniu forum ppa i przestudiowaniu kilku tematow , spojrzelismy na karte jeszcze raz karta wchodzi w slot bardzo luzno przeczycilismy styki denaturatem i igla wszystkie poodginalismy , czas na probe karta w slot wsunela się sztywniej Amiga zagrala jak nowa , informacje przesylam dla potomnych nie zawsze wiaze się to z awaria elektroniki , dziwne jest że styki po tylu latach się odksztalcily , Mieliscie w tego typu kartach takie zjawisko?
[#2] Re: cyberstorm 60 chwilowa awaria

@madwawa, post #1

Miałem tak w kilku komputerach pc więc jest to normalne. Kurz i brud robią swoje ewentualnie tak jak piszesz coś było odkształcone lub karta była nie do końca wsunięta w slot.
[#3] Re: cyberstorm 60 chwilowa awaria

@madwawa, post #1

Mam A4000 w towerce, stoi w takim miejscu że ciągle ktoś ją potrąca, przesuwa, stawia coś na niej czy się o nią opiera. W efekcie CS060 wysuwał się ze złącza i pomogło przyklejenie go do płyty taśmą klejącą, kolejny problem to wysuwająca się ze slotów zorro karta sieciowa, jak dostaje trochę luzu to komputer widzi ją jako defectiwe i znowu trzeba odkręcać obudowę, chyba przeniosę ją do górnych slotów tuż pod kartę GFX.
Czyszczenie i odginanie styków przerabiałem w A1200 na przelotce do zorro i blizzardzie, pomogło.

Pozdrawiam
[#4] Re: cyberstorm 60 chwilowa awaria

@madwawa, post #1

Nie odkształciły tylko utleniły. Manipulując przy karcie zdrapałeś warstwę tlenków, przez co karta odzyskała kontakt.
[#5] Re: cyberstorm 60 chwilowa awaria

@Daclaw, post #4

Myślę, że po prostu CS wysunął się ze slotu CPU pod wpływem drgań.
Styki nie utleniają się (są złocone).
I nie wyginają się same (są zrobione z brązu fosforowego, czyli mają właściwości sprężyny).
Mogą się zabrudzić jak nie są używane - czyli jak nic nie jest włożone w slot.
W mojej karierze nie spotkałem się z nie kontaktującym slotem CPU w dużych Amigach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem