[#1] Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??
Witam jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??
[#2] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@magdalms, post #1

2 mega CHIP wystarczy, procek mc68020 i ROM 3.1.
Po prostu Amiga 1200.

[#3] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #2

2 mega CHIP wystarczy, procek mc68020 i ROM 3.1.

Nie, minimalne wymagania to:
2 MB CHIP, 4 MB FAST, ok 30 MB na HD, napęd CD , no i oczywi¶cie ROM 3.1 procek 68020 i ko¶ci AGA :).

Ostatnia modyfikacja: 11.02.06 12:15
[#4] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Czy aby na pewno, znam kolesia ktory ma CDTV 8mb fastu proc 68010 i zainstalowany OS3.9 czy aby na pewno to z tym 68020??

[#5] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Ko¶ci AGA na pewno s± niewymagane. http://www.haage-partner.de/aos39/aos39sys-e.htm

[#6] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@neoCDTV, post #4

Dobrze mieć podspodem O.S 3.5 . Ja wole tenże o.s niż 3.9. Stabilny i fajny. Wystarczaj±cy powiedział bym
[#7] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@neoCDTV, post #4

Sprawdziłem na pudełku, ko¶ci AGA nie s± wymagane, ale procek 020 i 4MB FAST musi być. Przypuszczalnie OS3.9 nawet i na 68000 się odpali, tylko po co . Ten procek 020 to pewnie rozs±dne minimalne wymagania aby system się za bardzo nie ¶limaczył :D
[#8] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Korni, post #5

To ja mam pytanie. Jak będzie działał (chodzi o płynno¶ć) AmigaOS3.9 je¶li się go zainstaluje na A1200 z 8MB Fast RAM CD-ROM-em i HD-kiem? I czy warto instalować AmigaOS3.5/3.9 na A1200 z mojego konfigu (opis pod tekstem)?

Pozdrawiam

[#9] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #8

Będzie dobrze. Tylko za bardzo go nie teksturuj, bo kilkusekundowe czekanie na dekodowanie jakiego¶ jpg potrafi doprowadzić do szewskiej pasji

[#10] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #9

Hmmm. Czyli jest sens zainstalowac wreszcie ten CDROM od laptopa :D. Wreszcie może pokonam moje lenistwo. Jeszcze tylko pytanko. Który będzie lepszy (płynno¶ć i wygl±d) AmigaOS3.5 czy 3.9? Muszę się zdecydować na zakup Osu :).

[#11] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #10

Ja osobi¶cie polecam OS 3.9, jest lepszy od 3.5. Ja uważam że OS 3.5 to taki "niepełny" OS 3.9 ;)
[#12] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #11

Jak tylko pojawił się AmigaOS3.5, to go kupiłem. Nie był lepszy od mojego AmigaOS3.0 w A4000 ale czę¶ć łatek odpadło. Jednak jak kupiłem i zainstalowałem AmigaOS3.9 to od razu byłem zadowolony. Oczywi¶cie zanim AmigaOS3.9 kupiłem to były już dostepne dwa boingbagi, więc nawet nie wiem jak działa surowy AmigaOS3.9. Ale faktem jest, że jest to w końcu pełny AmigaOS. Wszystko co kiedy¶ łatałem jest dostępne w systenie, nawet exec.library jest w fa¶cie, obsługa CDRomu przez scsi.device i wiele innych ciekawych rzeczy. No i w końcu na kartach graficznych okienka nie s± spłaszczone :)
[#13] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Prince, post #9

W sumie mozna tez przerobic jpg na gify lub ilbm w palecie 8bit z ditheringiem i bedzie normalnie.
[#14] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #12

No i w końcu na kartach graficznych okienka nie s± spłaszczone

Z tym na WB3.0/3.1 bardzo dobrze radzi sobie MCP :)
[#15] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #14

MCP wła¶nie miał nieraz z tym problemy. Obiawiało się to tym, że po wyj¶ciu z niektórych programów "guziki" były powalone. No i w końcu to tylko megałatka :)
[#16] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #13

Je¶li dithering i 256kolorów wygl±da normalnie :) Jeszcze może na monitorze 17" i w 640x480 :)
[#17] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #15

No, moze i byly problemy ale na pewno nie z wersja 1.32. Do dzsiaj uzywam tylko tej wersji i jest ok (gadgety xen tez mam z MCP).

Jest to megalatka, ale przeciez nie wszystko musi byc zalaczone.
[#18] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@kmilota, post #16

A tak, jesli mamy na mysli AGA (poniewaz kolega nie napisal ze ma GFX z prockiem 030).

Pozatym jesli chodzi o brushe, to w pelni wystarczy 256 kolorow, poniewaz brush zawsze jest w jednolitych odcieniach np. blekitu i 256 roznych odcieni jednego koloru zupelnie wystarczy. Ba! Nawet czesto nie zostana uzyte wszystkie, z palety 256, poniewaz brush jest dosc malym obiektem.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.06 09:01
[#19] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #18

No wła¶nie ja nie mam karty grafiki żadnej, tylko to co w moim opisie pod spodem :/. Nie ma tam tylko CD-ROM, ale wszystko mam co trzeba je¶li chodzi o napęd CD ale z lenistwa nie podł±czyłem. Jeste¶cie chłopaki pewni że mogę zainstalować AmigaOS 3.9 na moim sprzęcie? Nie będzie to "skórka za wyprawkę"? Wiem że nie odpalę tego OSu na max, ale chodzi mi o to żeby miał w miarę dobr± płynno¶ć i nie gryzł się ze starszymi produkcjami, które mam na dysku.

Pozdrawiam

[#20] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #19

Zrob porzadny backup aktualnego systemu i zainstaluj 3.9. Nic nie tracisz. To ze mi sie niespodobal i niedzialalo mi pare rzeczy tak jakbym chcial, nic nie znaczy. Dla Ciebie moze byc to, o co ci chodzi :)
[#21] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Andrzej Drozd, post #20

Hmmm. Thx stary ;). ZAtem AmigaOS3.9 :).

Pozdrawiam

[#22] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Do 3.9 nie potrzeba aga i zwykła 68000 też wystarczy ważne zeby pamięci starczyło na uruchomienie systemu
[#23] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@magdalms, post #1

To może jeszcze pytanie kontrolne. Jak z kompatybilno¶ci± starszcych programów pod AmigaOS3.9? Chodzi mi głównie o Protrackera 3.61 Final, ale również o wszelkie starsze gierki. Czy będę musiał sformatować bież±cego OSa (3.1), czy też w jaki¶ sposób go tylko zaktualizuje? Je¶li da radę wykonać drugi wariant to czy wszelkie programy i gry które mam teraz zainstalowane pod AmigaOS3.1 będ± działać bez problemu na AmigaOS3.9. Czy instalacja 3.9 jest trudna?

Pozdrawiam

[#24] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Olo, post #3

Ko¶ci AGA nie s± wymagane... System OS3.9 doskonale działał na mojej starej A600. Ale wymagany jest kickstart 3.1 (v40.xxx), 4 MB Fast i minimum 25-30 MB wolnego miejsca na HDD. Szybszy procek oraz większa ilo¶ć pamięci oczywi¶cie niezależnie od systemu podnosz± komfort pracy. Co do zgodno¶ci to ciężko znaleĽć co¶, co działało pod OS3.1, a nie działa pod OS3.9.

Dodatkowo w BB#2 do OS3.9 znajduje się nowa exec.library podnosz±ca znacznie prędko¶ć działania tej biblioteki (uaktualnienie z BB#1 do BB#2 daje zauważalne przyspieszenie).

Howgh!
[#25] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Najlepiej zrob wlasnie aktualizacje na WB3.1. Zabezpiecz sobie tylko caly katalog S i WBStartup, no i moze Devs. Nastepnie w user i startup sequence powylaczaj wszystkie łatki (takze MCP i new icons), pozniej bedziesz je stopniowo zalaczal. Oproznij tez WBStarup. Po updejcie do OS3.9 zainstaluj BoingBagi (czyli poprawki). Powinny byc na stronie AmigaOS (nie pamietam teraz adresu) lub na Aminecie. Jakby co to mam tez to na ktorejs z plyt.

PS. Co do wiadomych mi problemow, to na pewno bedzie problem z wersja Installera. Trzeba uzyc tego z WB3.1 albo z BB (?).
[#26] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Wszystko co chodzi na 3.1 będzie chodzić też na 3.9

[#27] Re: Jakie ¶± wymagnia Amiga OS3.9??

@Azzorek, post #23

Oki. To chciałem wiedzieć. Muszę tylko podł±czyć ten CDROM od laptopa NEC. Stwierdziłem że nie będę ci±ł Amisi (szkoda mi - taka ładna :) ) aby go wstawić do ¶rodka. Zrobię wyprowadzenie na zewn±trz :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane s± tzw. cookies (ciasteczka). Służ± ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jeste¶my zobowi±zani do poinformowania Cię o tym w wyraĽniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przegl±darki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem