[#1] Bootowanie z CD
Nie chcę od nowa pytać o to samo co było w podobnych wątkach na tym czy innym forum ale jedno nie daje mi spokoju.
Pod emulatorem winuae jak włożę zwykły rom 3.0 przy konfiguracji A1200 mam od razu widoczne wszystkie dyski i CD.

No i na CDTV w ESM też jest od razu do wyboru możliwość bootowania z CD0:

Czyli jakoś się da.
[#2] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #1

To jest możliwe w przypadku emulatora .
[#3] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #1

Obsługa napędów optycznych jest wbudowana w emulator i nie trzeba instalować filesystemu do obsługi CD, żeby "Amiga" go obsłużyła (opcja CDFS - automontuj napędy CD/DVD).
Na klasyku (prawdziwej Ami) też jest to możliwe, o ile posiadamy kartę turbo Blizzarda z kontrolerem SCSI (i oczywiście stosownym napędem optycznym).
[#4] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #1

Może się mylę ale w emulatorze napęd CD (czy to rzeczywisty czy podmontowany obraz .iso) jest traktowany jako dysk twardy o nazwie CD0:

A w CDTV za obsługę i bootowanie z CD odpowiada to co siedzi w Boot Romach. cdtv.device bodajże
[#5] Re: Bootowanie z CD

@APC74, post #3

Wiem że na emulatorze jest to pokombinowane aby było łatwiej ale to przecież z kickstartu uruchamia się amiga i to w nim nic nie jest zmienione więc w jaki sposób cd jest widoczny?
[#6] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #5

Pewnie w ten sam sposób co windowsowe dyski po włączeniu zamontowania pecetowych napędów pod WinUAE... Chcesz znać szczegóły to napisz do autora.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2013 22:32:56 przez gorzyga
[#7] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #1

OT, tak się nie da, bo w kickstarcie nie ma ani sterownika do CD-romu, ani systemu plików, ani "dynamicznej mountlisty". Winuae kombinuje, bo nawet dysk twardy nie jest standardowo wykrywany przez scsi.device, tylko przez uaehf.device, który też z kolei jest dokładany do systemu przez emulator.

Tak jak wspominałem w innym wątku, albo dyskietka ze sterownikiem i skrypt z odpowiednimi assignami przenoszącymi wszystkie C:,SYS:,LIBS: na CD0: a potem wywołujący startup-sequence z CD0: lub specjalna partycja na dysku wybierana z bootmenu, która robi to samo lub boot selektor z skryptem dla CD albo normalnego startu.

Niestety nikt nie napisał odpowiedniego modułu, który można by umieścić w kickstarcie (tak jak moduł do Poseidona), bo natywne bootowanie z CD jest całkiem możliwe, tylko widocznie nie było to nikomu za bardzo potrzebne, skoro nic nie powstało.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2013 23:10:56 przez rafgc
[#8] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #5

Widzisz, w emulatorze jest mnóstwo sterowników, których nie ma w kickstarcie.
[#9] Re: Bootowanie z CD

@Maniu, post #4

na CDTV i CD32: cd.device i CDFileSystem
[#10] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #1

IDEfix daje możliwość botowania z płyty CD.
[#11] Re: Bootowanie z CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Czyli w ESM jest od razu widziany CD?
[#12] Re: Bootowanie z CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

O ile dobrze się orientuję to kick od CD32 pozwala na bootowanie z CD.
Co więc z modyfikacją własnego kickstartu na wzór CD32 ?

Inne podejście to MountCD.

Z tego co czytam wystarczy umieścić na początku s-s partycji systemowej...

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2013 09:27:58 przez Dopuser
[#13] Re: Bootowanie z CD

@Dopuser, post #12

Dużo prościej będzie dołożyć drugi ROMu tak jak to zrobiono w CDTV lub kontrolerach SCSI, część tych kontrolerów umożliwia bootowanie z CD o czym już ktoś zresztą wspominał.

Pozdrawiam
[#14] Re: Bootowanie z CD

@RadoslawF, post #13

Nie do końca.
Jako że na emulatorze jest najszybciej na początku sprawdziłem na CD32 i romie 3.1.
Pokazuje się wiadoma animacja i po włożeniu płyty (obrazu) zaczyna ją czytać itd.
Po zmianie chipsetu na A1200 animacja jest ale nie reaguje na włożenie płyty.

Wniosek z tego jest taki że jest tam inny kontroler lub jego adresy leżą w innym obszarze.
[#15] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #14

Ja we wniosku napisał bym coś innego ale nie wiedząc co i jak emuluje emulator nie odnosił bym tego do oryginału.

Pozdrawiam
[#16] Re: Bootowanie z CD

@RadoslawF, post #15

To napisz.
[#17] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #14

W CD32 Akiko odpowiada za obsługę napędu, prócz zabawy ze zmianami chunky to plantar.
[#18] Re: Bootowanie z CD

@Ender, post #17

To akurat żadna tajemnica.

Ciągle czekam na Twoje Radku wnioski.
[#19] Re: Bootowanie z CD

@11111olo, post #16

Kiedy naprawdę nie ma sensu. Nie wiem czy i jak w emulatorze zaimplementowali Akiko.

Pozdrawiam
[#20] Re: Bootowanie z CD

@RadoslawF, post #19

A czy da się w KS umieścić dowolny program i do tego jeszcze zrobić tak aby się sam uruchomił?
[#21] Re: Bootowanie z CD

@RadoslawF, post #19

A żaden system np. 3.9 nie ma opcji bootowania z CD?
[#22] Re: Bootowanie z CD

@Ender, post #21

W pierwszej kolejności to zależy od sprzętowej możliwości zobaczenia napędu optycznego. Mają to CDTV, CD32 i niektóre kontrolery SCSI, system jest sprawą drugorzędną. Bez tego żaden system z 3.9 włącznie nie zobaczy napędu.
System 3.9 wprowadzał dyskietkę ratunkową która montowała napęd optyczny i jako dysk systemowy podawała płytkę z systemem. Ale komputer startował z dyskietki a nie z płytki.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem