[#1] BlizardPPC i 256 MB
Mam pytanie do posiadaczy BlizardaPPC. Czy komus udalo sie do niego wsadzic 256MB pamieci? Jesli tak, czy mieliscie z tym jakies problemy, czy tez dzialalo od razu i bezawaryjnie?

Bo ja kupilem w 2 kosciach po 128 MB i obydwie z osobna dzialaja bardzo dobrze, bez zarzutu. Ale dwie na raz nie chca. Znaczy system sie laduje, ale zaraz po jego zaladowaniu lub czasem w trakcie ladowania, nastepuje zwis.

Czy ktos sie orientuje co zrobic, zeby obydwie kosci dzialaly? Jest szansa? Moze musze cos doinstalowac?
[#2] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #1

Ja mam dwa simmy po 64, wiec nie pomoge.

Sprawdz czy kosci sa tej samej firmy i czy maja ta sama predkosc. Sprobuj pustawiac rozne predkosci w bootmenu karty.
[#3] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #1

Najważniejsze to to, czy SIMMy są identyczne.
Ale ja bym stawiał na brak prądu.

[#4] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Prince, post #3

Tak, simmy sa identyczne, razem kupione, wczesniej tez razem pracowaly w jakims kompie. Z zasilaniem na pewno nie ma problemu, to juz zostalo sprawdzone i wszedzie jest napiecie takie jak byc powinno.

Pytam sie, bo nie mam doswiadczenia, a moze trzeba cos softwareowo zrobic?

[#5] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #4

Amiga to nie pecet. Software do tego nie jest potrzebny.
[#6] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Prince, post #3

Nie muszą być identyczne, mam 2x32MB jedna EDO a druga nie, w dodatku jedna ma kości po obu stronach a druga nie. Obie są 60ns.
[#7] Re: BlizardPPC i 256 MB

@mailman, post #5

Z tego zdaje sobie sprawe. Moze zle się wyraziłem. Chodzilo mi o to czy nie musze moze wykonac jakiegos update flasha? Czy mozliwe, ze jesli mam za stary, to mi przez to drugi modul nie dziala?

[#8] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #1

Sprawdz je na 70ns, moze po prostu nie wyrabiaja?! choc ja bym obstawial (jak powiedziane zostalo wyzej) spadki napiecia - po zaladowaniu systemu aktywne sa wszystklie urzadzenia i nie starcza pradu.
Spróbuj uruchomic BPPC cala pamiecia bez s-s (boot menu) czy tez bedzie zwis czy nie.

[#9] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Sylwester, post #6

Wiem o tym. Ja też mam dwa SIMMy z różnych bajek i działa. Ale to przypuszczenia i próbowanie wszystkiego.

A co do prądu to proponuję odpiąć np. CD-ROM.

[#10] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Prince, post #9

Bardzo prawdopodony jest brak prądu. Proponuję zrobić taką operację w miejsce wtyczki wiatraczka na karcie ppc wpiąć wtyczkę zasilania stacji dysków - pasuje niemalże idealnie. Uwaga na polaryzację i napięcia! Trzeba podać 5V!
Jeśli ruszy to pa prostu zrobić przelotkę lub połączyć wtyczki wiatraczka i stacji.
Pozdrawiam
[#11] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #7

Nie ma nic do tego :)
ja tez mysle ze wina bedzie prad lub ze w menu ppc masz ustawione 60ns
btw a moglbys dokladniej napisac jaka to karta jakie oscylatory na niej masz?

[#12] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #1

Po prostu karta adresuje tylko 128 mb ram i tego przeskoczyć się nie da.
[#13] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Shredder, post #12

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=154
[#14] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Shredder, post #12

cyberstormy maja ten limit blizzki nie

[#15] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Shredder, post #12

Shredder! Nie rozrabiaj :)

[#16] Re: BlizardPPC i 256 MB

@AmiChris, post #11

Jest to Blizzard 603e z phaze5.
PPC: 270 MHz (przetaktowany); 60 MHz busclock
68040: 33 MHz (przetaktowany z 25 MHz).

W menu próbowałem już dawno na 60 i na 70ns. Bez różnicy, wiesza się tak samo...

W instrukcji pisze, że adresuje 256MB.
[#17] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #16

zostaje zatem napiecie,musisz zrozumiec ze 2 cpu + 2 simmy to juz bardzo duzo a spadki na plycie to normalka...pokombinuj wloz wtyczke zasilajaca stacje dyskow do plyty tam gdzie normlanie sie pobiera napiecie

[#18] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Prince, post #15

Soory za pomyłkę ale mi cyberstrom PPC w a4000 nigdy nie chciał obsłużyć więcej jak 128 mb
[#19] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Shredder, post #12

No, jak podlaczysz CyberstormaPPC do slotow Zorro3 (i tak w trybie 2) do A1200, to pewnie tak :)
[#20] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #16

To odpal Cli (bez zaladowania systemu) i wpisz Avail. Napisz co pokazuje.
[#21] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Shredder, post #18

No i prawidlowo :P
[#22] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #16

Jeszcze sie zapytam o jedno czy masz jakas late na ramlib np mcpramlibpatch lub modul z pakietu blizkick ?

[#23] Re: BlizardPPC i 256 MB

@AmiChris, post #22

Co do zasilania, to mam je podłączone bezpośrednio pod kartę i krótkimi kabelkami, prosto z podkręconego zasilacza, który daje 5,5 V. Więc na pewno nie jest to kwestia tego i odłączenie stacji dysków, czy podobne numery nie dadzą razultatu.

Podobne problemy jak z tą pamięcią mam zresztą z MorphOsem pod PUP. Też wiesza mi się zaraz po starcie lub podczas, z tym, że tutaj nawet ze 128 MB na pokładzie. Pytałem już o to kiedyś i właśnie polecono mi sprawdzić zasilanie. Dlatego też mam je zrobione teraz do porządku, ale nic to nie dało ani w jednym, ani w drugim przypadku.

Ramlib mam owszem spaczowany.

[#24] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Andrzej Drozd, post #20

Bez sekwencji startowej cli uruchamia mi sie raz na 10. W pozostałych
przypadkach też sie wiesza. Ale jak udało mi sie wczytać CLI, to oba
moduły działały.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, co mogć zrobić? Bo mi sić już
skończyły...
[#25] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #24

No, to przynajmniej wiadomo ze Blizzard widzi 256 MB. Post wczesniej napisales ze masz zasilanie podlaczone bezposrednio do karty.
Prawidlowe zasilanie komputera z PPC (wg. Phase5/DCE), to podlaczenie zasilacza do portu zasilania stacji dyskow na plycie glownej.
[#26] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Andrzej Drozd, post #25

Witam!
Panie Andrzeju - Phase 5 tak pisało bo i co miało pisać? Żeby wlutować zasilanie na blizarda?
Tak szczerze to ich sposób pomaga ale niewiele. Na moim najsłabszym dostępnym PPC z 32 MB RAM napięcie na karcie wynosiło 4,82V bez obciążania procesorów i z odłączonym wiatraczkiem chłodzącym PPC. Dopóki nie wziąłem się za podkręcanie to jako tako chodziło. A potem zwiechy i zwiechy. Dopiero jak wtyczkę zasilania stacji dysków wetknąłem w miejsce podłączenia wiatraczka PPC (pasuje niemalże idealnie) problem z zasilaniem się rozwiązał.
Pozdrawiam
[#27] Re: BlizardPPC i 256 MB

@mgrod, post #26

U mnie pomoglo. Tzn. gdy mialem AGA, to BlizzardPPC bez problemu chodzil na standardowym zasilaniu. Dopiero gdy podlaczylem BVision, to musialem dodatkowo zasilic plyte podlaczajac zasilanie do portu stacji dyskow.
Widocznie duze znaczenie ma wersja plyty glownej.
[#28] Re: BlizardPPC i 256 MB

@Adam_K, post #23

a masz moze jeszcze jakiegos simma innego?
obsadz 1x 128 i 1x jakis inny?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem