kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] A4k - popsuty port RGB
Dostaje takie coś po podłączeniu Amigi do monitora. Sprawdzane na trzech i dwóch kablach. Na pewno to Amiga. Co padło... tym razem? :/
[#2] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #1

A nie bedzie to czasem wina monitora?
[#3] Re: A4k - popsuty port RGB

@crrnpixels, post #2

Trzy monitory padły i 2 kable RGB na raz? ;)
[#4] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #3

Arti, Ty to masz z tą swoją A4000...
[#5] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #3

Zauważyłem jedną rzecz - jeśli na TV lub monitorze LCD TV wcisnę spacje kilka razy (NTSC/PAL), to obraz przestaje skakać, jednak ten trick nie działa na monitorku amigowym.
[#6] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #5

Może przekombinowane ustawienia MonEdem lub czymś podobnym. Sprawdź w samym shellu a jeszcze lepiej na ekranie bootmenu.

Pozdrawiam
[#7] Re: A4k - popsuty port RGB

@RadoslawF, post #6

Nic nie zmieniałem. Wczoraj jeszcze chodziło. W bootmenu to samo.
[#8] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #7

Kondensatory?
[#9] Re: A4k - popsuty port RGB

@Tom3k, post #8

Które? Jest jeden przy porcie RGB. Ten czy jakieś inne?
[#10] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #9

Na tyle to się nie znam, ale czytałem kiedyś o podobnym przypadku z A600 i wtedy właśnie kondensatory były powodem.
[#11] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #9

Ja bym stawiał na przegrzany rezystor napięcia przełącznika rgb .
[#12] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #1

Wygląda na monitor ale jeśli mówisz ze jest tak i na innych. To znaczy ze możesz mieć problem na 12 pinie na wyjściu RGB Amiga, synchronizacja pionowa.
[#13] Re: A4k - popsuty port RGB

@Drupi77, post #12

@alt to teraz ty - kiedy będziesz w Łodzi? ;)
[#14] Re: A4k - popsuty port RGB

@_arti, post #5

Zauważyłem jedną rzecz - jeśli na TV lub monitorze LCD TV wcisnę spacje kilka razy (NTSC/PAL), to obraz przestaje skakać, jednak ten trick nie działa na monitorku amigowym.

Ja tak mam od początku w przypadku swojej A1200. Nie zawsze się tak dzieje, ale często. Jak najbardziej widać to na moim 1084S. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem