kategoria: A1200
[#1] Shapeshifter 3.11 i 060
Witam

Problem jest następujący. Wszystko ładnie się ładuje, posiadam tylko AGA więc uruchamiam w 16 kolorach, a wskaźnik myszy chodzi skokami co 5 cm?
[#2] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #1

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z zestawienia Shapeshifter + AGA, ale poszukałbym alternatywnych driverów. Na początek: http://aminet.net/search?query=shapeshifter

Szczególnie polecany jest podobno ten: http://aminet.net/package/misc/emu/TurboEVD oraz
http://aminet.net/package/misc/emu/Savage040-060

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 07:47:00 przez zyga64
[#3] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #1

Dokładnie zmień sterownik na szybki zewnętrzny, na 060 to naprawdę będzie wymiatać , ja na 040 i AGA z powodzeniem grałem w większość hitów z makówki z zadowalającą prędkością.
link

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 08:43:22 przez Hellena
[#4] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Hellena, post #3

Oj ale widzę że z pełnymi wersjami to będzie kłopot.
[#5] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #4

[#6] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sir_Lucas, post #5

Jezeli ktos ma dostęp do jakiegoś tutka lub wie jak najlepiej poustawiać opcje, posiada sprawdzoną makową partycję to bardzo proszę o kontakt.
[#7] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #6

Bardzo dobry tutorial na stronie Pekdara. TUTAJ.

Dobrze byłoby przesunąć temat do działu emulacja ;)

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 08:09:07 przez Sir_Lucas
[#8] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #4

[#9] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #1

Nawet na sterach "wewnętrznych" da się ładnie pojechać w 256 kolorach- tutaj fajniejszy dla mnie był Fusion.
[#10] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Hellena, post #8

Savage nie jest pełną wersją, już udało mi się poustawiać wszystko, nie będę się chwalił jakie byki waliłem :D nawet giera odpalona ładnie chodzi. Dzięki za podpowiedzi wszystkim :D
[#11] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #10

To zapuszczaj "Civilization II", wielka gra, ktorej zabraklo na amidze, mimo ze na emulowanym maku chodzi lepiej niz na oryginalnym :)
[#12] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@pawelini, post #11

Ja używałem TurboEVD. Dzięki niemu mogłem pograć na Ami w X-Winga. To arcydzieło programistyczne..ale kiedy ja wreszcie będę miał w A1200 kartę GFX...nie ma jaka dobra dusza do sprezentowania?
[#13] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #1

TurboEVD z Aminetu (lub być może katalogu SS) załatwi sprawę i można pracować nawet w 256 kolorach na AGA.
[#14] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Sosabowski, post #1

[#15] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Zdaje się że MuEVD wymaga poprawnie zainstalowanego pakietu MMU. Samo mmu.library nie wystarczy.
TurboEVD jest podobnie szybki i na początek wystarczy :)
[#16] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Andrzej Drozd, post #15

Ja tylko przegrałem pliki z archiwum w odpowiednie miejsce i bez problemu działa.
[#17] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Panowie a nie ma ktoś podesłać gotowej plikopartycji z ulepszeniami :)
[#18] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Andrzej Drozd, post #15

Ja tylko przegrałem pliki z archiwum MuEVD w odpowiednie miejsca i bez problemu działa.

PS. Przeczytaj co pisze w readme i na początku w guide.

@Sosabowski

Miałem zainstalowany tylko goły system do odpalania kilku gierek i programów to wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 20:49:09 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#19] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Siedze pod winuae i mam taki komunikat po uruchomieniu emulatora:
PrepareEmul is not installed

Plik prepareemu przegrałem do C
Dodałem na początku SS c:prepareEmu A1200 reeboot

Co jest nie tak??
[#20] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #19

ZTCW to w ustawieniach WinUAE powinieneś mieć opcję zarezerwowania niskich bloków pamięci na potrzeby Shapeshiftera. Wtedy prepareemu możesz spokojnie wywalić z s-s.

Edit: A tak w ogóle to nie lepiej użyć Basiliska? Chyba że bawi Cię emulacja pod emulacją...

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2017 13:46:05 przez recedent
[#21] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@recedent, post #20

Wszyscy polecają shapeshiftera, basiliska jest chyba tego samego autora tyle , ze starszy.
Spróbuje w domu na fizycznej amidze 1200, mam nadziej, że tam zadziała.
[#22] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #21

Bazyliszek jest nowszy i działa pod windą czy innym Mosem.
[#23] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #21

Spróbuje w domu na fizycznej amidze 1200, mam nadziej, że tam zadziała.

Ech... Ile razy trzeba powtarzać? Na fizycznej Amidze zadziała prepareemul (albo prepareemulA1200). Na emulowanej trzeba wejść w ustawienia WinUAE, na liście z lewej strony wybrać "ROM", a po prawej stronie zaptaszkować "ShapeShifter support". I już.
[#24] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@recedent, post #23

Ok. Ściągnąłem wersje mac os 7.6 w jednym pliku z jakiejś stonki i jakoś shapeshifter się uruchomił.
Ma ktos jakiegos linka do tutoriala jak uruchomic jakieś gry.
Szukam szukam i nic.
Na youtube jest pełno filmów. Chłopaki wchodzą w katalog games i maja masę gier do wyboru.
Ja mam niestety tylko ikonke Mac OS. Ściągnąłem jakieś gry spakowane zipem. I co dalej jak je dołączyć, aby były widoczne w macu.??
Pierwszy raz uruchomiłem ten emulator i jestem kompletnie zielony co i jak.
Może ma ktos jakis gotowy plik do uruchomienia z wszystkimi popularnymi grami. Moze być na PW.
Dzięki.
[#25] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #24

Wejdź na macintosh garden (do wyszukania w Google) i ściągaj do woli. ZIP należy rozpakować (gdziekolwiek). W środku zapewne siedzi archiwum .sit albo .hqx (to już trzeba rozpakować pod Maćkiem, przyda się do tego Stuffit Expander - również do znalezienia na tejże stronie). A potem już tylko włączasz i grasz.
[#26] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@recedent, post #25

ok.
ściągnąłem gre z rozszerzeniem sit.
W shapeshifter wchodze w volumes/disk i jako file dysk 1 daje plik z systemem macos.
A gdzie podłaczyć ten plik z grą aby pojawił się po uruchomieniu macos jako ikonka. Nie wiem jak podłączyć do tego emulatora jakis katalog tak jak pod winuae jest funkcja ADD DIRECTORY/ARCHIVE , żeby był widoczny w macOS.?

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2017 15:48:16 przez ponior
[#27] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #26

Tworzysz sobie drugą plikopartycje do emulatora.
W katalogu machandler masz mountliste która podmontuje ową plikopartycje i będzie ona widoczna pod workbenchem.
Wtedy przegrywasz wybrane pliki na tą partycje, drugą makową.
Teraz juz po emulatorem możesz te gry rozpakowac.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2017 15:57:56 przez Norbert
[#28] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Norbert, post #27

Wiem, że dla was jest to śmieszne i bardzo proste,a dla mnie to czarna magia.
Jak mi piszesz, że mam stworzyć nowa plikopartycje to poproszę o opis jak to zrobic.??
Mam ja stworzyć w winuae czy w workbenchu ?
W katalogu machandler mam tylko : MAc, mac-handler, mac-control
[#29] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@ponior, post #28

W emulatorze robisz pliko partycje.
Pogrzeb tutaj
[#30] Re: Shapeshifter 3.11 i 060

@Hellena, post #29

Ok utworzyłem plikopartycje 500mb i sformatowałem ją pod Shapeshifter. Nie wiem jak ja zamontowac pod workbenchem aby przegrać tam gry??
Partycja nazywa sie HDD. Moze ktos opisac krok po kroku jak ja zamontować pod workbenchem. Mam zainstalowany classicworkbench.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem