[#1] Multisync????
Przymierzam się do monitora i rozważam zakup monitora PC.
Czy jak znajdę monitor Multisync co ma odświerzanie poziome od 15 Hz i podłącze pod A1200 przez przejściówkę RGB>>>VGA to będzie hulać?

Chodzi mi o 2 rzeczy.
1. Aby wyświetlały się stare gry.
2. Aby WB nie "migał" w rozdzielczości 640x512 (High Res Laced)

Zamierzam go używać tylko z kościami AGA.

Pomijając fakt trudności dostania takiego monitora to na co mam jeszcze
zwracać uwagę???
Czy jeśli odświerzanie poziome będzie od 15Hz tzn,że się nada?
Oświećciemnie bom ciemny w tych sprawach :)

:P

[#2] Re: Multisync????

@bastan, post #1

Ad. 2
Jeśli chcesz aby nie mrygało i nie było oczopląsu, to swego czasu był taki programik (nie pamiętam nazwy a szukać mi się nie kce). Nic chyba nie kosztował, podobno w miarę działał i kończył szybko żywot zwykłego monitora

[#3] Re: Multisync????

@bastan, post #1

Kup scandoubler + flickerfixer

[#4] Re: Multisync????

@bastan, post #1

Ja chciałem sobie kupić kiedyś monitor Commodore 1584 bodajże, on sobie radzi ze wszystkim. No ale nie kupiłem do tej pory i męczę się na 1084S w lejsach, porażka...

[#5] Re: Multisync????

@BagoZonde, post #4

commodore 1942 - dublescan - nadaje sie dobrze bo mam
commodore 1952 - multiscan - powinien byc jeszcze lepszy

multisync - nie we wszystkich monitorach oznacza multiscan np. latwo dostepny NEC multisync nie potrafi wyswietlic 15khz.
[#6] Re: Multisync????

@bastan, post #1

Japonski Mitsubishi Multisync. Wyswietla PAL i DBLPal/Multiscan. Ogolnie wyswietla wszystkie tryby AGA. Trudny do zdobycia. Chocby ze wzgledu na to, ze powinnien kosztowac okolo 50 zl, a nikt nie chce sie pozbywac tego dobrego monitorka za grosze.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.06 09:36
[#7] Re: Multisync????

@koodlaty, post #2

Ten program nazywa sie MagicTV. Dziala tylko w trybach 16 kolorowych i uzywalo sie go w PALu (choc w Multiscanie 16 kolorowym tez dziala). Jego praca polega na tym ze rozmazuje piksele, dodajac do miejsc o duzym kontrascie kolor posredni, co zmniejsza miganie ale pogarsza ostrosc. Czyli robi jakby delikatny blur.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.06 09:37
[#8] Re: Multisync????

@Andrzej Drozd, post #6

RACJA
[#9] Re: Multisync????

@bastan, post #1

Hej Bastan,
masz dwa wyjścia:
- kupić monitor multisync, np. A1438S (firmowy do Amig z AGA, miałem taki przez 5 lat) lub NEC Multisync3D - staroć, też 14 cali i na pewno wyświetla większość trybów (15 i 30 kHz, bo z trybami w rodzaju Super72 różnie bywa)... na pewno, bo akurat tego Neca mam w domu, musiałem sobie tylko dorobić przelotkę. A1438S ma Amigowską wtyczkę. Były też inne modele, poszperaj na Big Book...
- tandem ScanDoubler (najlepiej z FlickerFixerem)+SVGA, tu polecam SD zewnętrzny Elboxu
[#10] Re: Multisync????

@wali7, post #9

Tak, również bym polecił M1438 lub większego, 15 calowego brata M1538.

Z takim monitorem korzystanie z trybu PAL Hires Laced to głupota. Są znacznie ciekawsze i lepsze tryby wyświetlania. Wystarczy zajrzeć do zawartości katalogu Storage/Monitors.

W pewnym zakresie parametry obrazu można edytować, są do tego odpowiednie programy (teraz nie pamiętam nazwy).

Częstotliwość odchylania PAL:
pozioma - 15.625 kHz
pionowa - 50 Hz (25 półobrazów)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem